Groendaken aanleggenPremium

Wat is een extensief groendak?

Vetplanten, mossen en kruiden die weinig onderhoud vergen, zijn kenmerkende vegetaties voor een extensief groendak. Deze planten zijn bestand tegen droogte en hebben daarom dus niet veel water nodig om te groeien. Een extensief groendak is het goedkoopst, gemakkelijkst te installeren en vergt weinig onderhoud. Een jaarlijks nazicht ter bestrijding van ongewenste vegetaties en ter controle van de waterafvoer volstaat ruimschoots.

 

OPBOUW

Extensieve daken hebben een gewicht van 50 tot 200 kg/m² en zijn zo de lichtste optie. Hierdoor vergen ze gewoonlijk geen aangepaste dakconstructie en kunnen ze op al bestaande gebouwen worden aangebracht. Ze kunnen uiteraard op platte daken worden geplaatst, maar ook op hellende daken met een helling tot 45°.

semi-intensief groendak

  • een dakvloer;
  • een dampscherm;
  • thermische isolatie (PIR- of PUR-platen);
  • een tweelaagse, waterdichte en wortelvaste dakafdichting;
  • beschermlaag tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking en/of een PE-film;
  • een drainagelaag van kunststof of mineralen: deze zorgt voor de afvoer van overtollig water;
  • een filterlaag: deze laag vermijdt dat partikels van de substraatlaag afgevoerd worden, in de drainagelaag terechtkomen en deze eventueel verstoppen;
  • substraatlaag: deze zorgt zowel voor de voedingsstoffen en watervoorziening van vegetatie als voor de zuurstof en verankering van de wortels. Voor extensieve groendaken bedraagt deze een dikte van 6 tot 12 cm;
  • een vegetatielaag.

Opgelet: voor hellende daken met een helling vanaf 15° voorzie je ook een anti-afschuiflaag tussen de substraat- en de filterlaag. Een dergelijk afschuifsysteem kan gedragen worden door de nok, de voet van het dak of over het volledige dakoppervlak.

 

VEGETATIE

STEKKEN

stekken groendak

Je kan je dak laten begroeien door er sedumstekken op te zaaien. Deze zaai je uit over het substraat. Het is de goedkoopste manier om een groendak te krijgen, maar het duurt ook het langst voor je dak écht groen ziet. Reken op ongeveer 100 gram stekken per vierkante meter. Net zoals bij gras moet je het na het uitzaaien water geven.

Als het een droge periode is, geef je de dagen of weken na het zaaien nog water. Let erop dat er zich tijdens het groeien geen onkruid nestelt tussen de stekken. Controleer elk halfjaar en trek het onkruid uit. Na ongeveer twee jaar heb je dan een groendak.

 

PLUGGEN

pluggen groendak

Een iets snellere manier om je dak groen te krijgen is door te werken met sedumpluggen. Dat zijn plantjes die al geworteld zijn. Je zet ze op je substraat en je duwt ze er gewoon in. Voorzie ongeveer twintig plantjes per vierkante meter.

Geef ze ook wat water, zeker als het de eerste dagen niet regent. Zo wortelen de planten goed. Ook hier moet je het onkruid halfjaarlijks wieden voor een mooi resultaat.

 

MATTEN

matten groendak

Voor een instantgroendak kan je matten gebruiken. Net zoals graszoden rol je ze uit. Je dak ziet dadelijk groen. Zorg dat de matten telkens goed aansluiten aan elkaar. Je kan de matten op maat maken met een breekmes of een kleine zaag. Je dak ziet nu meteen groen, maar geef het bij droog weer ook de eerste dagen wat water.

Na de aanleg van je groendak kijk je het best elk halfjaar of er geen onkruid groeit. Ook een halfjaarlijkse bemesting, in de lente en in de herfst, loont de moeite als je een perfect groendak wil.

 

ALLES IN EEN: SEDUMTRAYS

sedumtrays groendak

Kies je voor de gemakkelijke weg? Dan heb je nog de sedumtrays. Alle lagen van het groendak zijn daarin opgebouwd in één. Een tray bestaat uit een plastic bak. Onder die bak kan het water nog afgevoerd worden naar de regenwaterput. In de tegel zelf vind je de klassieke opbouw van een groendak. Onderaan is er een waterbuffer, hier met hydrokorrels. Op die korrels ligt een wortelwerende doek. Die voorkomt dat de wortels tot op je dak kunnen groeien.

Boven op die worteldoek ligt het substraat. Het sedum, of de planten, is er meteen ook al in geplaatst. Zo heb je meteen een groen resultaat.

 

... OF EEN NATUURDAK

natuurdak groendak

Zegt een sedumdak jou maar niets, en wil je liever vooral bijen en vlinders aantrekken, dan kan je ook je dak inzaaien met wilde planten en grassen. Deze heeft echter een iets dikkere substraatlaag nodig om dergelijke planten te kunnen huisvesten - reken zeker vanaf 8 cm. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine