Maak zelf een multifunctionele gereedschapswand
Je kan ervoor kiezen om je gereedschap op een nette en overzichtelijke manier een plaats te geven. Dat kan bijvoorbeeld met een gereedschapswand. We tonen hoe je die stap voor stap kan maken. Maar je hoeft hem niet enkel voor je tools te gebruiken. De wand is ook bruikbaar in je keuken of leefruimte, multifunctioneel dus.
DE WAND
De gereedschapswand krijgt een decoratief kader. Dat maken we eerst.
KADER FREZEN
Het kader zal bestaan uit enkele op elkaar gelijmde mdf-planken. De planken zijn reeds op maat maar moeten nog een rand krijgen. Dat kan je doen met de bovenfrees. Stel die in op de juiste diepte. Neem er meteen ook je persoonlijke bescherming bij. Om stof te vermijden, kan je de bovenfrees koppelen aan je stofzuiger. Daarna start je met een rand te frezen in de houten planken.
We werken hier met een profielfrees die een halfronde uitsparing zal maken in de houten latten. De frees heeft een geleider onderaan die je netjes tegen de rand van je plank laat rollen. Forceer het frezen niet maar laat de machine zijn werk doen. Dit is bandwerk, want we moeten voor elke zijde maar liefst 2 planken van deze groef voorzien.
Daarna volgt een tweede profielfrees. Die zal de volgende planken een afgeronde rand geven. Hier heb je voor elke zijde een nodig.
KADER LIJMEN
Plaats nu de planken op elkaar en meet de afstand tussen elke gefreesde rand. Wij nemen 12 en 6 mm als afstandsmaten. Lijm dan de achterzijde van de middelste plank volledig in en plaats hem op je onderste plank. Meet of de randen op de juiste afstand van elkaar liggen en nagel vast. Maak de plank op die manier over de volledige lengte vast. Een nagelpistool zal hier van pas komen. Lijm dan je volgende plank in en bevestig deze op je andere planken.
Omdat de middelste plank iets minder breed is, ontstaat er een opening tussen de planken. Je zal zien dat dit later van pas zal komen. Controleer of de rand van je plank netjes op 6 mm van de rand eronder ligt en nagel deze goed vast.
Dan kan het seriewerk beginnen, want je moet voor de andere drie zijden dezelfde constructie maken. Lijm telkens de planken aan elkaar, meet ze na en nagel ze vast. Let hierbij goed op de volgorde van je planken en zorg dat je telkens evenveel ruimte tussen elke rand hebt. Ben je klaar en is je lijm droog? Breek dan nog even de randen van je kader met wat schuurpapier.
KADER VERVEN
Daarna kun je de onderdelen gaan schilderen. We gebruiken hier een spuitbus en geven het hout een zwarte kleur voor een elegante maar moderne look. We plaatsen de latten op houten latjes zodat we meteen beide zijden kunnen spuiten.
Als je gaat verven met een spuitbus, zorg dan dat je een mondmasker draagt dat geschikt is voor het vernevelen van verf. Probeer de spuitbus telkens op dezelfde afstand te houden en werk in egale lagen waarbij je telkens overlapt. Vergeet ook niet dat er wat nevel kan rondzweven tijdens het spuiten; bescherm dus goed je muren en vloer. Terwijl de delen van je kader drogen, kun je beginnen aan de achterwand.
ACHTERWAND MAKEN
Onze wand zal behoorlijk groot worden. Daarom gaan we twee zwarte meubelpanelen aan elkaar bevestigen.
De verbinding maken we met enkele stukken mdf. Leg die op de platen en teken af hoe lang je hout mag worden.
Maak de lat op maat. Gebruik je eerste stuk als mal om je tweede stuk af te korten.
Leg de latten op hun plaats. Ook in het midden komt nog een steunlat, maar die moet iets korter zijn om ruimte te laten voor het ophangsysteem. Boor ongeveer elke 10 cm een gat voor in de latten. Doe montagelijm op de lat en leg op zijn plaats. Duw wat heen en weer om de lijm goed te verdelen.
Plaats vervolgens de schroeven en schroef de lat vast op de meubelpanelen. Kies hierbij schroeven met een lengte waardoor ze ongeveer 2/3 in het meubelpaneel kunnen grijpen.
Door de steunlatten aan de buitenzijde en in het midden op deze manier te bevestigen, worden de twee meubelpanelen een stevig geheel. Dat zal, zeker in ons geval, nodig zijn want er zal toch wel wat gewicht aan komen.
OPHANGSYSTEEM MAKEN
Nu volgt het ophangsysteem. We maken hier een french cleat, ook wel gekend als haaklatten. Bij dit systeem komt er een lat op de muur waarachter je een tweede lat kan haken en dit dankzij een verstek. Om dit verstek te maken gebruiken we de tafelzaag. Die stel je in op de juiste breedte en in de juiste hoek. Zaag vervolgens je lat in verstek.
Een deel hiervan komt aan de gereedschapswand, het andere deel aan de muur. Boor in de eerste lat je gaten voor. Doe dit opnieuw ongeveer elke 10 cm. Doe montagekit op je lat en bevestig hem op je wand. Zorg dat je netjes gelijk zit met de rand. Schroef de lat goed vast.
Bepaal vervolgens hoe hoog je de wand wilt plaatsen en teken dit punt af. We zetten nu deze maat af met een kruislijnlaser. We tekenen ook de zijkanten uit zodat de wand netjes in het midden komt.
Let wel op: waarmee je de lat bevestigt aan de muur, hangt af van je type muur. In ons geval gaat het om gipskarton en daarom gebruiken we hier een hollewand- of spreidplug. De plug verzinken we met een verzinkboor. Boor zo diep dat de kop van de plug verborgen is. Boor het gat verder door met een boor zodat de plug door het hout kan geplaatst worden. Dat doe je om de 20 cm.
Breng wat montagekit aan op de achterzijde van je plank en bevestig deze aan de muur. Boor in elk gat door je muur om de pluggen te kunnen plaatsen. Hamer de pluggen op hun plaats. Schroef ze daarna vast met een schroefboormachine. Hang daarna ter controle al even je wand op zijn plaats.
KLEMSYSTEEM MAKEN
Bovenop de meubelpanelen leg je nu latjes. Klem een lat op de zijkant om de latjes in een lijn te plaatsen. Plaats vervolgens je eerste balk. Schroef die al vast langs de ene zijde. Meet vervolgens of de balk aan de andere zijde op een gelijke hoogte zit. En schroef ook hier vast.
Tijd voor wat bandwerk. Controleer telkens of je balk mooi recht is. Leg die vervolgens op zijn plaats en zorg dat er voldoende ruimte tussen de balkjes zit. Gebruik hiervoor een restje plaatmateriaal. Hou de balk goed op zijn plaats en schroef vast. Werk zo verder, balk per balk. Zorg dat alle balken netjes gelijk liggen.
Schroef daarna de balk aan beide zijden onderaan vast. Heb je alle balken bevestigd? Dan kan je aan de zijde zonder steunbalk de balkjes nu precies op maat maken met een invalzaag. Op die manier ben je zeker dat ze precies recht zijn.
Leg een stuk resthout gelijk met je wand en teken telkens het center van je balk uit. Zorg ervoor dat de ruimte tussen je balken gelijk blijft door er reststukjes plaatmateriaal tussen te steken.
Draai vervolgens je volledige wand om. Bepaal hoe diep je kan boren in je wand en markeer dit met tape op je boor.
Boor vervolgens, met behulp van je meetlint, alle schroefgaten voor aan de achterkant van je wand. Doe dit ongeveer elke 10 cm. Op die manier zitten je balkjes goed vast. Plaats vervolgens schroeven in elk boorgat en schroef alles vast met je schroefboormachine.
Je kan de wand aan de muur bevestigen. Vraag om extra hulp als je een groot formaat hebt zoals het onze.
KADER OPHANGEN
We maken eerst nog enkele latjes op maat. Ze moeten net tussen de opening van het kader passen. Die opening is daar uiteraard met een reden. Bevestig de latjes aan je muur. Zorg hierbij dat je voldoende ruimte hebt om het kader over het latje te plaatsen. Nagel de latjes goed vast.
Het kader moet nog in verstek. Zaag dit met een afkortzaag of met een handzaag. Daarna kan het eerste stuk, de bovenrand, op zijn plaats geschoven worden. Doe vervolgens hetzelfde met de onderste rand. Nagel dit meteen vast. Daarna volgen de zijkanten, opnieuw in verstek. Zet ze op hun plaats en nagel opnieuw vast.
Tijd voor de andere zijde. Ook die komt in verstek. De opmerkzame ziel zal wel snel zien dat onze bovenste en onderste randen net niet lang genoeg zijn. Daarom komt er nog een klein stukje extra kader tussen. Met wat nagels om het vast te maken, valt dit bijna niet op.
OPHANGACCESSOIRES
TANGEN
Een plekje om je tangen op te hangen is snel gemaakt. Teken eerst uit welke uitsparingen je moet maken op een stukje hout. Let op, bij elke tang kan dit verschillen. Verdeel de tangen ook evenredig om een mooi overzicht te hebben.
Selecteer nu een boortje met een diameter die gelijkaardig is aan de uitgetekende uitsparing. Kort je plank af op de juiste maat. Leg het op een reststuk en boor de gaten door. Pas even uit of je de handgrepen van je tang door de openingen krijgt. Het plankje bevestig je aan de wand door het tussen de balkjes te schuiven. En je hebt zo snel een plek om je tangen te bewaren. Uiteraard kun je nog veel meer dan alleen dit maken, precies op maat van wat je hebt.
SCHROEFSLEUTELS
We leggen de sleutels eerst uit op een plank. Daarna markeren we het middelpunt van elke sleutel.
Vervolgens boren we op deze punten voor. Hier schroeven we haken in waarover de sleutels kunnen hangen. Je kunt het plankje opnieuw op maat zagen. Het is nog wat breed, dus we korten het ook in de lengte in. Dit hoeft niet perfect te zijn, dus een decoupeerzaag kan hier dienst doen.
SCHROEVENDRAAIERS
De sleutels kunnen aan de wand en we gaan over naar een plankje voor onze schroevendraaiers. Leg ze opnieuw uit en boor op die uitgezette maten gaten in het plankje. Plaats hier je schroevendraaiers in.
MEET- EN TEKENGEREEDSCHAP
We maken nog een bakje voor ons teken- en meetgereedschap. Dit mag niet volledig doorlopen over de zijkant, dus gebruik een balkje om af te bakenen tot waar de zijwand mag komen. Maak de zijkanten op maat. En vervolgens ook je bodemplank. Lijm de delen vast aan elkaar. Gebruik wat tape om alles tijdelijk bij elkaar te houden tot de lijm droog is. Ook het vuilblik mag aan de wand. Hiervoor schroeven we een haakje in een stukje resthout.
HANDZAGEN
Nu volgen de handzagen. Markeer de ophangpunten op de zijkant. Boor die punten door. Met wat lijm bevestig je vervolgens deuvels in de openingen. De deuvels kort je op maat af. Waar nodig kun je een uitsparing in de deuvels maken waar de zaag in kan haken.
HAMERS
Nu nog de hamers. Teken opnieuw je uitsparingen uit. Dit verschilt per hamer. Boor openingen uit om de steel hierdoor te plaatsen. Bij de grote hamer, trekken we de uitsparing door met een decoupeerzaag. Bij de klauwhamer is onze opening net niet groot genoeg. Ook hier is de decoupeerzaag nodig om het gat groter te maken.
VOOR DECORATIEVERE DOELEINDEN
Op dezelfde manier maken we ophangsystemen voor alle werktools. Maar daar houdt het niet op. Wie wil, hoeft deze wand niet te gebruiken als gereedschapswand maar kan er iets decoratiefs van maken, door bijvoorbeeld meubelpanelen te gebruiken.
MET KANTENBAND
Voorzie de panelen met kantenband van een afgewerkte rand. Die bevestig je door met een warm strijkijzer over de band te gaan. Zo warm je de lijm op en kleeft die goed vast. Snijd het overschot van de kantenband weg met een mes. Schuur nog voorzichtig de rand bij tot die mooi glad is. Met deze panelen kan je nu legplanken maken.
En daarmee heb je opnieuw zoveel mogelijkheden. Maak een multifunctionele wand voor de keuken met plaats voor kruiden, keukengereedschap en kookboeken. Of misschien heb je meer baat bij een decoratieve wand waarop je leesboeken, plantjes en decoratie kunt kwijtraken.
Je kunt de wand eenvoudig aanpassen aan de maat die je nodig hebt, met accessoires die bij je passen en in het formaat dat je nodig hebt.