Wanneer heb je een vergunning nodig voor een tuinhuis?
Een tuinhuis plaats je niet zomaar. Ga eerst na of je bouwvergunning nodig hebt. In de meeste gevallen is dat gelukkig niet nodig. Maar daarvoor moet je tuinhuis wel aan enkele voorwaarden voordoen.
Vlaanderen
Vrijstaand tuinhuis
Vooreerst houd je rekening met de oppervlakte van je tuinhuis. Een meldingsplicht is slechts nodig wanneer je oppervlakte 40 m² of meer bedraagt. Verder mag een vrijstaand tuinhuis op het hoogste punt niet hoger zijn dan 3,5 m en staat deze op maximaal 30 m afstand van de woning.
Komt het tuinhuis te staan in een zijtuin, dan blijft het tuinhuis tot op 3 m van de perceelgrens. Indien het tuinhuis in de achtertuin staat, is dat op minimum 1 m van de perceelgrens. Als het tuinhuis een kroonlijsthoogte heeft van maximaal 3 m en een nokhoogte van maximaal 4,5 m, dan heb je geen architect nodig. Is je tuinhuis hoger en/of zijn er stabiliteitswerken nodig? Dan wel.
Aangebouwd tuinhuis
Voor een aangebouwd tuinhuis heb je wel een stedenbouwkundige vergunning nodig. Indien aan de volgende voorwaarden is voldaan, volstaat echter een meldingsplicht:
- een hoogte van maximaal 4 m;
- een oppervlakte van niet meer dan 40 m²;
- het tuinhuis komt tot op 3 m van de perceelgrens aan de zijkant en op minimum 2 m van de perceelgrens vanachter;
- het tuinhuis heeft een bouwdiepte die niet hoger is dan dat van het aanpalende gebouw.
Een architect is in principe niet nodig bij een aangebouwd tuinhuis als de kroonlijsthoogte en de nokhoogte respectievelijk de 3 m en 4,5 m niet overschrijden. Als er stabiliteitswerken aan te pas komen, is een architect wel nodig. Het is altijd de beste optie om je grondig te informeren op de dienst ruimtelijke ordening van je stad of gemeente, want deze kunnen strengere regels hanteren dan Vlaanderen. Je wilt niet met twijfel aan je project beginnen.
Ben je van plan om je tuinhuis op termijn om te bouwen tot tiny house of kantoorruimte? Dan moet je altijd een vergunning aanvragen en een architect onder de arm nemen.
Brussel
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet je vrijwel altijd een stedenbouwkundige vergunning of bouwvergunning aanvragen als je een tuinhuis wilt plaatsen. De maximale oppervlakte van een tuinhuis bedraagt hier 9 m² en de nokhoogte mag niet hoger zijn dan 3 m.
Wallonië
Neemt je tuinhuis minder dan 20 m² in beslag? Dan heb je geen vergunning of architect nodig. Wat de hoogte betreft, mag de nokhoogte niet hoger zijn dan 3,5 m en de goothoogte niet meer dan 2,5 m. Voor platte daken mag de totale hoogte niet meer dan 3,20 m bedragen. De minimale afstand tussen tuinhuis en perceelgrens bedraagt 1 m. Je mag een tuinhuis uitsluitend achteraan de woning zetten.