Hout opleidingPremium

Schroevendraaiers

Een schroevendraaier is een handgereedschap met een platte of gekruiste punt. Het wordt gebruikt voor het vastdraaien of losdraaien van schroeven bij bijvoorbeeld montage of reparatie.

 

Hoe zit een schroevendraaier in elkaar?

Een schroevendraaier heeft een lang, meestal cilindrisch handvat, vaak van kunststof of rubber. Aan het uiteinde bevindt zich een ronde of zeskantige metalen schacht met een rechte of kruiskop, afhankelijk van het type schroef waarvoor de schroevendraaier geschikt is. De kop van de schroevendraaier is ontworpen om perfect in de groeven van de schroef te passen, zodat deze efficiënt kan worden aangedraaid of losgedraaid.

Het type schroevendraaier (bijvoorbeeld platte, Philips of Torx) moet worden aangepast aan de vorm van de schroefkop voor optimaal gebruik.

Soorten schroevendraaiers

Platte schroevendraaier

De platte punt is specifiek ontworpen om te gebruiken in combinatie met gleufkopschroeven. Voor schroeven met een rechte gleuf geldt dat de kop van de schroevendraaier even breed moet zijn als de gleuf van de schroef.

Kruiskopschroevendraaier

Bij een kruiskopschroevendraaier loopt de metalen staaf uit in de vorm van een kruis. Deze schroevendraaier gebruik je om kruiskopschroeven mee vast te schroeven. Er zijn 2 types kruiskopschroevendraaiers:

  • De Phillipsschroevendraaier (symbool: PH) gebruik je voor Philipsschroeven, kruiskopschroeven met een een simpel kruisje.
  • De Pozidriv-schroevendraaier (symbool: PZ) gebruik je bij kruiskopschroeven waarbij nog 4 extra groefjes in de kop aangebracht zijn. Deze krasjes zien er erg klein uit, maar zorgen voor meer grip.

Stervormige schroevendraaier

De stervormige of Torx-schroevendraaier(symbool: TX) heeft een kop met een stervorm en kan je alleen gebruiken bij Torx-schroeven. Deze biedt een zeer goede grip, doordat hij de schroef op 6 punten aandrijft.

Schroevendraaier met bitset
Een schroevendraaier met bits is opgebouwd uit een magnetische houder waar telkens het vereiste bit in kan worden geplaatst. Standaard is zo'n schroevendraaier uitgerust met een uitgebreide bitset.

Voor specifieke toepassingen

Inbussleutel

Een inbussleutel is een schroevendraaier met een zeshoekige inbusvormige kop, gebruikt voor het draaien van schroeven met een bijpassende zeshoekige uitsparing. 

Precisieschroevendraaier

Met een precisieschroevendraaier kan je minuscule schroefjes losmaken. Op het handvat vind je een draaidop. Je kan er met één vinger druk op uitoefenen, zodat de schroevendraaier niet uit de schroefkop glipt. Tegelijk kan je de schacht van de schroevendraaier blijven draaien.

Haakse schroevendraaier

Raak je niet zo gemakkelijk bij de plaats waar je moet schroeven? Pak dan een haakse schroevendraaier beet. De speciale vorm maakt het mogelijk om overal bij te geraken.

Geïsoleerde schroevendraaier

Een geïsoleerde schroevendraaier wordt gebruikt bij elektrische klussen. Deze is bekleed met een kunststof beschermlaag op het handvat en de schacht, die bescherming biedt tot 1.000 V. Dit staat aangegeven op de verpakking met het VDE-logo.

Spanningszoeker

Met een spanningszoeker kan je nagaan of er spanning zit op een elektrische draad of stopcontact (tot 500 V). Houd daarvoor de punt tegen een ontbloot stuk draad of steek het in een stopcontact. Vervolgens leg je een vinger op het metalen gedeelte aan de bovenkant. Zo ontstaat er een gesloten stroomkring. Brandt het lampje? Dat wijst op spanning.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine