OutdoorPremium

Hoe gebruik en onderhoud je een barbecue?

We somden per type toestel reeds veiligheidstips op in de voorgaande artikels, maar er zijn enkele algemene tips die voor ieder type barbecuestel wel gelden. We overlopen ze in dit artikel.

 

De juiste plaats

juiste plaats barbecue

Gebruik een barbecuetoestel nooit binnenshuis. Er is het overduidelijke brandgevaar, maar je loopt ook het risico op vergiftiging door koolstofmonoxide. Ook een overdekte plaats buiten is niet aan te raden. De overdekking kan immers makkelijk vuur vatten.

Let er ook op dat je de barbecue op een vlakke ondergrond plaatst. En op dagen met veel wind is het uiteraard ook niet aangewezen om aan het barbecueën te slaan. Als de wind in het vuur begint te spelen, kunnen gensters brandbare materialen in de buurt vuur doen vatten.

 

Brandvrij barbecueën

aanmaakblokjes barbecue

Natuurlijk wil je jezelf ook niet branden tijdens het bakken. Het juiste bakmateriaal, met voldoende lange stelen, is al even belangrijk. Controleer ook de ventilatieopeningen van de barbecue aan de onder- en bovenkant tijdens het gebruik om te voorkomen dat de barbecue oververhit raakt.

Let ook op je kledij. Synthetische kledij is af te raden. Een degelijke katoenen schort vat minder snel vuur. Hou kinderen, huisdieren en zatte nonkels uit de buurt van het vuur. En hou het ook zelf nuchter!

Toch een brandwonde? Koel die dan meteen. Hanteer de 20-20-20 regel: binnen de 20 minuten na het oplopen van de brandwonde moet je die gedurende 20 minuten afkoelen met water van ongeveer 20 °C. Houd in elk geval altijd een blusmiddel in de buurt, zoals een emmer water of een brandblusser, mocht er een ongeluk gebeuren.

 

Barbecue reinigen en onderhouden

afkuisen barbecue

Een barbecue onderhoud je na elk gebruik. Zo zal het eten niet alleen beter smaken, je zorgt ervoor dat je toestel langer meegaat én je voorkomt brandgevaar. Doorloop voor dat onderhoud het volgende stappenplan:

Zorg er, na het eten, eerst en vooral voor dat je het rooster voldoende reinigt. Aangekoekt vet zou bij een volgende bakbeurt vuur kunnen vatten.

Er zijn verschillende methodes om het rooster proper te houden. De één raadt aan om het rooster na het bakken voldoende lang te weken (door er een natte krant rond te wikkelen), een ander zweert bij het insmeren van het rooster met citroen. Uiteraard werkt een ovenreiniger of een sterke detergent ook steeds.

Maak verder ook de binnenkant van de barbecue regelmatig schoon. Verwijder assen en verbrande houtskool na ieder gebruik.

Controleer in het geval van een gasbarbecue ook de gasleidingen van de barbecue minstens één keer per jaar op lekken en scheuren. Bij een elektrische barbecue kijk je ook regelmatig eens de weerstanden na. Kapotte onderdelen vervang je direct.

TIP
Bewaar de barbecue op een droge en beschutte plek wanneer je die voor een langere tijd niet gebruikt. Laat je hem buiten staan? Gebruik een afdekking om de barbecue te beschermen tegen weerselementen. Heb je een gasbarbecue? Als de barbecue niet in gebruik is, verwijder dan de gasfles. Berg deze eveneens veilig op een koele en droge plek op.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine