Hoe gebruik en onderhoud je een barbecue?
We somden per type toestel reeds veiligheidstips op in de voorgaande artikels, maar er zijn enkele algemene tips die voor ieder type barbecuestel wel gelden. We overlopen ze in dit artikel.
De juiste plaats
Gebruik een barbecuetoestel nooit binnenshuis. Er is het overduidelijke brandgevaar, maar je loopt ook het risico op vergiftiging door koolstofmonoxide. Ook een overdekte plaats buiten is niet aan te raden. De overdekking kan immers makkelijk vuur vatten.
Let er ook op dat je de barbecue op een vlakke ondergrond plaatst. En op dagen met veel wind is het uiteraard ook niet aangewezen om aan het barbecueën te slaan. Als de wind in het vuur begint te spelen, kunnen gensters brandbare materialen in de buurt vuur doen vatten.
Brandvrij barbecueën
Natuurlijk wil je jezelf ook niet branden tijdens het bakken. Het juiste bakmateriaal, met voldoende lange stelen, is al even belangrijk. Controleer ook de ventilatieopeningen van de barbecue aan de onder- en bovenkant tijdens het gebruik om te voorkomen dat de barbecue oververhit raakt.
Let ook op je kledij. Synthetische kledij is af te raden. Een degelijke katoenen schort vat minder snel vuur. Hou kinderen, huisdieren en zatte nonkels uit de buurt van het vuur. En hou het ook zelf nuchter!
Toch een brandwonde? Koel die dan meteen. Hanteer de 20-20-20 regel: binnen de 20 minuten na het oplopen van de brandwonde moet je die gedurende 20 minuten afkoelen met water van ongeveer 20 °C. Houd in elk geval altijd een blusmiddel in de buurt, zoals een emmer water of een brandblusser, mocht er een ongeluk gebeuren.
Barbecue reinigen en onderhouden
Een barbecue onderhoud je na elk gebruik. Zo zal het eten niet alleen beter smaken, je zorgt ervoor dat je toestel langer meegaat én je voorkomt brandgevaar. Doorloop voor dat onderhoud het volgende stappenplan:
Zorg er, na het eten, eerst en vooral voor dat je het rooster voldoende reinigt. Aangekoekt vet zou bij een volgende bakbeurt vuur kunnen vatten.
Er zijn verschillende methodes om het rooster proper te houden. De één raadt aan om het rooster na het bakken voldoende lang te weken (door er een natte krant rond te wikkelen), een ander zweert bij het insmeren van het rooster met citroen. Uiteraard werkt een ovenreiniger of een sterke detergent ook steeds.
Maak verder ook de binnenkant van de barbecue regelmatig schoon. Verwijder assen en verbrande houtskool na ieder gebruik.
Controleer in het geval van een gasbarbecue ook de gasleidingen van de barbecue minstens één keer per jaar op lekken en scheuren. Bij een elektrische barbecue kijk je ook regelmatig eens de weerstanden na. Kapotte onderdelen vervang je direct.
TIP
Bewaar de barbecue op een droge en beschutte plek wanneer je die voor een langere tijd niet gebruikt. Laat je hem buiten staan? Gebruik een afdekking om de barbecue te beschermen tegen weerselementen. Heb je een gasbarbecue? Als de barbecue niet in gebruik is, verwijder dan de gasfles. Berg deze eveneens veilig op een koele en droge plek op.