Groendaken aanleggenPremium

Zelfgemaakte tuinberging met groendak

zelfgemaakte tuinbergin met groendak

Heb je een plek nodig om je tuinmateriaal in op te bergen, maar er is geen plaats of budget voor een uit de kluiten gewassen tuinhuis? Dan kan je ook zelf een houten tuinberging of tuinkast maken. Je hoeft er geen betonplaat voor te gieten én je kan het relatief goedkoop en snel zelf in elkaar steken. Als extra afwerking kan je je tuinkast nog uitrusten met een groendak. Zo zal niet alleen je tuingereedschap, maar ook de plaatselijke fauna je dankbaar zijn!

 

VOORBEREIDING

AFMETINGEN

Kies eerst een plekje in je tuin waar je een opbergkast wil zetten. Aan de hand daarvan kan je de nodige afmetingen voor je kast bepalen, en kan je aan de slag met het ontwerp ervan. Stel een zaaglijst samen om een goed overzicht te hebben van het nodige materiaal. Eens je de afmetingen en je ontwerp hebt, kan je het nodige hout op maat (laten) zagen.

afmetingen betonplex

BETONPLEX 

Er zijn heel wat houtsoorten en plaatmaterialen waaruit je kan kiezen om kasten te maken. Voor een kast die in een tuin komt te staan, en dus wat gewapend moet zijn tegen allerlei weersomstandigheden, vormt betonplex een goede basis.

Betonplex is eigenlijk hetzelfde als mutliplex, maar dan afgewerkt met een waterdichte epoxy toplaag. Nog een voordeel van werken met dit materiaal: het zal niet kromtrekken. Hoe komt dat? Wel, bij betonplex - en bij uitbreiding: elke vorm van multiplex - worden fijne houtfineerlagen onder een hoge druk en temperatuur aan elkaar verlijmd. Daarbij worden de lagen dwars op elkaar geplaatst, telkens in een oneven aantal, wat voor een vormvast resultaat zorgt.

Betonplex ontleent zijn naam aan zijn voornaamste toepassing, namelijk  materiaal voor betonbekistingen die aangewend worden bij het gieten van funderingen.

Lees hier meer over plaatmaterialen

betonplex TUINBERGING

Van funderingen gesproken: daar is voor deze kast geen nood aan. Dat wil echter niet zeggen dat je de ondergrond helemaal niet moet voorbereiden: zoals bij elke constructie dat voet aan wal moet hebben, zorg je voor een vlakke basis.

schroeven TUINBERGING

waterbestendige SCHROEVEN

Een plaatmateriaal dat bestand is tegen regen is één ding, maar ook de bevestigingsmaterialen moeten bestand zijn tegen water, zodat ze niet gaan roesten. Daarom werk je voor buitentoepassingen het best met inox schroeven. Maak gebruik van schroeven die lang genoeg zijn, zodat ze de bevestigingspunten vlot kunnen overbruggen. Kies voorts schroeven met een gedeeltelijke schroefdraad - zo trekken de planken beter tegen elkaar.

 

KAST OPBOUWEN

Eens je het op maat gezaagde plaatmateriaal en de nodige schroeven bij de hand hebt, kan je beginnen met de kast in elkaar te steken. Dat houdt niet meer in dan werken volgens je plan. 

CORPUS maken

Begin met het corpus van de kast aaneen te schroeven. Dit kan je heel basic houden, een boven- en onderpaneel, twee zijpanelen, een stevige rugplaat en zoveel schappen als je zelf wil.

corpus TUINBERGING

Schroef niet direct in het plaatmateriaal, maar boor eerst de gaten voor. Je kan in principe in één keer alle gaten eerst voorboren als je een goed overzicht kan houden, maar het vlotst werk je met twee schroefboormachines: eentje waarmee je boort en eentje waarmee je vervolgens schroeft.

Het zal je meer tijd uitsparen dan eerst alles voor te boren, of telkens op één machine boor en schroefbit te moeten afwisselen. Gebruik ook geregeld eens een winkelhaak in de hoeken om na te gaan of je nog haaks werkt. 

TUINSCHERMEN

Ben je wel gewonnen voor de eigenschappen van betonplex, maar niet voor de look? Dan kan je eventueel je tuinkast bekleden. Je kan ze gerust verven met een geschikte buitenlak, maar er zijn nog andere manieren. Zo kan je bijvoorbeeld houten tuinschermen met een dubbele lattenrij gebruiken. Die zijn te koop in vaste formaten, maar kan je makkelijk zelf op maat zagen.

tuinschermen TUINBERGING

Houd een scherm tegen de delen van de kast die je wil bekleden - voor de hand liggend: de zijpanelen - en teken af tot waar je moet afzagen. Het zagen zelf kan je doen met een decoupeerzaag op de afgetekende lijn. Om zeker recht te werken kan je er nog een lange lat langsleggen als geleider. Zorg ervoor dat de lat goed is vastgeklemd, zodat die niet kan wegschieten.

De op maat gemaakte stukken schroef je vervolgens vast tegen de zijpanelen. Eens je de stukken tuinscherm voor de zijkanten hebt bevestigd, kan je meteen al smallere stijlen uitzagen voor de voorzijde en ook die bevestigen.

KASTDEUREN

Als de zijkanten van de kast bekleed zijn met tuinschermen, dan is het maar logisch dat je dezelfde tuinschermen gebruikt voor de kastdeuren. Zaag op maat en pas ze even in. Daarna kan je overgaan tot de montage.

kastdeuren TUINBERGING

Gebruik stevige scharnieren die lang genoeg zijn en bevestig ze op de stijlen die je zonet aan de voorzijde hebt vastgemaakt. Voorzie twee scharnieren per kastdeur. Vervolgens kan je de deuren vastmaken aan de scharnieren.

GRENDEL

grendel TUINBERGING

Om de kastdeuren te openen en te sluiten, voorzie je nog een grendel. Dat hoeft niet veel speciaals te zijn, je kan makkelijk een houten latje laten pivoteren rond een schroef. Zorg voor een latje dat past tussen de dubbele lattenrij van het tuischerm en bevestig het.

POTEN

De kast zet je best op poten. Hiervoor kan je gelijke stukken zagen van een gewone tuinpaal. Die kan je ook op maat krijgen met een afkortzaag - in één keer ga je het niet trekken, in twee kwartslagen heb je de paal echter snel doorgezaagd.

eikenhout TUINBERGING

Eens je twee gelijke stukken hebt, kan je ze vastschroeven aan de onderkant.

poten TUINBERGING

EIKEN BOVENRAND

Bovenaan voorzie je nog een strook donkere eik rondomrond, zie dit als een dakrand. Zaag hiervoor een plank in verschillende stukken op maat met een afkortzaag. Let op: zaag de plank niet van de eerste keer door. Je werkt met een harde houtsoort en je wil je zaagblad niet doen oververhitten. In de plaats daarvan werk je beetje bij beetje. Begin op de oppervlakte en ga in enkele halen steeds dieper, tot de plank doorgezaagd is.

constructiehout TUINBERGING

MET CONSTRUCTIEHOUT

Maak van de verschillende planken een rechthoekvorm, overeenstemmend met het bovenpaneel van je tuinkast. Bevestig alles opnieuw aan elkaar met de schroeven en vergeet ook hier niet voor te boren. Om de rechthoek vervolgens bovenop de kast te monteren, werk je met latten van constructiehout.

hulplat TUINBERGING

Laat de rechthoek niet direct op de tuinschermen leunen, maar steek er tijdens het bevestigen een hulplatje tussen. Dat zal voorkomen dat je kastdeuren gaan slepen. 

 

GROENDAK

De kast is op zich eigenlijk klaar voor gebruik, maar om er een leuke, natuurlijke touch aan te geven kan je de bovenkant omtoveren tot een extra biotoop voor de plaatselijke bijen met een groendak.

EPDM ONDERLAAG

Voor je planten op je kast zet, zorg je voor een waterdichte onderlaag. Hiervoor gebruik je EPDM-folie. Pas de stukken folie in de bak, zoek de maat, teken af (best met krijt) en dan kan je de folie op maat snijden.

epdm TUINBERGING dak

Je kan werken met zelfklevende EPDM (waar je van de achterkant nog een filmlaag moet aftrekken), maar het is misschien eenvoudiger om te werken met gewone EPDM-folie en een aparte lijmkoker, specifiek om EPDM mee te bevestigen. Trek een lijn met je kitpistool, en kleef de folie vast. Druk goed aan, je mag de lijn lijm platdrukken. Met klemmen hou je de folie vast terwijl de lijm droogt.

EPDM hoek kleven groendak

Als je de zijden hebt vastgekleefd tegen de opstaande randen van je bak, heb je in de hoeken een driehoekige vorm. Tenminste: als je de folie netjes vouwt. Die driehoekige flap lijm je ook vast. Om te voorkomen dat er water achter de folie kruipt, dicht je met de lijm ook de randen af. Smeer de lijn die je getrokken hebt met je kitpistool open met een spatel.

SUBSTRAAT

substraat groendak

Als de lijm droog is, giet je er een laag kleikorrels in voor de waterhuishouding. Zorg voor een mooie verdeling over het gehele oppervlak. Daarbovenop komt een laag potgrond. Kiep er een hele zak in en verdeel opnieuw. 

PLANTEN

Vervolgens kan je de planten erin zetten. Dit kan je uiteraard geheel naar eigen wensen invullen. Je kan bijvoorbeeld moestuinplanten en kruiden afwisselen met sierplanten die bijen aantrekken.

planten groendak

Eens je de plantjes in de potgrondlaag hebt gestoken, kan je nog aanvullen met extra potgrond. Geef ze uiteindelijk nog voldoende water voor een goede doorstart.

Bekijk hier de video:

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine