Groendaken aanleggenPremium

WAAROM EEN GROENDAK KIEZEN: VOOR- EN NADELEN

Waterretentie, ecologie, besparing, … De redenen om voor een groendak te kiezen zijn legio. De aanleg van groendaken zorgt niet enkel voor heel wat voordelen voor het leefmilieu maar ook voor jou als dakeigenaar en voor de omwonenden. In dit artikel geven we die voordelen en enige nadelen mee.

 

VOORDELEN

ENERGIEBESPARING

thermisch isolerend groendak

Groendaken zijn thermisch isolerend. Tijdens de zomer reguleert de daktuin de warmte, zodat het huis koeler blijft. Tijdens de winter zorgt datzelfde systeem er dan weer voor dat de woning minder warmte verliest.

De mate waarin het groendak dat doet, is natuurlijk afhankelijk van het gekozen systeem. Zo zal een intensief groendak een sterkere thermisch isolerende functie hebben dan een extensief systeem.

 

GELUIDSISOLATIE

extensief groendak

Naast de isolerende werking met betrekking tot de temperaturen tijdens winter en zomer hebben groendaksystemen ook een geluidsisolerende werking door de demping van omgevingslawaai (hagel, geluidsoverlast van vliegtuigen, extreme wind, etc.).

 

VERHOOGDE LEVENSDUUR DAKBEDEKKING 

brandveiligheid groendak

Doordat de dakbedekking door de daarop liggende vegetatie afgeschermd wordt van allerhande weersomstandigheden (hagel, wind, extreme temperaturen, ...), wordt de levensduur van die dakbedekking aanzienlijk langer.

Dat is een groot voordeel als je rekening houdt met de beperkte toegankelijkheid van de dakafdichting door het groendak.

 

BIODIVERSITEIT

biodiversiteit groendak

In het geval van de meest recente groendaken wordt er gekozen voor een rijke vegetatie, waardoor nieuwe habitatmogelijkheden voor bepaalde diersoorten mogelijk worden.

Deze biodiversiteit geeft ook voordelen voor de mens. Zo voorziet een groendak ons van een betere luchtkwaliteit (300 m² groendak compenseert ca. 1 ton CO2), luchtvochtigheid en een aangename omgevingstemperatuur.

 

BUFFEREFFECT

buffereffect van groendaken

In steden en drukbevolte gebieden is de belangrijkste reden om een groendak te kiezen het beheren van regenwater. Bij (hevige) regen is het namelijk mogelijk dat we te maken krijgen met wateroverlast. Door middel van onderliggende structuren is het groendak echter in de mogelijkheid om grote hoeveelheden water te stockeren.

Hierdoor komt het regenwater pas in een later stadium in de riolering terecht. Bovendien is een standaard extensief groendak in staat om de helft van de jaarlijkse regenval te bufferen. Slechts 50 procent van de regen komt dus nog in de riolering terecht. Meer buffering van het regenwater is mogelijk door onderliggende waterhoudende lagen.

Groendaken zuiveren ook het water en kunnen dus bijdragen tot een lagere concentratie van nitraten, fosfor en giftige stoffen in onze waterwegen.

 

NADELEN

BRANDVEILIGHEID MOEILIJK TE BEPALEN

semi-intensief groendak

Alhoewel algemeen beweerd wordt dat een groendak brandvertragend kan werken, blijkt het toch moeilijk om de brandeigenschappen van het groendak te bepalen. De reden daarvoor is dat de vegetaties van project tot project sterk van elkaar kunnen verschillen.

Toch is het mogelijk om via bijvoorbeeld compartimentering het brandrisico in te perken. Groene zones op het dak worden in dit geval van elkaar gescheiden door steriele zones in de vorm van stenen, grind, zand of andere onbrandbare materialen.

Hiervoor zijn er twee aanbevelingen:

  • De eerste stelt dat de substraatlaag minimaal 3 cm dik moet zijn om voortplanting doorheen het dak te vermijden. 
  • Plaats om de 40 m een onbrandbare strook van minimaal 80 cm (afhankelijk van de hoogte van de vegetatie) breed in het dakoppervlak.

 

DAKDICHTING IS MOEILIJK TOEGANKELIJK

dakdichting groendak

De afdichting onder het groendak is minder toegankelijk dan deze van een traditioneel dak. Daardoor zal het dus langer duren en moeilijker en duurder zijn om eventuele lekken op te sporen en te herstellen.

Een waterdichtheidstest, door het dak bijvoorbeeld 48 uur onder water te zetten, voor de plaatsing van het groendak is dus zeer nuttig.

 

INTENSIEF ONDERHOUD

stekken groendak

Het is noodzakelijk om onkruid te verwijderen en overtollige plantenresten uit tapbuizen te verwijderen, maar ook om dergelijke ongewenste vegetatie van het dak te verwijderen. Door toedoen van wind en dieren kunnen bijvoorbeeld zaadjes van bomen en struiken terechtkomen op een extensief dak.

Wanneer het regenwater op het dak blijft staan, treedt er mosvorming en verzuring van het substraat op. Dat is niet alleen schadelijk voor de planten, maar ook voor de dakdichtingsmaterialen. 

Bovendien is het aangeraden om de vegetatie in het najaar te maaien en onder meer gevallen bladeren te verwijderen. Een extensief groendak vraagt vanaf zijn derde levensjaar ook bemesting.

De algemene regel stelt: hoe intensiever het groendak, hoe frequenter het onderhoud dient plaats te vinden

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine