Tangen
Een tang is een handgereedschap met twee stevige armen die, wanneer samengeknepen, een grip uitoefenen op voorwerpen zoals draad, moeren of pijpen. Het wordt gebruikt om voorwerpen vast te houden, te buigen, te knippen of los te draaien.
Hoe zit een tang in elkaar?
Een tang bestaat uit twee metalen armen die aan één uiteinde zijn verbonden door een scharnier, zodat ze openen en sluiten. Aan het andere uiteinde bevinden zich de bekken, die vaak een specifieke vorm hebben, zoals een rechte of ronde grip, om voorwerpen vast te pakken, te knippen of te buigen.
Soorten tangen
Combinatietang
De combinatietang combineert drie functies: knippen, verbuigen en grijpen. Met vooraan het geribbelde stuk van deze tang kan je voorwerpen vasthouden of stalen draden verbuigen. De grofgeribbelde opening dient dan weer voor een goede grip op assen, buizen of moeren. Met de geslepen zijkanten kan je dan metaaldraden knippen.
Nijptang
Een nijptang of trektang bevat twee korte benen die scharnieren rond een klinkbout. Met haar ronde kop komt de nijptang ook goed van pas om nagels of krammen te verwijderen. Aan de kop vind je twee scherp geslepen bekken terug die toelaten om ijzerdraad door te knippen.
Vlechttang
De vlechttang heeft veel weg van de nijptang, alleen is het bekken veel kleiner. Dankzij de specifieke kop kan je gemakkelijk ijzerdraad vlechten, om bijvoorbeeld betonnetten met elkaar te bevestigen.
Voorkniptang
Nog een variant op de nijptang is de voorkniptang. Je gebruik deze voor het doorknippen van kleine metalen draden of het verwijderen van kopnagels. Je kan er ook fijne draden mee vlechten.
Zijkniptang
Wanneer je er met een voorkniptang niet goed bij kunt, omdat de handvaten in de weg zitten, lukt het misschien wel met een exemplaar dat de snijvlakken aan de zijkant heeft: de zijkniptang. Ook deze tang gebruik je om metaaldraden af te knippen. De tang is niet ontworpen om er stalen nagels of een dikke ijzeren bedrading mee te knippen.
Punttang
Dankzij het spitse bekken van de punttang kan je draden aanbrengen, daar waar je anders met je vingers net niet goed bij kan. De handgrepen zijn geïsoleerd om veilig te kunnen werken tijdens elektrische werken.
Waterpomptang
Naar de waterpomptang grijp je wanneer je buizen of stangen vast moet zetten. De bek is verstelbaar naargelang van de buisdiameter.
Griptang
Met een grijptang klem je werkstukken stevig vast en hou je je handen vrij om bijvoorbeeld te boren of te timmeren. Tijdens het dichtknijpen van de tang hoef je zelf niet veel kracht uit te oefenen op het handvat omdat ze volgens een hefboommechanisme werkt. Met een hendeltje in het handvat maak je de greep van de tang dan later weer los.
Striptang
Met een striptang verwijder je de isolatie van stroomdraden. Met de schroef op de tang stel je de juiste snijdiepte in, zodat je enkel de behuizing doorknipt en niet de koperen draad binnenin.
Kabelschoentang
Een alternatief om kabels te strippen is de kabelschoentang. Die heeft verschillende inkepingen waar je de draad kan inleggen volgens de corresponderende diameter. Je hoeft dus zelf niets aan te passen. Vervolgens is het principe hetzelfde als bij een gewone striptang: knippen en de behuizing wegtrekken. Indien nodig, kan je er ook de kerndraden mee knippen.
Pijptang
Een pijptang is een type tang met verstelbare bekken, ontworpen om pijpen en buizen vast te pakken, vast te houden of los te draaien. De bekken kunnen worden aangepast voor verschillende diameters, waardoor het een veelzijdig gereedschap is voor sanitair- en installatieklussen.