HOE ZELF EEN EXTENSIEF GROENDAK LEGGEN
Groene daken zijn een pak mooier dan zwarte daken. Je doet er het klimaat en jezelf een plezier mee en er zijn amper redenen om het niet te doen, zeker nu je tegenwoordig ook zelf aan de slag kan met de aanleg ervan. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet, en we geven enkele aandachtspunten mee.
AANDACHTSPUNTEN
ORIENTATIE
Een groendak plaats je niet op gelijk welk dak. Een groendak gedijt sowieso het best bij een zuidelijke oriëntatie. Een noordelijke oriëntatie of een beschaduwd dakvlak kan ook voorzien worden van een groensysteem, op voorwaarde dat er aangepaste planten worden gekozen.
Groendaken liggen het best in de zon (minimale bezonning van drie uur), zo niet ontstaat er een wildgroei van mossen en onkruiden.
STABILITEIT
Zowel in het geval van een nieuwbouw of een renovatie laat je eerst je dakconstructie nakijken door een architect of stabiliteitsingenieur.
De architect of ingenieur kan dan berekenen of je dak het extra gewicht van het groendak aankan. Zo ben je zeker dat het groendak niet in de kamer terechtkomt.
DAKBEDEKKING
Een dak uit EPDM leent zich uitstekend tot het plaatsen van een groendak. Bij een dak in bitumen leg je het best onderaan nog een worteldoek.
AAN DE SLAG
EERSTE LAAG
De eerste laag voor de aanleg van je dak is een drainerende noppenfolie. Deze heeft een dubbele functie. Onder deze noppenfolie kan het overtollige regenwater afgevoerd worden naar de regenwaterput. Maar in de noppen blijft het water ook staan. Zo hebben de planten een waterbuffer om een droge periode te overleven.
Kies voor een noppenfolie waar bovenaan al meteen een worteldoek is aangebracht. Die voorkomt dat de wortels van het dak tot op het dak zelf groeien.
FOLIE PLAATSEN
De noppenfolie leg je gewoon los op je dak. Je rolt die gewoon af van de ene kant van je dak tot aan de andere kant. Aan het einde snij je die gewoon door met een breekmes. Wees voorzichtig dat je niet in je dak snijdt. Leg je een aantal stroken noppenfolie naast elkaar? Zorg dan dat de worteldoek overlapt. Er is een overlapstrook voorzien aan de kant. Die leg je gewoon over de andere rij.
Om recht naast elkaar te werken, is het het gemakkelijkst als je een rij noppen in elkaar legt. Zo verschuift de folie niet meer. Om het jezelf gemakkelijker te maken, kan je op de stroken ook al wat ballast leggen. Zo blijven ze zeker goed liggen.
BUFFERZONE
Langs de rand van het groendak leg je het best keien. Die vormen een bufferzone waar geen planten groeien. Dit is vooral om te vermijden dat de planten onder de dakrand zouden groeien. Zo kunnen ze immers je dak beschadigen. Ook rond een koepel plaats je die het best.
Plaats eerst grindkeringsprofielen, met de voetjes naar binnen. Je zet ze op een afstand van ongeveer twintig centimeter van je dakrand of je muur. Die ruimte vul je dan met keien. Je gebruikt hier het best gewassen keien. Deze hebben geen scherpe randen. Keien met scherpe randen kunnen je dakstructuur perforeren.
CONTROLEPUT
Je moet ervoor zorgen dat je altijd toegang blijft hebben tot je regenwaterafvoer. Als die verstopt raakt, kan je dat probleem dan nog oplossen. Snij daar de noppenfolie open. Op de opening komt er een controleput. Daarrond komt er dan nog eens een grindstrook. Je kan de grindkeringsprofielen in een hoek plooien door er onderaan en bovenaan een stuk uit te zagen of te slijpen.
SUBSTRAAT
Op het dak zelf, langs de andere kant van de grindprofielen, stort je het substraat. Dat is straks de voedingsbodem voor de planten. Reken op een dikte van een achttal centimeter substraat. Per vierkante meter kan je dus gemakshalve zeggen dat je 80 liter substraat nodig hebt. Het substraat kan je op twee manieren op je dak krijgen.
Voor geringe oppervlaktes kan je zakken substraat kopen en deze uitkieperen over je dak. Voor grote oppervlaktes laat je het best een tankwagen met substraat komen. Deze kan, via een lange slang, het substraat dan tot op het dak blazen. Dit is vooral handig bij grote daken.
VERDELEN
Eens het substraat op het dak ligt, moet je het nog mooi verdelen. Dat kan je met een hark doen. Om dit perfect te kunnen doen, moet je dit in drie richtingen harken: horizontaal, verticaal en diagonaal.
Doe dat ook in drie stappen. Je zal zien dat je op deze manier tot het mooiste resultaat komt.
PLANTEN
Lees hier welke mogelijkheden er zijn qua begroeiing voor een extensief groendak.