Hout opleidingPremium

Hamers

Een hamer is een gereedschap met een zwaar metalen kop op een steel, gebruikt om iets in te slaan of om kracht uit te oefenen op een object. Het wordt gebruikt voor spijkeren, bewerken van materialen of het uitoefenen van druk.

 

Hoe zit een hamer in elkaar?

Een hamer heeft een lang handvat en een stevige, vaak metalen kop aan het uiteinde. De kop heeft meestal een vlakke kant om mee te slaan en een klauwen- of bolvormige kant voor andere toepassingen. De steel van hout, staal of glasvezel.

  • Houten steel: een houten steel (es of hickory) wordt in de hamerkop vastgezet met behulp van een ronde spie waarmee het hout hierdoor in alle richtingen opgeduwd wordt, wat de verbinding tussen kop en steel sterker maakt.
  • Stalen steel: de steel wordt is samen met de hamerkop in één mal gegoten en vormt dus één sterk geheel. Het staal is voorzien van een rubberen handvat voor een betere grip.
  • Steel van glasvezel: dit composietmateriaal is zeer stevig, maar tegelijkertijd erg licht.

Soorten hamers

Klauwhamer

Een klauwhamer is een hamer met een scherpe, uitlopende achterkant (de klauwen), waarmee je spijkers kunt uittrekken. Het wordt gebruikt voor het slaan van spijkers en het verwijderen van spijkers uit hout of andere materialen.

Timmermanshamer

Een timmermanshamer is een hamer met vlakke hamerkop en een schuin toelopende pen. Deze pen kan je gebruiken om te timmeren op moeilijk bereikbare plaatsen of als je werkt met erg kleine nageltjes die je voorzichtig wilt timmeren.

Bankhamer

Een bankhamer is in principe hetzelfde als een timmermanshamer, maar dan in een kleiner formaat. Deze gebruik je voor lichter timmerwerk.

Houten hamer

Een houten hamer is een hamer met een houten handvat en een houten kop, ontworpen om kracht uit te oefenen zonder te beschadigen. Het wordt gebruikt voor het werken met zachte materialen of bij delicate werkzaamheden waar een metalen hamer te agressief zou zijn.

De hoeken van een houten hamer zijn afgerond om het versplinteren van het blok tegen te gaan. Het slagvlak van de meeste modellen is erg schuin en staat onder een hoek van 8°.

Slaghamer

Een slaghamer is een hamer die uitgerust is met een kop uit kunststof om de slag beter te absorberen. De hamerkop blijft als het ware een fractie langer kleven op je werkstuk, waardoor je een verminderde terugslag krijgt.

Moker

De moker is een hamer met een zwaardere hamerkop (1 tot 1,5 kg) waarmee je een zware slagkracht creëert. Deze gebruik je dus om hardere materialen te bewerken, bijvoorbeeld om te beitelen in steen of wanneer je kleine sloopwerken voor de boeg hebt.

Voorhamer

Een voorhamer is een zwaardere uitvoering van een moker, met een kop van 3 tot wel 10 kg. Deze hamer beschikt over een langere steel voor een grotere slagkracht dankzij het grotere slagboomeffect. Een voorhamer is geschikt voor grotere sloopwerken.

Rubberen hamer

Een rubberen hamer heeft een rubberen hamerkop waarmee je materiaal zachtjes kan aantikken. Deze wordt gebruikt om zonder beschadigingen tegels of klinkers op hun plaats te kloppen in gestabiliseerd zand. De hamerkop krijg je in een zwarte of witte uitvoering. Gebruik de witte hamerkop wanneer je wilt vermijden dat je zwarte vlekken achterlaat.

Lashamer

Een lashamer beschikt over een hamerkop die vooraan vlak is. Achteraan heeft de kop een lange pen die schuin is afgeslepen. De hamer gebruik je om direct na het lassen zelf de slak van een lasnaad af te slaan. Je kan de hamer ook gebruiken om de roest van stalen werkstukken af te slaan.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine