Epdm dakdichtingenPremium

Hoe EPDM correct plaatsen?

Ontdek deze tips voor de voorbereiding en plaatsing

epdmHet plaatsen van EPDM gebeurt meestal door een vakman. Die kan de dakbedekking naadloos plaatsen, maar er zijn nog andere systemen, meer bepaald een geballast systeem, een partieel gelijmd systeem en mechanisch bevestigd systeem.

Uitvoering

Er zijn steeds meer doe-het-zelfkits voor het plakken van EPDM op de markt, maar het overgrote deel van de plaatsingen gebeurt nog altijd door een vakman. Die kan EPDM (naadloos) plaatsen, maar er zijn nog verschillende andere plaatsingssystemen:

Volledig gekleefd systeem

De EPDM-laag kan ook volledig op het draagvlak vastgekleefd worden (zowel voor naadloze als voor niet-naadloze EPDM-folie), al wordt dan vaak geopteerd voor kleinere afmetingen. Dat kan bij elke hel­lingsgraad, zelfs een verticale ver­kleving ter hoogte van opkanten en detailleringen is mo­gelijk. Het voordeel van dit systeem is dat het geschikt is voor daken met een onregelmatige vorm, een beperkt draagvlak of een gebogen onderconstructie. De ondergrond moet natuurlijk wel compatibel zijn met de ge­bruikte lijmen (contactlijm of water­ge­dragen lijm). Die verlijming gebeurt meestal met een vachtroller, maar kan voor grote op­pervlaktes ook met een lijmspuit of -kar ge­beuren. Daardoor gaat het plaatsen sneller en wordt de lijm overal evenredig aan­gebracht.

Welke materialen zijn er om een plat dak te bedekken?
25 artikels
Alles over platte dakenOntdek ons digitaal magazine over platte daken
Lees magazinechevron_right
lijmen

Geballast systeem

Bij dit systeem ligt de EPDM-folie los op de dakondergrond. Erg ruwe onderconstructies worden eerst met een beschermlaag bedekt om vervolgens de overlappen te dichten met zelfklevende tape of thermisch te lassen. Zo wordt de afsluiting 100% waterdicht. Bij EPDM-rubbermembra­nen met dampdrukverdelende polyester­onderlaag is extra bescherming niet nood­zakelijk. De EPDM-bedekking wordt dan ge­ballast en op haar plaats gehouden met een zwaar gewicht, zoals gerold grind, be­ton­platen, kiezels, terras­tegels of een dak­tuin.

Partieel gelijmd systeem

Het EPDM-membraan hoeft niet altijd volledig op het dak gelijmd te worden. Bij deze methode wordt de lijm in banen aangebracht en niet over de hele oppervlakte van de folie. De bevestigingssterkte is hierdoor wel kleiner dan bij een volledig gekleefd systeem en wordt nooit toegepast bij een niet-samengestelde EPDM-folie (zonder cachering).

Mechanisch bevestigd systeem

Deze mecha­nische vasthechting is voor elke dakvorm mogelijk, maar komt het meest voor bij renovaties. De mechanische bevestiging kan op verschillende manieren gebeuren. In een eerste methode worden er speciaal ontwikkelde strips mechanisch bevestigd. De folie wordt vervolgens op die strips gekleefd.

epdmIn een tweede methode wordt de EPDM-folie met bevestigingsstrips mechanisch aan de grond bevestigd, de strips worden daarna afgedicht met een zelfklevende strook. Dat gebeurt vooral bij renovaties van boogdaken. Een derde methode houdt in dat de folie mechanisch wordt bevestigd met een ononderbroken rij bevestigingsstrips in het midden van iedere overlappende lasnaad. Tot slot zijn er ook folies die door inductie aan gecoate bevestigingen worden gehecht. Het membraan wordt dan niet geperforeerd. Zodra er bevestigers aan het plaatsingsproces te pas komen, wordt de positie ervan bepaald in functie van de ver­wachte windsterkte. Ook de uit­trekweerstand van de bevestigers wordt in acht genomen, want er is steeds een overlapzone van 15 cm tussen twee stroken nodig. Mogelijks ontstaat dan wel een trommelgeluid door het flapperen van de folie op de onderliggende struc­tuur.

Plaatsingstips voor epdm

Het voorbereidende werk

Het gemak van EPDM-dakmembranen is dat de folies op een breed gamma van ondergronden aangebracht kunnen worden: iso­latie­platen, houtconstructies, bitu­men, beton, staaldaken etc. Dat kan, indien gewenst, ook volledig naadloos, dus in één stuk. Daarnaast kan de folie, uiteraard afhankelijk van de grootte en de vorm van het dak, snel en een­voudig geplaatst worden. Bijna alle bestaande rolbreedtes zijn verkrijgbaar met een maximale lengte van 30 meter. De meeste leveranciers kunnen bij­ge­volg EPDM-membra­nen leve­ren die tot 900 m² dak in één stuk vullen.

epdmDe gewenste lengte moet bij de bestelling doorgegeven worden aan de leverancier. Uit veiligheidsoverwegingen wordt daarbij het best een marge van 20 cm gerekend boven op de lengte van de opstaande rand. Bij renovaties wordt er vaak bijgeïsoleerd door de EPDM-folie te verkleven op de iso­latieplaten, waarbij het bitumen dienstdoet als dampscherm. Het is bij een op maat ge­maakte folie aangeraden om ze volledig open te vouwen en ze een halfuur op het dak te laten rusten alvorens aan de plaatsing te beginnen. De folie zat opgespannen op een rol (of was opgeplooid) en heeft wat tijd nodig om zich aan de vorm van het dak aan te passen.

Maak de ondergrond voor de plaatsing ook altijd eerst droog en schoon door het wegvegen van zand en losliggende leislag. Bestaande blazen of oneffenheden die zichtbaar worden in de roofing, kunnen gewoon opengesneden en hersteld worden. Plaats de EPDM-folie ook altijd op dezelfde dag als de onderliggende isolatie. Anders bestaat de kans dat de isolatielaag vochtig of nat wordt. De ideale weersomstandigheden voor het plaatsen van de folie zijn droog weer en een temperatuur hoger dan vijf graden Celsius.

Aan de slag!

Wanneer de folie na een halfuur rusten opnieuw strak ligt, kan ze gelijmd worden. De dakbedekking wordt meestal per strook van één tot twee meter omgeplooid en vast­gelijmd. Bij de verlijming wordt de lijm telkens op de folie én op de ondergrond aan­gebracht, om zo de hechting te optimaliseren. Er moet ook altijd voldoende lang gewacht worden alvorens de gelijmde EPDM-folie aan het dak te bevestigen. De lijm moet handdroog aanvoelen. Vervolgens kan de folie met een borstel aangewreven worden om blaasjes te voorkomen.

Aandacht voor hoeken en randen

Bij de plaatsing van EPDM moet er extra aandacht besteed worden aan de randen en de hoeken van het dak. Bij het aankleven van de folie op de opstaande randen is het van belang die in de overgangen met het oppervlak goed aan te duwen met een aandrukrol­ler. Ook de hoeken moeten extra ver­sterkt wor­den om de optimale levensduur van de dak­bedekking te ga­randeren.

epdmEPDM kan als synthetisch rubber inkrimpen bij dalende temperaturen en uitzetten bij warmte. Deze handige eigenschap vermindert de kans op scheuren of breuken, want EPDM keert altijd terug naar zijn oorspronkelijke toestand. De elasticiteit heeft evenwel als groot nadeel dat er in de hoeken en randen van het dak grote trekkrachten ontstaan. Daardoor trekt het EPDM-membraan zich na verloop van tijd los, met kans op waterlekken tot gevolg. Om dat tegen te gaan, wordt het aanbevolen om een kimfixatie te voorzien. Daarmee worden de hoeken en randen van het dak extra verstevigd. De fixatietechniek vermijdt dat de EPDM-folie loskomt in de hoeken. Daarom worden er strips volledig rondom en aan de opkant van het dak mechanisch bevestigd. Door de vulka­nisatie worden de strips en de folie verbonden. Bij EPDM-rubbermembranen met een dampdrukverdelende poly­esteronderlaag is een kim­fixatie niet benodigd.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Delphine Vandenabeele

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine