ASSORTIMENT SAMENSTELLEN
VOOR DE LEEK
Basisassortiment
Mensen die weinig kennis hebben van bakken, zijn gebaat met een degelijk basisassortiment dat bestaat uit een springvorm, een taartvorm en een brood-cakevorm. De vormen moeten gemakkelijk zijn in gebruik en liefst voorzien zijn van een antikleeflaag. Dit basisassortiment kun je dan verder aanvullen met kleinere bakartikelen (uitsteekvormen ...) die u vaak kunt wisselen.
Winkelaanpak
Wil u de bakleek overtuigen om een product aan te kopen, ga dan voor een mooie presentatie op display met aandacht voor frisse, aantrekkelijke verpakkingen. Een goed opgebouwd en aangekleed concept trekt altijd de aandacht.
Het leuke aan bakspullen is ook dat u er steeds een thema aan kunt geven, zoals Pasen, Kerstmis, Valentijn, winter ... Tijdens de kerstperiode kun je zelfs zorgen voor enkele geschenksets rond bakken, altijd een leuk cadeautje voor onder de boom. En tot slot moet u tijdens het contact met de klant zeker de nadruk leggen op het gebruiksgemak van de vormen.
VOOR DE EXPERT
Uitgebreid assortiment
Consumenten met flink wat bakervaring kun je niet meer verleiden met een simpele bakvorm. Het assortiment voor deze doelgroep moet enerzijds uitgebreider zijn, maar anderzijds ook dieper. Denk aan specialere bakvormen zoals een tulbandvorm of een madeleinevorm. Ook de tarte-tatinvorm in gietijzer kan de interesse van de expert opwekken. En vormen in aardewerk zijn mooi voor het oog, maar vereisen wel het gebruik van bakpapier. Verder zien we ook dat de vormen met een geperforeerde bodem een grote opmars kennen, iets wat zeker interessant is voor de expert. Het aanbod kan dan verder aangevuld worden met specialere accessoires zoals bakparels, icing sets ...
Winkelaanpak
Wat de winkelaanpak voor de expert betreft, ook hier is een aantrekkelijk opgebouwd concept een must voor een goede verkoop. Aangezien het aanbod wat groter is, kunt u nog werken met borden boven aan het rek/ display voor een goed leesbaar geheel. Tot slot kunt u het aanbod in de verf zetten in folders of magazines die zich echt richten tot de bakexpert.
TRENDS
Enkele jaren geleden waren de cakepops, macarons en whoopies hot and happening. Vandaag zijn er geen echte uitschieters, maar we zien wel enkele kleinere trends. Zo kan het verhaal van zelf allerlei soorten brood maken op steeds meer belangstelling rekenen. En ook zelf koekjes bakken komt meer en meer op de voorgrond, al dan niet samen met de kindjes. Maar voorlopig kunnen we niet van echte hypes spreken.