Zelf een tuinkast plaatsen: 4 soorten en hun montage
Heb je nood aan een opbergplek in de tuin maar geen plaats om een uit de kluiten gewassen tuinhuis te plaatsen? Dan biedt een gewone tuinkast ook een goede oplossing. Ze zijn beschikbaar in veel maten en uitvoeringen en zijn relatief makkelijk zelf te installeren.
De montage van een fietskast
Als je op zoek bent naar een opbergkast specifiek voor je fiets, dan kan je opteren voor een fietskast. In een dergelijke kast is een aansluiting voorzien om de batterij van een elektrische fiets te kunnen opladen tijdens het stallen. Dat vereist wel extra aandacht bij de planning: je moet vooraf goed weten in welke zone van je tuin de kast moet komen. Er moet immers elektriciteit voorhanden zijn.
De voorbereiding
Eens je het pakket bij de hand hebt, haal je al het materiaal uit de doos. Gebruik het karton om de platen op te leggen tijdens de montage. Zo vermijd je krassen - voorzichtigheid is geboden bij metalen onderdelen om krassen te vermijden.
Ook al lijkt een montage op het eerste gezicht makkelijk, kijk altijd eerst de handleiding na en sorteer alle bevestigingsonderdelen. Zo heb je een mooi overzicht en kun je nagaan welke elementen je eerst wil aanpakken. Met de technische info erbij, bespaar je jezelf wat denkwerk.
Basisplaat positioneren
Het onderstel van de fietskast bouw je op met een basisplaat waar eerst nog enkele stelvoeten aan bevestigd moeten worden. Je kunt ze dan elk apart omhoog of omlaag draaien om de bodemplaat mooi aan te passen. Leg de plaat op z’n plaats waar die moet komen en haal er een waterpas bij. Indien nodig, stel je de voeten verder bij.
Kast voorbereiden
Tijd om de kast voor te bereiden en alle benodigde montage-elementen op de onderdelen te plaatsen. Controleer altijd welke schroeven precies nodig zijn en zorg ervoor dat je de juiste schroefbit te pakken hebt.
Dakplaat voorbereiden
Aan het dak van deze tuinkast komen enkele beugels met rubberen dop. Die houden de kastdeuren in een rail, maar moeten later nog afgeregeld worden. Schroef de beugels in met een schroefboormachine, maar schroef ze op dit moment nog niet te strak vast.
Scharnieren in de deurplaten
De deuren glijden op een rail en scharnieren tegelijkertijd in elkaar. Dit bespaart ruimte en zorgt ervoor dat de scharnieren minder belast worden doordat de deuren niet veel afhangen.
De scharnieren schroef je vast in de voorgeboorde gaten van elk paneel. Naast de scharnieren tussen de deurplaten, bevestig je ook meteen de inox scharnieren die de deuren verbinden met het frame van de kast. Controleer zorgvuldig de boven- en onderkant en volg de installatie-instructies in de handleiding. Verder is het een koud kunstje om ze te bevestigen met een inbussleutel. Dit doe je beter handmatig dan machinaal, want anders riskeer je te snel de schroeven door te draaien en de schroefdraad te beschadigen.
Stroomkabel voorzien
Het is nu het moment om de stroomkabel in de voorziene goot op het zijpaneel van de kast door te trekken. Dan trek je die nogmaals door naar buiten. Zo kan er later een connectie worden gemaakt met een toekomstige buitenkabel.
Wanden monteren
Nu kan je de zijwanden monteren aan de basisplaat. Vooraf geplooide montagebeugels laat je rusten boven de voorgeboorde gaten. Dan verbind je alles met de meegeleverde zelftappende schroeven. Die hebben een speciale punt waarmee ze zelf schroefdraad tappen in dun metaal. Fixeer overal de zelftappers in de voorziene gaten en werk stelselmatig voort met de andere panelen.
Wanden uitrusten
We hadden reeds het ene deel van de scharnieren aan de deurplaten bevestigd. Nu de wanden gemonteerd zijn, monteren we het andere deel van de scharnieren van de paneeldeuren tegen de zijwanden.
De contactdozen installeer je op dit punt ook al. Er zijn in deze kast twee stopcontacten voorzien. Er zal dan ook plaats zijn om twee fietsen te stallen.
Deurpanelen plaatsen
Eens de wanden zijn uitgerust, kunnen de deurpanelen bevestigd worden. Haal er een reststuk karton van de verpakking bij. Als de deurpanelen worden geplaatst en ze even op de grond moeten rusten, zal je ze op die manier niet beschadigen.
Hang de deurpanelen in de overeenkomstige scharnieren die je net aan de wanden hebt bevestigd. Je zal merken dat ze bij het dichtklappen nog wat klemmen op het basispaneel. Dat komt omdat de hele constructie nog niet helemaal is afgewerkt en dus nog wat wiebelt.
Bovenkant vastmaken
Het deksel mag er nu snel op om alle hoeken mooier haaks te krijgen. Klik het paneel vast en zorg dat het wiel van de deurpanelen mooi in de rail komt te liggen. Nu kan je ook al de handgrepen monteren aan de deuren en kan je ook nakijken of de panelen vlot open en dicht gaan. Als laatste afwerking schroef je nog het deksel vast aan de panelen.
Daarmee is de kast af! Voortaan staat je fiets beschermd tegen het directe zonlicht en de regen. De dakplaat is bovendien geïsoleerd wat het geluid van de tikkende regen dempt.
De montage van een tuinkast
Om rondslingerende spullen op het terras en in de tuin op te bergen tijdens de winter, volstaat een gewone opbergkast. Kies een goeie locatie uit om de kast een plaats te geven. Eenmaal volledig gemonteerd, is het namelijk moeilijk om deze op een nette manier te kunnen verplaatsen.
Bodemplaat en hoeksteunen
Begin met het positioneren van de bodemplaat en pas het geheel aan door de voeten indien nodig bij te regelen in de hoogte. Als je - met behulp van de waterpas - ziet dat de bodemplaat mooi recht en vlak staat, kun je de hoeksteunen voor de wanden monteren. Dit gebeurt met zelftappende schroeven.
Kast verder opbouwen
Met de hoeksteunen op hun plaats heb je een makkelijke basis om de wanden aan te monteren. Bouw wand per wand verder. De wanden zijn in dit pakket verstevigd met een tussenligger. Eens die is aangebracht, kan het geïsoleerde dakpaneel erop.
De deuren
Dan kunnen de deurstoppers worden bevestigd, en ook de scharnieren. Bij de scharnieren komt een deel op de kast te zitten en het andere deel - logisch - aan de deur zelf. Dan hoef je nog enkel de deur met z’n scharnieren in elkaar te zetten.
Schappen bevestigen
Geen tuinkast zonder opbergruimte! Er zijn profielen voorzien om schappen aan vast te maken. Je plooit elk uiteinde van elk profiel. Het profiel past zo mooi tussen plafond en bodem. Uiteraard schroef je die telkens vast. Dan is het een koud kunstje om al je gerief op te bergen.
Een omkasting voor een afvalcontainer
Een afvalcontainer buiten zetten is meestal geen fraai gezicht. Het kan veel netter met een mooiere omkasting eromheen. Het opbouwen ervan is simpel.
Basis voorbereiden
Begin met de basis: bevestig de stelvoeten die je later nog kunt bijregelen dankzij de schroefdraad van de bouten. De bodemplaat moet vlak liggen. Controleer dit met je waterpas.
Kast verder opbouwen
Als de bodemplaat goed staat, kan je stapsgewijs de zijwanden monteren. Het helpt als je met twee bent hiervoor zodat de panelen niet omvallen. Schroef vast in de voorgeboorde gaten met de meegeleverde schroeven.
Vooraan komt nog een steun, waarop je vervolgens een afwerkingskader plaatst. De montage daarvan gebeurt met zelfborende plaatschroeven of zelftappers.
Tip
Om het middelpunt van de boor grip te laten vinden op het aluminium, moet je de schroefboormachine langzaam laten draaien en de zelftapsschroef mooi centreren. Zodra de boor grip heeft gevonden, trekt de plaatschroef zichzelf snel vast.
Scharnieren monteren
Achteraan de kast komen nog scharnieren om het deksel met een pomp later te openen en af te sluiten. De hoeken verstevig je met een plaatje. Dankzij het ontwerp in een driehoek maakt dit een zeer stevige verbinding.
De kunststof scharnieren voor het kofferdeksel worden buiten de omkasting geplaatst. Dan komt het deksel erbij en schroef je hem vast aan de scharnieren. Door het pompje te bevestigen zorg je voor een 'soft close'-systeem. Kijk goed na in welke richting je hem moet bevestigen.
Ter voorbereiding hang je nog een ketting op waar later het deksel van de vuilnisbak aan komt te zitten.
Slot verwerken
Als de deur gemonteerd is, kan je het slot verwerken. Het slot past in het montagegat maar kan er later niet meer uit als ook het hakende plaatje eraan vastzit. Bevestig het deksel met de ketting aan het kofferdeksel. Voortaan staat je recyclagehoekje veel netter in de tuin!
Een opbergkoffer voor kussens
Nog een opbergidee voor je terras of loungehoek: een opbergkoffer om de kussens – of ander materiaal – te beschutten tegen regen en het zonlicht wanneer ze niet in gebruik zijn.
Met wielen
Om de koffer te kunnen verrijden, worden er hier onderaan wielen bevestigd, die tevens voorzien zijn van een rem. Monteer ze alle vier aan de basis.
Kast opbouwen
Dan is het enkel de opbouw van de aluminium plaatpanelen, dit gebeurt op dezelfde manier als bij de bovengenoemde kasten.
Slot bevestigen
Om later het slot van het kofferdeksel te bedienen, worden er montageplaatjes in de hoeken geplaatst. Daarop zit een nippel waarop je later het scharnierende gedeelte kunt vastklikken.
Om het slot te fixeren, span je handmatig de bijhorende sluitring aan. Het laatste duwtje doe je makkelijker met een passende sleutel. Bevestig daarna het scharnierende gedeelte van het slot.
Scharnieren voor het kofferdeksel
Als laatste plaats je de scharnieren voor het kofferdeksel. Ook dit deksel laat zich sluiten met enkele pompjes aan weerszijden zodat het deksel altijd zacht zal neerkomen. Om het plaatmateriaal toch te beschermen bij het sluiten, komen er nog enkele zelfklevende rubbers. En meer houdt deze klus niet in!