GereedschapsaccessoiresPremium

KIES DE JUISTE TANG VOOR DE JUISTE KLUS


Een karwei in of rond het huis? Grote kans dat je een tang zal moeten gebruiken. Met een tang kan je dan ook vele handelingen uitvoeren: een elektrische draad strippen, een stuk metaal verbuigen of een ijzerdraad op maat knippen ... De ene tang is wel de andere niet. Zorg er dus voor dat je steeds de geschikte tang bij de hand hebt voor de juiste klus. Tijd dus om even te snuisteren in het ruime aanbod van tangen.

 

NIJP- OF TREKTANG

nijptang tang toolbox

Dé klassieker onder de tangen is toch wel de nijptang. Ze bevat twee korte benen die scharnieren rond een klinkbout. Het kan nooit kwaad het scharnierpunt wat in te oliën. Dit voorkomt roesten en hierdoor kruipt er opeen­gehoopt vuiligheid uit, waardoor de tang beter scharniert.

Met haar ronde kop komt de nijptang ook goed van pas om nagels of krammen te verwijderen. Aan het bekken vind je twee scherp geslepen bekken terug die toelaten om ijzerdraad door te knippen. Knip wel nooit te dik materiaal door met de nijptang, want daar is ze niet voor ontworpen, gebruik dan veeleer een ijzerzaag.

 

VLECHTTANG

vlechttang tang toolbox

De vlechttang heeft veel weg van de nijptang, alleen is het bekken veel kleiner. En niet zonder reden. Dankzij de specifieke kop kan je heel gemakkelijk ijzerdraad vlechten, om bijvoorbeeld betonnetten met elkaar te bevestigen.

De lange benen zorgen er bovendien voor dat je zonder moeite een grote kracht kan ontwikkelen om fijne ijzerdraden of kleine draadnagels door te knippen.

 

VOORKNIPTANG

voorkniptang tang toolbox

Nog een variant op de nijptang is de voorkniptang. Je gebruik ze ook voor het doorknippen van kleine metalen draden of het verwijderen van bijvoorbeeld kopnagels. Je kan er uiteraard ook fijne draden mee vlechten.

 

ZIJKNIPTANG

zijkniptang tang toolbox

Wanneer je er met een voorkniptang niet goed bij kunt, omdat de handvaten in de weg zitten, lukt het misschien wel met een exemplaar dat de snijvlakken aan de zijkant heeft: de zijkniptang.

Ook deze tang gebruik je om metaaldraden af te knippen. De tang is niet ontworpen om er stalen nagels of een dikke ijzeren bedrading mee te knippen. Gebruik daarvoor liever een universele tang.

 

COMBINATIETANG

combinatietang tang toolbox

De combinatietang biedt je eigenlijk veel waar voor je geld omdat ze drie functies combineert: knippen, verbuigen en grijpen. Met vooraan het geribbelde stuk van deze tang kan je voorwerpen vasthouden of stalen draden verbuigen.

De grofgeribbelde opening dient dan weer voor een goede grip op assen, buizen of moeren. Met de geslepen zijkanten kan je dan metaaldraden knippen.

 

PUNTTANG

punttang tang toolbox

Dankzij het spitse bekken van de punttang kan je draden aanbrengen, daar waar je anders met je vingers net niet goed bij kan. De handgrepen zijn geïsoleerd om veilig te kunnen werken tijdens elektrische werken.

 

WATERPOMPTANG

waterpomptang tang toolbox

Naar de waterpomptang grijp je wanneer je buizen of stangen vast moet zetten. De bek is verstelbaar naargelang van de buisdiameter.

 

GRIPTANG

griptang tang toolbox

Met een grijptang klem je werkstukken stevig vast en hou je je handen vrij om bijvoorbeeld te boren of te timmeren. Tijdens het dichtknijpen van de tang hoef je zelf niet veel kracht uit te oefenen op het handvat omdat ze volgens een hefboommechanisme werkt. Met een speciaal hendeltje in het handvat maak je de greep van de tang dan later weer los.

 

STRIPTANG

striptang tang toolbox

Met een striptang verwijder je de isolatie van stroomdraden. Met de schroef op de tang stel je de juiste snijdiepte in, zodat je enkel de behuizing doorknipt en niet de koperen draad binnenin. Die moet immers intact blijven. Wanneer je de draad doorknipt, moet je erop letten dat je haaks op de draad knipt en dat je diep in de bek knipt.

Neem ook niet te veel behuizing weg. Er is voor de aansluiting op een fitting voor een lamp of een stopcontact uiteindelijk maar 1 cm nodig die gestript dient te worden. Bij elke aansluiting moet je ervoor zorgen dat er geen koperen draad meer zichtbaar blijft, want die is niet langer geïsoleerd en is dus gevaarlijk bij een onbeschermd contact.

 

PIJPTANG

pijptang tang toolbox

Stevig materiaal nodig voor loodgieterskarweien? Dan heb je beslist een pijptang nodig. Het bekken is speciaal ontworpen om buizen vast te nemen, terwijl je ze vast of los moet schroeven. Gebruik steeds twee tangen: een om het te ontkoppelen stuk buis los te maken en een andere op de buis die moet blijven zitten.

Let er ook altijd op dat je het bekken haaks op een leiding zet vooraleer je kracht op de leiding begint uit te oefenen. Anders zou je door de uitgeoefende kracht de buis beginnen te verwringen.

 

WAT ZIT ER IN EEN BASISSET?

basisset tang toolbox

Je hoeft uiteindelijk niet alle soorten tangen te kopen. Eigenlijk heb je vooral een set nodig waarbij je de basishandelingen knippen, verbuigen en grijpen mee kan uitvoeren.

Wat zeker niet mag ontbreken, is de klassieke nijptang. Deze robuuste tang is onmisbaar in je atelier of buitenklussen omdat het altijd wel eens kan voorkomen dat je een nagel of een kram moet verwijderen. De combinatietang, de punttang en de waterpomp­tang vervolledigen vervolgens de basisset.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine