Gereedschapsaccessoires

Welke handgereedschappen heb je nodig?

striptang volledige toolbox

Hét meest gehoorde zinnetje tijdens het klussen? Dat is beslist “Waar heb ik dat nu ook alweer gelegd?". Zorg dat er dus altijd een gereedschapskoffer klaar staat met al het nodige basismateriaal. Het bespaart je heel wat zoekwerk. Wat stop je er allemaal in? Je kan er erg ver in gaan, maar hier houden we alvast rekening met een goede basis.

1. MEET- EN TEKENGEREEDSCHAP
2. SCHROEVENDRAAIERS
3. SCHROEFSLEUTELS
4. TANGEN
5. HAMERS
6. BEITELS
7. HANDZAGEN
8. TOOLS VOOR ELEKTRISCHE KLUSSEN
9. TOOLS VOOR DE AFWERKING VAN JE KLUSSEN
10. IJZERWAREN
11. PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

 

1. MEET- EN TEKENGEREEDSCHAPschuifmaat 2 volledige toolbox

Een klusproject voor de boeg en je wil een goed resultaat? Nauwkeurig meten is de boodschap, en uiteraard wil je ook de maten correct overbrengen. Als doe-het-zelver heb je dus het best een breed arsenaal aan meetinstrumenten en aftekengereedschap bij de hand om de klus tot een goed einde te brengen. Hoog tijd dus om eens op te lijsten wat er allemaal in je toolbox moet zitten!

Lees het volledige artikel

 

2. SCHROEVENDRAAIERShandvat volledige toolbox

Niets zo handig als een elektrische of accuschroevendraaier om een werkstuk snel en gemakkelijk samen te schroeven, maar als klusser moet je al eens vaak teruggrijpen naar een schroevendraaier. Dan is het van belang dat je de juiste schroevendraaier gebruikt voor het passende schroeftype. In dit artikel overlopen we daarom even de courantste types schroevendraaiers.

Lees het volledige artikel

 

3. SCHROEFSLEUTELSengelse sleutel volledige toolbox

Als doe-het-zelver moet je wel eens aan het een en ander sleutelen, maar welke sleutel gebruik je dan precies? Sleutels zijn er namelijk in allerlei varianten. In dit artikel overlopen we de meest courante types. We kijken hoe je ze gebruikt en waarop je moet letten.

Lees het volledige artikel

 

4. TANGENvlechttang volledige toolbox

Een karwei in of rond het huis? Grote kans dat je een tang zal moeten gebruiken. Met een tang kan je dan ook vele handelingen uitvoeren: een elektrische draad strippen, een stuk metaal verbuigen of een ijzerdraad op maat knippen ... De ene tang is wel de andere niet. Zorg er dus voor dat je steeds de geschikte tang bij de hand hebt voor de juiste klus. Tijd dus om even te snuisteren in het ruime aanbod van tangen.

Lees het volledige artikel

 

5. HAMERSschuurpapier volledige toolbox

Een nieuw klusproject voor de boeg? De kans is groot dat je er een hamer voor zal moeten gebruiken. Je hebt ze in allerlei formaten en gewichten, en de ene is al iets specifieker ontworpen dan de andere. De meest gangbare modellen die je nodig zult hebben in je atelier of voor diverse opknapwerken, overlopen we alvast in dit overzicht.

Lees het volledige artikel

 

6. BEITELStand volledige toolbox

Beitels spelen een belangrijke rol bij het maken van traditionele houtverbindingen, maar je kan ze ook gebruiken als je een houten oppervlak dieper wil uitsteken. En als je steen wil bewerken met brute kracht, kan je ook aan de slag met een koud- en voegbeitel. Er zijn best wel een heleboel soorten beitels te ontdekken. In dit artikel beperken we ons op het materiaal dat je als DHZ-er nodig hebt.

Lees het volledige artikel

 

7. handZAGENafkorten volledige toolbox

Er is heel wat elektronisch materiaal beschikbaar die het ons makkelijk maakt om snel en nauwkeurig iets op maat te zagen. Dat neemt niet weg dat het soms nog altijd handiger kan zijn om een gewone zaag bij de hand te hebben. Waarom? Je hoeft geen bekabeling te leggen en je moet geen rekening houden met een batterij die je moet opladen. In dit artikel overlopen we de verschillende types handzagen die je kan gebruiken bij het klussen. Voor haast elk type materiaal bestaat er wel een aparte handzaag.

Lees het volledige artikel

 

8. TOOLS VOOR ELEKTRISCHE KLUSSENschroevendraaier volledige toolbox

Als doe-het-zelver moet je soms elektriciteitsklussen uitvoeren. Maar welk gereedschap moet je daarvoor gebruiken? Met hetgeen we in dit artikel overlopen, kan je alvast een heel eind verder. Opgelet: heb je zelf te weinig ervaring met elektriciteit? Schakel dan zeker een vakman in.

Lees het volledige artikel

 

9. TOOLS VOOR DE AFWERKING VAN JE KLUSSENrasp volledige toolbox

Tijdens het klussen aan je werkstuk moet je ook nadenken over de afwerking. Met een vijl, rasp en schraapstaal heb je enkele klassieke tools ter beschikking om een teveel aan materiaal weg te werken, of te zorgen voor een fijnere afwerking. Lees meer over de verschillen tussen deze gereedschappen en hoe je ze gebruikt.

Lees het volledige artikel

 

10. IJZERWARENzeskantmoeren volledige toolbox

Bouten, moeren, schroeven, nagels … Moet je tijdens een klus iets verbinden of vastzetten? Dan zijn ijzerwaren onmisbaar. Maar welke bout of schroef gebruik je wanneer? Er zijn telkens heel wat soorten waar je uit kunt kiezen. Om je niet verloren te laten lopen in het ijzerwarenschap van de doe-het-zelfzaak, sommen wij hier per segment de meest courante onderdelen op voor jou.

Lees het volledige artikel

 

11. PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELENhoofd en longen volledige toolbox

Klussen doe je niet in maatpak of vrijetijdskledij, maar in aangepaste werkkledij. Daarbij hoort ook de nodige bescherming. Er kunnen zoveel accidenten gebeuren en lichaamsdelen in het rond vliegen doordat er niet genoeg rekening wordt gehouden met veiligheid. Daarom is het belangrijk om zowel je hoofd als je lijf goed beschermd te houden. Je gaat juist gekleed aan de slag, afhankelijk van welke klus je gaat doen. In dit artikel lijsten we op wat je allemaal nodig hebt om goed uitgerust te werken.

Lees het volledige artikel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine