Hoe bouw je een cottage-stijl tuinhuis?
Een tuinhuis in cottage-stijl is niet alleen praktisch, het is ook mooi. Met een overkapping langs één kant creëer je bovendien een leuke loungeruimte waar je veel zomeravonden kan vertoeven. Kies je een bouwpakket? Dan gaat de plaatsing zeer vlot. We tonen je hoe je dat aanpakt.
Basisconstructie
Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een tuinhuis in bouwpakket. Het pakket waar we hier mee werken, is modulair. Je kan dus verschillende opties zelf combineren. Bovendien bevat het pakket alle onderdelen die je nodig zal hebben en is er een handleiding voorzien. Idealiter kan het ook thuis worden geleverd.
Bodemplaat
Er moet een betonplaat zijn als ondergrond van het tuinhuis. Zorg ervoor dat deze vlak ligt en dat het beton droog is voor je met het tuinhuis zelf begint. De plaat moet ook 1 cm kleiner zijn dan de werkelijke waarde van het tuinhuis aan elke zijde. De maten vind je terug in de plannen (of in dit geval: in een catalogus).
Hoekpalen
De eerste stap is het plaatsen van de hoekpalen of staanders. Meet uit op je betonplaat waar de palen zullen komen en bepaal de positie van de eerste hoekpaal. Zet de maten van die paal uit en bepaal het middelpunt. In dit geval verankeren we de palen in de plaat door middel van een draadstang en chemisch anker.
Draadstang
De draadstang bevestig je eerst in de hoekpaal. Teken het middelpunt uit op je paal. Neem er een schroefboormachine met slangenboor bij en boor de uitsparing voor je draadstang. Schuif de draadstang in het gat en tik goed aan met een moker.
Boren in de betonplaat
Gebruik een boorhamer met steenboor en boor vervolgens door het uitgetekende middelpunt in de betonplaat. Werk eerst met een kleinere diameter en bouw daarna op tot de diameter van je draadstang.
Chemisch anker
Breng chemische verankering aan in het gat in je betonplaat. De twee componenten van deze lijm vermengen zich in de spuitmond en harden daarna uit. Breng ook wat van het product aan op de draadstang, voor extra stevigheid. Bevestig daarna de paal in de opening.
De andere palen
Plaats de tegenoverliggende hoekpaal. Op de twee palen komt een ligger. De hoekpalen zijn telkens voorzien van een pen waar deze makkelijk over schuift. Zorg er wel voor dat de uitgefreesde pen van de ligger naar beneden ligt.
Meet daarna uit waar de volgende palen van de hoofdbouw horen en zet ook die op hun plaats. Verbind de twee zijden door telkens op de palen een ligger te plaatsen, dit keer met de uitgefreesde pen langs boven. Doe hetzelfde aan de andere zijde.
Op die manier is onze basisconstructie snel gebouwd. Controleer nog even of alle hoeken 90° zijn. Meet hiervoor de diagonalen, die moeten even lang zijn.
OPGELET
Koos je een tuinhuis met een aanbouw? Er zijn reeds openingen hiervoor voorzien in de hoekpalen, plaats die zeker aan de juiste zijde.
Stootranden plaatsen
Bij het pakket zijn de nodige schroeven geleverd om je stootranden te kunnen plaatsen. Neem er het stappenplan bij en controleer welke schroeven je nodig zal hebben. De stootranden komen bovenop de liggers. Voorzie aan elke zijde een uitsparing van 1 cm. Schroef daarna de stootranden voorlopig vast in enkele van de uitsparingen. Op de tegenoverliggende zijde komt er uiteraard ook een stootrand.
Omhoog naar het dak
Een tuinhuis is meestal wel twee meter of hoger. Om veilig te werken, gebruik je dus een steiger en/of enkele ladders. Zo sta je telkens stabiel.
De tippen van het dak
De zijkanten van het dak - de tippen - zijn reeds dichtgemaakt en kan je in één geheel monteren. Let op, ze moeten wel netjes in de uitsparing van de stootranden passen.
Schroef ze goed vast in de voorziene schroefgaten. Bekijk het bouwplan om te weten welke schroeven je waar nodig hebt.
Om te zorgen dat je constructie stabiel blijft, schoor je de zijkanten van het tuinhuis vast met enkele klemschroeven en voorlopige schroeven. Vervolgens kan de tweede tip op zijn plaats. Zorg dat alles goed aansluit en bevestig daarna met de bijgeleverde schroeven. Fixeer dan de stootranden definitief door in elke uitsparing een schroef vast te draaien.
De nokbalk
Tussen de twee tippen komt de nokbalk. Er zijn uitsparingen voorzien zodat je die makkelijk kan vastmaken in de voorziene schroefgaten. Plaats onder de nokbalk, tegen elke tip nog een dakschoor. Zorg ervoor dat je tip waterpas staat!
De kepers
Om de kepers te installeren, verhoog je eerst je steiger zodat je veilig aan de slag kan. Op de stootbalken zijn er voor de kepers uitsparingen voorzien. Plaats de kepers hierin en schroef ze vast. Tik ze waar nodig wat op hun plaats met een hamer. Schroef de kepers ook bovenaan vast aan de nokbalk. Zorg voor een evenredige tussenafstand.
Aanbouw
Bij dit tuinhuis is er ook een aanbouw. De manier van werken is net hetzelfde, alles valt mooi in elkaar. Een voordeel van dit pakket: in de hoofdbouw zijn uitsparingen voorzien om de aanbouw te verbinden.
Verbind de hoekpalen door middel van liggers met de hoofdbouw. Plaats de ene zijde in de voorziene opening en schuif daarna de andere zijde over de pen van de hoekpaal. De uitgefreesde pen van de ligger, richt je opnieuw naar beneden. Schroef dan de ligger meteen vast aan de aanbouw.
Dan is het de beurt aan de ligger aan de andere zijde. Zet ook deze vast met twee schroeven. Dwars hierop komt dan de laatste ligger. Die schuift netjes op zijn plaats.
Op de zijwanden komt dan opnieuw een stootrand. Plaats die deze keer volledig tegen de rand van je hoofdbouw. Schroef beide stootwanden daarna vast in de voorziene openingen.
Het dak van de aanbouw
Tegen de daktip van de hoofdbouw komen nu twee geboorde liggers en een nokstuk. Die worden bevestigd met houtdraadbouten. Om vlotter te werken, kan je de drie delen op voorhand reeds verbinden met elkaar. Daarna gaat het geheel naar omhoog. Positioneer correct in de stootranden. Schroef alles daarop goed vast met enkele schroeven.
Zet langs beide benen van de constructie een maat uit en meet van daaruit de afstand naar de rand van de achterliggende daktip. Zorg dat die afstand gelijk is en schroef dan de kepers vast aan de tip. Voor de tweede daktip gebruik je exact hetzelfde scenario. Tot slot monteer je een nokbalk voor de aanbouw waaronder opnieuw dakschoren komen. Vergeet dan de kepers niet en let erop om die met een gelijke tussenafstand te installeren.
De zijwanden
De wanden van het tuinhuis ontbreken nog dus het wordt tijd om de constructie dicht te maken. Zorg dat de wanden nét binnen de buitenzijde vallen en dat telkens op een gelijke afstand. In dit geval werd een afstand van ongeveer 1 cm gehanteerd. Staan de wanden goed? Bevestig ze daarna met de nodig schroeven aan de hoekbalken en liggers. Plaats telkens een aanliggende zijde, zodat je nog voldoende kan manoeuvreren.
TIP
Dit tuinhuis is gemaakt van geïmpregneerd hout. Je hoeft hier dus geen coating op te zetten. Het hout zal beschermd zijn én zal mooi vergrijzen met tijd. Wil je dit toch kleuren? Dan is dit nog perfect mogelijk met een beits of lakverf.
Als je de wanden plaatst, dan moet je ervoor zorgen dat die loodrecht staan. Zorg er ook voor dat ze net iets naar binnen steken ten opzichte van je palen.
De derde wand is voorzien van een glazen raam. Wees dus voorzichtig bij de plaatsing. Controleer ook telkens je plan zodat je het juiste paneel op de juiste plaats monteert.
In het midden komt er een deur in de wand. Dit gedeelte bestaat dus uit drie delen. Bevestig eerst de eerste zijwand. Zet vervolgens de deur op zijn plaats, gelijk met de buitenzijde. Schroef het kader vast in de eerste wand en de ligger erboven.
Positioneer het derde deel van de wand en bevestig het aan de hoekpaal en de ligger. Gebruik een schroefklem om het kader van de deur tegen de wand te klemmen en schroef ook deze zijde vast.
Tijd voor de laatste wand. Die komt achteraan de hoofdbouw. Dit keer zetten we de afgewerkte zijde naar binnen want dit is de zijde die je zal zien. De buitenzijde kan je later nog afwerken met tand-en-groefpanelen.
Controleer alle diagonalen om zeker te zijn dat het tuinhuis goed staat. Je kan wat steunen voorzien in de hoeken van de hoekpalen om alles op zijn plaats te houden. Schroef dan alle pennen van de liggers vast aan elkaar om je tuinhuis verder te verstevigen.
Bij de open zijdes kan je als extra esthetische toets schoren plaatsen tussen de staanders en liggers. Schroef ze vast met de voorziene sluitringen en schroefbouten. Die kan je verbergen met een houtplug. Om het mooist ogende resultaat te bekomen, positioneer je de schoren netjes in het midden.
De dakbedekking
De volgende stap is om je dakconstructie te bedekken met planken als onderdak. Het zijn tand-en-groefpanelen. Alles schuift dus mooi in elkaar, alleen de onderste plank heeft geen groef. Eens de planken op hun plek zitten, moet je alles nog bedekken met dakleien of shingles, in wildverband geplaatst.
Aanbouw
Starten doe je met de plank zonder groef. Begin ook met de onderste dakstructuur, dus het dak van de aanbouw. Zorg dat de plank gelijk ligt met de onderzijde van de kepers en nagel ze daarop vast. Gebruik twee nagels per keper en werk verder van onder naar boven.
TIP
Je kan telkens een aantal kepers tegelijk positioneren en vastnagelen. Zorg er steeds voor dat de tand en groef goed aansluiten op elkaar.
Hoofdbouw
Eens het dak van de aanbouw dicht is, kan je aan het hoofdgebouw beginnen. Zorg dat de planken langs beide zijdes even ver uitsteken.
Leg de eerste plank - wederom die zonder groef - gelijk met de kepers en nagel vast. Schuif daarna de volgende keper over de groef van de eerste plank. Je kan er opnieuw enkele tegelijk plaatsen maar zorg dan wel dat de planken even ver komen. Met een hamer en een stootblok kan je ze op hun plaats tikken en vastnagelen. Werk op die manier verder tot je beide zijdes van het dak tot de nok toe hebt dichtgemaakt.
Shingles
De eerste rij shingles zijn nokshingles - enkelvoudige drietapsshingles voorzien van een zwarte strook. Die strook leg je langs de onderzijde. Laat de shingles een 5 cm over de dakrand uitsteken en nagel ze daarna vast met de voorziene nagels. Positioneer er net naast een tweede strook shingles. Voorzie in het midden van de strook, tussen de witte lijnen, enkele nagels en bevestig hiermee de shingles aan het dak. Leg het volgende deel er net naast. Op het einde van de rij snijd je de shingles op maat. Daarop komt een tweede rij shingles waarbij het donkere stuk bovenaan ligt.
Werk vervolgens omhoog. De volgende rij laat je overlappen. Leg de onderkant van deze rij gelijk met de onderste witte lijn van de rij eronder.
Werk op die manier verder, rij per rij, van onder naar boven. Houd een wildverband aan. Maak op het einde de shingles op maat met een tapijtmes en begin vervolgens je nieuwe rij met dat reststuk.
Voor je de shingles kan afwerken, moet er nog een nokstuk op het dak. Monteer het houten profiel op zijn plaats en nagel vast. Werk opnieuw strook per strook verder. Bovenaan halveer je de shingles, gelijk met de bovenste witte lijn, zodat je enkel het onderste deel hebt. Plaats dat op de donkere strook van de shingles eronder.
Bovenaan komen de nokstukken. Die maak je zelf door de shingles, gebruikt voor de eerste rij, op maat te snijden. Ze zijn reeds voorzien van inkepingen aan de rode zijde. Snij ook de zwarte strook los - naar binnen toe - met een tapijtmes. Deze kleinere stukken plooi je over de nok en maak je vast op de middenlijn, langs beide zijdes van het dak.
Overlap telkens de zwarte strook met een nieuwe shingle. Werk zorgvuldig: beide zijdes van de nokshingles moeten gelijk komen. De afgewerkte zijde van deze nokshingles positioneer je langs de lijzijde van het tuinhuis, dus langs de zijde die het minste wind te verduren krijgt.
De steunbalken
Je kan tussen de kepers nog steunbalken voorzien. Daarin zitten reeds uitsparingen. Schuif ze op hun plaats, maar zorg uiteraard dat je de dakstructuur erboven niet hindert! Schroef ze langs beide zijden vast aan de kepers.
De gehele structuur kan je vervolgens nog vastmaken aan de onderliggende betonplaat. Boor op gelijke afstand onderaan in de zijwanden een gat, door het hout en door de betonplaat. Tik er een plug en bout in en schroef vast.
Doe hetzelfde met de binnenwand. Controleer eerst of die volledig waterpas staat en voorzie dan in beide zijstukken een schroefgat. Schroef de panelen vast aan de betonplaat.
De dakranden
Als alles volledig af is, werk je de zijkanten van het dak nog af met een dakrand. De kleine boorden van de aanbouw kan je vanop de grond bevestigen en vastschroeven. Voor de overige dakranden (windveer) haal je er weer een ladder bij. Zet de houten profielen op hun plaats en schroef ze op regelmatige afstand vast aan de dakplanken. Met deze laatste stap is het tuinhuis af.