Epdm dakdichtingenPremium

EPDM is geen klassieke roofing

De mogelijkheden en voordelen van naadloos EPDM

epdmAls kunstrubber bezit een EPDM-dakafdichting verschillende eigenschappen die het dak een minimale levensduur van vijftig jaar garanderen. Op de Belgische markt lijkt er daardoor de laatste jaren een lichte voorkeur te zijn voor deze dakbanen, en zeker voor de naadloze versie. Platte en hellende daken worden steeds minder van een klassieke roofing voorzien. 

Ontstaan

Sinds het midden van de jaren 60 is de EPDM-dakbedekking een belangrijke toevoeging aan de bestaande roofingdaken, pvc-afwerking en vloeibare dakbedekking. De folie garandeert een uitstekende weerstand tegen extreme weersinvloeden en verzekert een levensduur van minstens vijftig jaar. Het is een eenlaags synthetisch dakrubber dat nieuwe en renovatiedaken volledig waterdicht maakt en kan worden gebruikt voor grote en kleine dakoppervlaktes.

epdmAls een EPDM-dakafwerking problemen met zich meebrengt, is het bijna altijd ter hoogte van de naden. De laatste jaren wordt er voor grote oppervlaktes dan ook steeds vaker voor naadloze EPDM-membranen gekozen, omdat dat de kosten drukt en de duurzaamheid van het daksysteem ten goede komt. Het naadloze rubber bestaat in standaardmaten op rol, maar kan ook op maat geleverd worden.

4 kwalitatieve dekkingswijzen voor dakleien
16 artikels
Alles over dakbedekkingenOntdek ons digitaal magazine over dakbedekkingen
Lees magazinechevron_right

EPDM wordt trouwens niet enkel gebruikt in de bouw, ook in de automobielsector en voor riemen, transportbanden, (tuin)slangen of vijverfolie is het materiaal alomtegenwoordig.

De productie van ethyleen-propyleen-dieenmonomeer

EPDM is een synthetisch rubber dat ontstaat door de polymerisatie van ethyleen, propyleen en dieen. Roet, zwavel en andere vulstoffen worden toegevoegd aan het mengsel, waardoor er bruggen ontstaan tussen de EPDM-moleculen. Het mengsel ondergaat verschillende bewerkingen en controles, wordt daarna gekalanderd en wordt vervolgens in de gewenste breedte en dikte gewalst. Voor een naadloze EPDM-folie gaat dat dus vaak over enorme oppervlaktes. De folie gaat vervolgens, door middel van de vulkanisatie, over van een plastische naar een elastische toestand. Met vulkanisatiemiddelen zoals zwavel worden er dwarsverbindingen gemaakt tussen de moleculen. Het rubber krijgt zo zijn finale en gunstige eigenschappen.

EPDM is geen klassieke roofing

Een klassieke roofing (of bitumen) wordt meestal geplaatst in smalle stroken van ongeveer één meter breed, die aan elkaar gelast worden. Daardoor worden er heel wat overbodige daknaden gecreëerd. Die naden zijn onderhevig aan warmte en koude, en kunnen afhankelijk van het weer uitzetten en weer inkrimpen.

epdm

Door het gebrek aan elasticiteit komen er na tien tot twintig jaar soms scheuren in de naadverbindingen. Bijgevolg wordt er bij de keuze voor een waterdichte dakafwerking steeds vaker geopteerd voor een EPDM-afwerking op platte of licht hellende daken. Een EPDM-folie wordt, indien gewenst, zonder naden geplaatst. Maar de kunstrubberen toepassing biedt nog verschillende andere voordelen.

Voordelen

  • EPDM heeft een elasticiteit van 300 tot 400% en wordt soepel bij opwarming, maar niet vloeibaar. Dat betekent dat de dakbedekking uitzet bij hitte (tot 120 °C) en inkrimpt bij extreme vrieskou (tot -35 °C). Er ontstaat dus nooit een risico op scheuren of breuken als gevolg van diverse weersomstandigheden.
  • Door haar samenstelling is de EPDM-folie volledig resistent tegen uv-stralen, ozon, zure regen en hagel.
  • EPDM heeft een lange levensduur en gaat makkelijk vijftig jaar mee, zonder dat er veel onderhoud aan de folie nodig is.
  • EPDM wordt vlamloos geplaatst.
  • De bedekking is recycleerbaar of zelfs herbruikbaar en milieu-neutraal: ze geeft geen schadelijke stoffen af en neemt er ook geen op.
  • Zonnepanelen of groendaken gaan perfect samen met EPDM-folie.
  • De afdekking is geschikt voor systemen die regenwater van een plat dak recupereren.

epdmNadelen

  • Extra mechanische fixatie is aangewezen bij het gebruik van EPDM-folie, om de duurzaamheid te behouden. Al bestaat er ook EPDM met een dampdrukverdelende werking.
  • De investeringskost van EPDM is iets hoger dan bij een klassieke roofing. Maar op termijn is de investering wel rendabeler.
  • Mogelijks dienen grotere EPDM-rollen, als gevolg van hun zwaardere gewicht, met een kraan op het dak geleverd te worden.

Wetgeving

De Europese norm EN 13956 specificeert de testmethoden en eigenschappen van kunststof- en rubberbanen voor waterdichte daken, en voorziet in de evaluatie van de conformiteit van de producten. Een eenlaagse EPDM-folie wordt bijgevolg aan verschillende fysieke tests onderworpen met betrekking tot de weefseldikte, de kracht, de pel- en treksterkte, de elasticiteit en (scheur)weerstand, de broosheid, de ozon en warmte, de lineaire dimensionale veranderingen, de waterabsorptie en de stofhechting (ASTM-D-4637). Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) voert bovendien tal van proeven uit op diverse representatieve dakopbouwen (o.a. gelijmde en mechanisch bevestigde systemen) om hun windweerstand te beoordelen.

ATG-keuring

Bij de plaatsing van EPDM is het belangrijk om ATG-gekeurde producten te gebruiken. Deze producten voldoen namelijk aan de vereiste normen en waarden van de windlasten, brandveiligheid en nog vele andere prestatie-eisen.

Nood aan opleidingen

Veel spelers bieden momenteel, dankzij de natuurlijke groei en aantrekkingsfactor op het vlak van duurzaamheid, kwaliteit en kostprijs, zelf EPDM aan. Deze bedrijven hebben of een eigen EPDM-afdeling of specialiseren zich in de plaatsing ervan. Daarom voorzien de meeste distributeurs en leveranciers van EPDM opleidingen zodat de kwaliteit op de werf door iedereen gegarandeerd wordt. Zo zijn er technische assistenten die de opleidingen geven, maar ook ter controle de daken bezoeken en inspecties doen. Ook de ondersteuning door het FVB (Fonds voor Vakopleiding Bouw) is voor elke dakdekker interessant.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Delphine Vandenabeele

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine