Klein elektroPremium

Waarom funcooking het leven ook echt leuker maakt

outdoor, tafelbarbecues en japanse fondue zijn in opmars

funcooking fritel
Funcooking, kan zowel binnen als buiten plaatsvinden (Foto: Fritel)

Wil je een etentje geven, maar heb je geen zin om uren alleen in de keuken te slijten? Dan is funcooking net wat je zoekt. Van een tafelbarbecue tot een intelligente fondue: funcookingtoestellen komen in veel maten en vormen. In geen tijd staat er eten op tafel voor die après-ski met vrienden of de paasbrunch in de tuin van je schoonmoeder.

voornaamste trends 

Multifunctionaliteit staat voorop. Funcooking wordt doorgetrokken naar verschillende momenten doorheen de dag. Toestellen die hiervoor geschikt zijn, zijn niet enkel bruikbaar voor het diner, maar ook voor het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag. Spek en ei of pannenkoeken klaarmaken wordt een echt feestje op de bakplaat. En bij het aperitief bereidt iedereen z'n eigen vlees-, vis- en groentehapjes. Afhankelijk van het apparaat worden meerdere plaatsen voor het gebruik gepromoot: terras en tuin, op de boot, op vakantie, tijdens een picknick in open lucht, bij een avondje voor de tv of de open haard. Die flexibiliteit uit zich in intelligente ontwerpen, zoals omkeerbare grill- of teppanyakiplaten, en combinaties met natuur- en zelfs zoutsteen om met veel variatie te bakken.

livwise tafelbarbecue
Een tafelbarbecue is handig en compact om mee te nemen voor een fijne picknick of een kampeermoment (Foto: Livwise)

buitenkoken

Funcooking kan je binnen doen, maar net zo goed buiten. De meeste fabrikanten hebben nu ook toestellen die je makkelijk buitenshuis meeneemt op basis van een handige draagriem en die bovendien makkelijk op te stellen zijn. Dankzij de instelbare luchtstroom is grillen een makkie.

tafelbarbecues

De tafelbarbecue werkt net zoals een gourmettoestel: zet hem midden op tafel zodat iedereen zijn eigen vlees kan bakken. Hier gaat bijzondere aandacht naar veiligheid. Bij de houtskoolvarianten zorgt een waterreservoir onder de kolen voor een koelend effect, zodat het onderstel van de barbecue en de tafel niet té warm worden.

Kleine én grote compagnie

De consument hoeft niet per se een grote groep op te trommelen om een klein festijn te houden. Er is bijvoorbeeld volop keuze uit fonduetoestellen voor één persoon. Worden die gecombineerd, dan beslist iedereen onafhankelijk welke kaas of chocolade hij precies in zijn potje wil, én wanneer hij stopt. Sommige gourmettoestellen zijn bijvoorbeeld schakelbaar en kunnen worden gekoppeld wanneer er meer eters komen. Nog andere toestellen voor vier personen worden heel eenvoudig uitgeklapt om acht gasten te bedienen, of worden schaarvormig in plaats van rechthoekig opgesteld op een ronde tafel.

tafelbarbecue van fritel
Tafelbarbecues hebben een gelijkaardige werking als een gourmettoestel, waarop iedereen zijn eigen vlees kan bereiden naargelang smaak en keuze van cuisson (Foto: Fritel)

innovaties

hotpot

Japanse of oosterse fondue, ook wel hotpot genoemd, is in opmars. Er zijn sinds kort toestellen op de markt die geschikt zijn voor alle fonduestijlen, maar ook voor de Japanse beleving. Je kan er alle ingrediënten op de juiste manier mee bereiden. Je kiest het beste voor zeer dun gesneden rundvlees, typische verse groentjes zoals shiitake en bosuitjes, en de juiste bouillon. En als je het echt helemaal correct wil doen, eet je eerst de groenten en het vlees en daarna pas de deegwaren. Op het einde drink je de bouillon als een soep. Dankzij de kruiden en ingrediënten krijg je dankzij die oosterse fondue een unieke smaakbeleving. Maar ook je gezondheid vaart er wel bij, want je gebruikt geen olie maar wel bouillon.

slimme fondue

Slimme toestellen hebben drie voorgeprogrammeerde functies: chocolade, kaas en bouillon/olie. Met één toestel kies je dus voor verschillende toepassingen en temperaturen.

zoutsteen

Vlees dat goed is klaargemaakt, smaakt af. De raclettegrill met natuurlijke, roze zoutsteen helpt je een heel eind op weg. De subtiele zoutsmaak zorgt voor een smaakvolle toets.

weg met vet

Funcooking hoeft geen aanslag op je cholesterol te zijn. Er komen steeds meer systemen op de markt die vet uit je bereidingen in een opvangbakje laten druipen.

chocolade en kaasfondue la cucina
Fondue voor verschillende mogelijkheden toepasbaar, gaande van kaas tot chocolade (Foto: La Cucina)

het oog wil ook wat

Als je wil uitpakken, zet je een teppanyaki op tafel. Sommige modellen zijn wel 90 cm lang. Dankzij het grote oppervlak kan je heel veel ingrediënten tegelijkertijd bakken. Iedereen bakt dus waar hij zin in heeft.

desserts

Popcorn, pannenkoeken of eindeloze chocoladefonteinen: meer en meer funcookingtoestellen richten zich op desserts en verlengen de pret.

Reinigen in één, twee, drie

Fabrikanten doen er alles aan om hun toestellen zo te ontwerpen dat ze gemakkelijk te reinigen zijn. We hebben het dan over afneembare onderdelen die vaak vaatwasbestendig zijn. Veel exemplaren zijn voorzien van een degelijke anti-aanbaklaag zodat afnemen met een doekje dikwijls volstaat. Afhankelijk van het soort toestel zijn ze uitgerust met een praktische vetopvang én uitgiettuit voor overtollig bakvet. Sommige merken hebben bovendien een (biologisch afbreekbare) vetlosweker in het assortiment, andere een reinigingsset bestaande uit spatel en borstel geschikt voor barbecues of een puimsteen om het barbecuerooster schoon te maken.

verkoopstechniek

Crossselling doet het goed: denk aan een vetlosweker – ideaal om de teppanyaki vakkundig te reinigen – met accessoires zoals spateltjes, raclettepannetjes en fonduevorken. Beleving is het sleutelwoord, daarom organiseren fabrikanten vaak workshops en demo's. Ook promofilmpjes, die de handigheid van het toestel maar ook de gezellige sfeer belichten, doen het goed.

desserts op barbecue
Funcooking kan op iedere moment van de dag, hetzij diner, hetzij dessert (Foto: Livwise)

Presentatie als sleutelwoord voor meerverkoop

Een leuke presentatie is uiteraard essentieel om de consument aan te trekken en in de winkel te betrekken. Koken aan tafel gebeurt traditioneel vooral 's winters; teppanyaki, plancha en consoorten verkopen dan prima. Sommige toestellen doen het daarom goed als eindejaarsgeschenk. Benadruk bij de presentatie echter dat koken in open lucht in alle jaargetijden gezellig is. Een aantal merken van barbecues voorziet ter ondersteuning een 'all season'-gamma met het accent op bijkomende accessoires. Plaats bijvoorbeeld elk trimester een andere bestseller in uw etalage als blikvanger. Zet uw schap extra in de kijker met de kant-en-klare concepten van leveranciers. Kleed het rayon aan met het beschikbare POS-materiaal en bouw enkele tafelpresentaties eromheen met functionele accessoires.

Met medewerking van Fritel, La Cucina en Livwise

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Sophie Pycke
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine