GereedschapsaccessoiresPremium

Hoe kies je de juiste schroevendraaier?

Niets zo handig als een elektrische of accuschroevendraaier om een werkstuk snel en gemakkelijk samen te schroeven, maar als klusser moet je al eens vaak teruggrijpen naar een schroevendraaier. Dan is het van belang dat je de juiste schroevendraaier gebruikt voor het passende schroeftype. In dit artikel overlopen we daarom even de courantste types schroevendraaiers.

 

Schroevendraaiers uitgelicht

Kies op maat van je schroef

op maat van je schroef

Het is een must voor de levensduur van je schroevendraaiers dat je steeds het juiste exemplaar gebruikt. Gebruik daarom een schroevendraaier die past bij de maat van je schroef. Je loopt anders het risico om de schroevendraaier of de grip van de schroef te beschadigen.

Iedereen heeft wel al eens meegemaakt dat je schroefkop dolgedraaid is en zodus moeilijk te verwijderen is, want er is geen grip meer. Test dus telkens op voorhand of de bit of schroefkop wel past. Is er geen beweging, dan past het niet en is de kans op stukdraaien groot.

Lees hier meer over de verschillende soorten schroeven.

 

Lengte van de schacht

lengte schacht schroevendraaier

Een schroevendraaier met lange schacht is handig bij moeilijk bereikbare of diepliggende schroeven. Door die extra lengte kan je ook veel meer kracht overzetten op de schroef zelf.

Een schroevendraaier met een korte schacht en een kort handvat werkt dan weer gemakkelijker in kleinere ruimtes waar je met een gewone schroevendraaier niet bij kan.

hulpmiddel schacht

De schacht van een schroevendraaier is ofwel volledig rond, ofwel zeskantig. Is ze zeskantig? Dan kan je die gebruiken in combinatie met een steeksleutel om extra kracht uit te oefenen.

De schacht zelf is meestal uit chroom-vanadiumstaal vervaardigd. Loopt deze door het volledige handvat tot tegen een stalen aanslag, dan kan je er zonder risico op splijten op het heft slaan met een hamer. 

 

Het handvat

handvat schroevendraaier

Tegenwoordig is zo goed als elke schroevendraaier uitgerust met een handvat in kunststof. Van belang is dat het handvat stevig is bevestigd en goed in de hand ligt, zoals bij een uitvoering in soft grip. Hoe groter het handvat, hoe meer kracht je op de schroevendraaier kan zetten.

Een ander item dat opvalt, is de uitsparing bij sommige modellen die ervoor zorgt dat je de schroevendraaier kan ophangen.

 

De kop van de schroevendraaier

kop van de schroevendraaier

Een magnetische kop is erg handig wanneer je een schroef moet indraaien op lastig te bereiken plaatsen of als je met erg kleine schroeven moet werken.

Door de magnetische kop blijven de schroeven goed op hun plaats zitten. Schroeven die ergens tussenin zijn gevallen, kan je zo ook zonder veel moeite weer oppikken.

 

Soorten schroevendraaiers

Manuele schroevendraaiers zijn op basis van de schroefkop in te delen in drie soorten: de platte of gleufkopschroevendraaier, de kruiskopschroevendraaier en de stervormige schroevendraaier. Al zijn er daarnaast ook nog types voor meer specifieke toepassingen.

Platte schroevendraaier

platte schroevendraaier kop

De platte punt van de platte schroevendraaier is specifiek ontworpen om te gebruiken in combinatie met gleufkopschroeven. Voor schroeven met een rechte gleuf geldt dat de kop van de schroevendraaier even breed moet zijn als de gleuf van de schroef.

 

Kruiskopschroevendraaier

kruiskopschroevendraaier

Bij een kruiskopschroevendraaier loopt de metalen staaf uit in de vorm van een kruis. Deze schroevendraaier gebruik je logischerwijs om kruiskopschroeven mee vast te schroeven. Er zijn 2 types kruiskopschroeven:

  • De Phillipsschroef die voorzien is van een simpel kruisje – plaat- en gipsplaatschroeven hebben bijvoorbeeld zo’n kop. Voor dit type schroeven gebruik je een Phillipsschroevendraaier (symbool: PH). 
  • De Pozidriv-schroevendraaier (symbool: PZ) gebruik je bij kruiskopschroeven waarbij nog 4 extra groefjes in de kop aangebracht zijn. Deze krasjes zien er erg klein uit, maar zorgen voor aanzienlijk meer grip. Zo kan je de schroef nog strakker aandraaien.

 

Stervormige schroevendraaier

stervormige schroevendraaier

De stervormige schroevendraaier (symbool: TX) heeft een kop met een stervorm en wordt ook wel een Torx-schroevendraaier genoemd. Dit type schroevendraaier kan je alleen gebruiken bij Torx-schroeven. Deze biedt een zeer goede grip, doordat hij de schroef op 6 punten aandrijft.

 

Inbussleutel

een inbussleutel schroeven

Dan heb je nog de inbussleutel, waarvan de stift zelf voor een groot deel in de schroefkop valt, wat uiteraard een zeer goede grip oplevert.

De klassieke inbussleutel mag dan al niet de vorm hebben van een schroevendraaier, toch bestaan er zogenoemde stiftsleutelschroevendraaiers, uitgerust met een inbuskop.

 

Precisieschroevendraaier

precisieschroevendraaier

Met een precisieschroevendraaier kan je minuscule schroefjes losmaken. Op het handvat vind je een draaidop. Je kan er met één vinger druk op uitoefenen, zodat de schroevendraaier niet uit de schroefkop glipt. Tegelijk kan je de schacht van de schroevendraaier blijven draaien.

 

Haakse schroevendraaier

een haakse schroevendraaier

Raak je niet zo gemakkelijk bij de plaats waar je moet schroeven? Pak dan een haakse schroevendraaier beet. De speciale vorm maakt het mogelijk om overal bij te geraken.

 

Schroevendraaier met bits

schroevendraaier met bits

Een schroevendraaier met bits is opgebouwd uit een magnetische houder waar telkens het vereiste bit in kan worden geplaatst. Zorg ervoor dat je dan ook over een uitgebreide bitset beschikt, zodat je telkens voldoende mogelijkheid hebt om van bit te wisselen tijdens het klussen.

 

Voor elektrische klussen

tournevis voor elektrische klussen

Tijdens elektriciteitsklussen is de schroevendraaier met spanningszoeker ook een handig hulpmiddel. Je kan ermee nagaan of er spanning zit op een elektrische draad of stopcontact. Hou daarvoor de punt tegen een ontbloot stuk draad of steek het in een stopcontact. Vervolgens leg je een vinger op het metalen gedeelte aan de bovenkant. Zo ontstaat er een gesloten stroomkring. Brandt het lampje op de spanningszoeker? Dan staat er spanning op.

Controleer bij het stopcontact altijd beide gaten

elektriciteitsklus schroevendraaier

De spanningszoeker is geschikt om kleine schroefjes in te draaien in kroonsteentjes of fittingen, maar niet om als standaardschroevendraaier te gebruiken. Met de spanningszoeker kan je doorgaans spanningen testen van maximaal 500 volt. Kies tijdens het werken aan elektrische installaties voor geïsoleerde schroevendraaiers. Deze bieden bescherming tot 1.000 volt.

bescherming schroevendraaiers

Het handvat en de schacht van de schroevendraaier zijn dan telkens bekleed met een isolatielaag uit kunststof. Vermijd dat de isolatielaag wordt beschadigd en controleer dat telkens voor je de schroevendraaier gebruikt.

Bij de aankoop van een geïsoleerde schroevendraaier kan je nagaan of het wel voldoende is geïsoleerd. Dat staat aangegeven op de verpakking via het VDE-logo.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine