Epdm dakdichtingenPremium

EPDM-dakbedekking geschikt voor residentiële woningen

Kwaliteitsvolle en waterdichte afdichtingen voor kleine daken

EPDM groendak

Een goede dakbedekking is essentieel om lekken in het dak te voorkomen. In dat geval verdienen ook de kleine daken de beste kwaliteit. EPDM kent de laatste jaren een sterke groei in de residentiële sector voor het bekleden van daken, terrassen, carports, garages enzovoort. Het materiaal heeft een lange levensduur en is breed inzetbaar voor allerhande projecten.

Wat is EPDM?

EPDM is een eenlaags synthetisch dakrubber dat zijn bestaan kent dankzij de polymerisatie van ethyleen, propyleen, dieen en monomeer. Deze elastische dakbedekking zorgt er onder meer voor dat nieuwbouw- en renovatiedaken volledig waterdicht worden gemaakt.

Gebruiksvriendelijk voor kleine daken

EPDM is vooral gekend als dakdichtingsmateriaal voor grote, industriële daken. Toch is het materiaal eveneens geschikt voor kleinere, residentiële woningen, dit dankzij handige rollen en op maat gesneden naadloze EPDM-vellen. De plaatsing kan daarom vlot en snel verlopen. Deze gebruiksvriendelijke EPDM-rollen kunnen bovendien gemakkelijk via de lift naar het dak worden gebracht. Dit vertaalt zich in minder extra kosten omdat een speciaal verticaal transport niet nodig is.

4 kwalitatieve dekkingswijzen voor dakleien
16 artikels
Alles over dakbedekkingenOntdek ons digitaal magazine over dakbedekkingen
Lees magazinechevron_right

Een waardevolle investering

In het algemeen is EPDM een allround fantastisch materiaal voor dakbedekking. Niet enkel behoudt het gedurende lange tijd zijn waterdichtheid, het is ook onderhoudsarm, elastisch en ondervindt geen invloed van hitte.

EPDM is een erg taai materiaal dat niet scheurt onder veroudering, onderhoudsarm is en wijd inzetbaar is

epdm
Verkleefde EPDM-dakbedekking op een hellend dak (Foto: Dakrubbercentrale bvba)

Hieronder bespreken we de voordelen van EPDM-folie: 

  • Elasticiteit: dankzij zijn elasticiteit van 300 tot 400% is EPDM in staat om weerstand te bieden tegen hoge en lage temperaturen. Het materiaal wordt daarnaast soepel bij opwarming, maar niet vloeibaar. Dankzij die eigenschappen riskeert men bij de keuze voor EPDM als dakbedekking nooit scheuren.
  • Zeventig jaar waterdicht: EPDM kent een lange levensduur van ongeveer zeventig jaar. Dat bewijzen vele duurzaamheidsonderzoeken uitgevoerd op EPDM-dakbedekkingen. Het dakrubber is namelijk bestand tegen extreme weersomstandigheden, uv-straling, ozon, zure regen en hagel. Natuurlijk is de levensduur van het dakrubber afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsing en de frequentie van het onderhoud.
  • Onderhoud: omdat EPDM inert is, vraagt het geen intensief onderhoud. Het volstaat om jaarlijks een onderhoudsinspectie te doen om de kwaliteit van de afvoeren en naden te controleren. De frequentie van onderhoud is bovendien afhankelijk van de ligging van het gebouw. In een bosrijk gebied dient een EPDM-dakbedekking bijvoorbeeld twee keer per jaar aan een grondig nazicht onderworpen te worden. Evenwel zal EPDM op termijn geen scheuren of barsten vertonen, door de erg beperkte veroudering en het gebrek aan weekmakers in de stof.
  • Plaatsing zonder vuur: de plaatsing van EPDM is ook gebruiksvriendelijk en veilig. Zo kan EPDM vlamvrij op het dak worden geplaatst. De plaatser moet zo minder rekening houden met veiligheidsrisico's en bijbehorende verzekeringen. Dit vertaalt zich dan ook vaak in een goedkopere offerte voor de klant.
  • Regenwaterrecuperatie: een dakbedekking gemaakt uit EPDM geeft geen schadelijke stoffen af aan het regenwater. Daarom zijn er EPDM-systemen die de recuperatie van regenwater mogelijk maken zonder van een tussensysteem gebruik te maken. Andere systemen die deze eigenschap niet hebben, vereisen een extra behandeling echter, via bijvoorbeeld een coating. Het regenwater wordt na de recuperatie gebruikt voor sanitaire doeleinden en in de tuin.

Milieuvriendelijkheid

Naast de voorgaande voordelen, kent EPDM een zeer lage milieubelasting. Zo voldoen verschillende fabrikanten met hun producten aan de ISO 14001-norm met betrekking tot ecologische productie. De productie van EPDM vergt namelijk minder energie en de dakbedekking kent een zeer lange levensduur. Daarnaast is EPDM een volledig recycleerbaar en te recupereren product. Vooral losliggende EPDM-systemen lenen zich ertoe gemakkelijk recupereerbaar te zijn. EPDM die niet gerecupereerd kan worden, wordt verwerkt in nieuwe EPDM of andere producten.

EPDM is niet enkel milieuvriendelijk, maar leent zich ook tot tal van ecologische toepassingen

EPDM groendak
EPDM vormt een perfecte ondergrond voor zowel extensieve als intensieve groendaken

Daarnaast leent EPDM zich ook uitstekend tot allerlei ecologische daktoepassingen. Zo vormt EPDM een perfecte ondergrond voor zowel extensieve als intensieve groendaken dankzij de waterdichtheid en het onderhoudsgemak. De dakbedekking kan echter ook gebruikt worden in blauwdaken en zonnedaken. Hou er echter wel rekening mee dat bij deze daken een extra scheidingsplaat, voor de persoonsbelasting bij onderhoud, aangewezen is.

Soorten EPDM voor kleine daken

Over het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen volgende soorten EPDM: ongewapende, (intern en extern) gewapende en EPDM met SBS-bitumen cacheringen of feuter. De keuze van het soort EPDM is afhankelijk van enkele factoren. Enerzijds moet rekening worden gehouden met de gewenste perforatieweerstand. Zo is gewapende EPDM beter bestand tegen hagelbuien dan ongewapende. Anderzijds is het belangrijk de windlasten van het dak in rekening te brengen. Gewapende EPDM-systemen zijn in dit verband een betere keuze bij grote windlasten. Ook niet onbelangrijk is het voorziene gebruik van een dak. Bij een gebruiksdak of een dak waarop regelmatig onderhoud moet gebeuren is gewapend EPDM aangewezen, daarbij wordt er namelijk een extra scheidingsplaat voorzien om schade door voetverkeer te verhinderen. Ten slotte is de keuze van het type EPDM ook afhankelijk van de keuze van de plaatser in functie van zijn opleiding, voorkeur en ervaring.

epdm
Volledig verkleefde EPDM-dakbedekkingen voorzien van waterdichte dakopstanden, afvoeren, naden, hoeken, enz.

Plaatsing

Verkleven

In het geval van residentiële woningen wordt de voorkeur gegeven aan een gekleefd systeem. De plaatser kan in dit geval kiezen voor een volledige verkleving, waarbij de ondergrond en de onderkant van de EPDM-folie worden ingelijmd. Om lijm uit te sparen en sneller aan te brengen, kan de plaatser kiezen om de lijm met een compressor aan te brengen. Na het inlijmen wordt de EPDM-folie aangeduwd met de aandrukroller zodat de dakbedekking volledig vlak en hecht is. Ten slotte worden de eventuele naden, binnen- en buitenhoeken, doorvoeren, regenwaterafvoer en dakopstanden waterdicht afgewerkt met de nodige accessoires.

Zelfklevende membranen vergemakkelijken het installatieproces en verminderen het risico op plaatsingsfouten

Een relatief nieuwe evolutie binnen EPDM zijn zelfklevende membranen. Hierbij wordt door de fabrikant al lijm op de folie aangebracht, wat de installatie vergemakkelijkt en het risico op uitvoeringsfouten vermindert.

Mechanische bevestiging

Een andere optie is om door middel van compatibele schroeven de dakbedekking mechanisch te bevestigen. Deze uitvoering is echter niet populair bij kleine daken voor residentiële gebouwen, omdat de mechanische bevestiging zorgt voor een extra perforatie, een mogelijke koudebrug, en het membraan kan beginnen te klapperen bij wind.

Losliggende systemen Met ballastlaag

Bij deze derde plaatsingsmethode wordt de EPDM-folie los op de isolatie geplaatst, waarna keien of een andere ballast op het geheel worden aangebracht zodat de folie blijft liggen. Hierna is het dak voor 90% dicht en moet er enkel nog zorg worden gedragen voor de opstanden, afvoeren en andere details. Losliggende systemen staan dus voor een zeer gebruiksvriendelijke plaatsing, mits de structuur van het dak dit extra gewicht kan dragen.

epdm
Bij losliggende systemen wordt de EPDM-folie los geplaatst op de isolatie, waarna een ballastlaag wordt aangebracht (Foto: Dakrubbercentrale bvba)

 

Weerstand tegen extreme weersomstandigheden

Met de veranderende weersomstandigheden is het niet verwonderlijk dat velen zich afvragen of EPDM daar wel tegen bestand is. EPDM is echter perfect bestand tegen abnormale hittes of overdadige neerslag. De kwaliteit van EPDM wordt namelijk niet beïnvloed door hitte. Daarnaast zorgen isolatiepakketten er ook voor dat de kleur van de dakhuid een rol van weinig doorslaggevend belang speelt. Een producent gaf zelfs aan dat witte dakhuid zijn eigen doel vaak voorbijschiet door vuil.

EPDM groendak
Groendaken vormen een goede remedie tegen extreme weersomstandigheden

Een goede oplossing om EPDM nog beter bestand te maken tegen extreem weer, zijn groendaken. Groendaken zorgen namelijk voor een verbeterde afvoer van regenwater en verhinderen op die manier dus ook wateroverlast. Groendaken lijken dan ook een doorzettende trend te blijven. Daarnaast brengen groendaken verkoeling met zich mee. Als u daarbij gebruikmaakt van een extensief groendak is uw dak ook nog eens onderhoudsarm en -vriendelijk. EPDM draagt overigens ook geen schadelijke stoffen over aan regenwater. De combinatie van groendaken met EPDM is al sterk ingeburgerd, maar blijft een doorzettende trend, waar de lange levensduur en lange waterdichtheid van EPDM ongetwijfeld bij helpt.

Met dank aan: Dakrubbercentrale bvba en Firestone Official Sales Rep.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kenneth Baert

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine