OutdoorPremium

Een barbecue kiezen: houtskool, briketten, gas of elektriciteit?

De belangrijkste factor bij de keuze voor een barbecue is de manier van werken die je verkiest. Barbecueën kan je immers op verschillende manieren. Dé klassieker, houtskool, geeft die typisch rokerige smaak. Briketten geven minder vlammen, rook en gensters, en branden dieper tot in de kern door. Barbecueën op gas of elektriciteit is dan weer wat eenvoudiger. We zetten de mogelijkheden op een rijtje. Daarnaast is ook het materiaal van je toestel belangrijk. Meer uitleg vind je hier.

 

Een barbecue op houtskool

Waarom?

Brandtijd: om en bij de 2 uren

houtskool barbecue

Veel mensen blijven houtskool kiezen als brandstof voor de barbecue, en terecht! Het geeft die typisch rokerige smaak. Houtskool bereikt snel zijn grilltemperatuur, bij opstart zijn er grote vlammen, en van zodra de vlam er ietwat uit is, en de houtskool er wit begint uit te zien, ben je klaar om te grillen.

De opstarttijd is vlug, maar de houtskool brandt ook wel redelijk vlug op. Dat is omdat het nooit volledig tot in de kern opbrandt; na gebruik zijn er meestal nog grote, niet opgebrande stukken over. Voor langere braadsessies, giet je dan tijdens gebruik af en toe best nog wat kolen op. De snelle brandtijd maakt het wel een prima brandstof dus om te grillen in een open barbecue, en als je met een klein aantal snel wil tafelen.

 

Veilig barbecueën met houtskool

kolen op de barbecue

Opflakkeringen van vuur ontstaan door druipend vet of een teveel aan marinade. Dit is compleet normaal, maar het kan er wel voor zorgen dat de temperatuur vliegensvlug stijgt en zo het opgehoopt vet in de kuip dan ontbranden. Daarom is het belangrijk om de kuip van het barbecuestel steeds grondig te reinigen en preventief het overtollige vet van het vlees weg te snijden of het teveel aan marinade te verwijderen.

Gebruik nooit alcohol of benzine bij het aansteken of aan­wakkeren van het vuur. De steekvlam die dan ontstaat is levensgevaarlijk! Gebruik enkel aanmaakproducten die voldoen aan EN1860-3 - de Europese norm met betrekking tot de veiligheidseisen en testmethoden voor barbecues. Giet dus nooit ontvlam­bare of vloeistoffen over de houtskool.

Zorg ervoor dat je snel kan blussen, mocht het nodig zijn. Heb je een houtskoolbarbecue, zet dan een emmer water en een emmer zand klaar. Zo kan je het vuur snel afkoelen en doven.

Blaas niet in het vuur om het te doen aanwakkeren. Vlammen zijn geen goede combinatie voor je ogen. Gebruik dan liever een blaasbalg.

Vermijd dat je een leeg grillrooster boven de gloeiende kolen legt. Door de enorme hitte kunnen de laspunten van je rooster breken. Als er vlees op ligt, absorbeert die de hitte en is er geen gevaar meer op een breuk.

Een barbecue op briketten

Waarom?

Brandtijd: om en bij de 3 uren

briketten op de barbecue

Heb je of wil je een barbecuetoestel met deksel? Dan zijn briketten een betere optie als brandstof. Doordat ze van geperst materiaal gemaakt zijn, hebben ze een grotere hardheid. Ze geven minder vlammen en rook dan hout, en branden ook dieper tot in de kern door. Ze hebben wel een iets langere opstarttijd. Net als bij houtskool, kan je beginnen grillen vanaf de briketten wit zijn.

TIP
Briketten leg je best niet op een hoopje, maar in een laagje naast elkaar. Je vergroot er zo het braadoppervlak mee, terwijl ze overal gelijkmatig hun hitte verspreiden.

 

Soorten briketten

Houtskoolbriketten

houtskoolbriketten barbecue

Houtskoolbriketten zijn gemaakt van geperst houtskoolstof en restanten van houtskool. Er is een langere brandtijd dan bij houtskool, maar door de onregelmatige substantie is de hitteverdeling van houtskool.

 

Kokosbriketten

kokosbriketten barbecue

Kokosbriketten zijn gemaakt van geperste schillen van kokosnoten en andere restproducten. Deze veroorzaken veel minder vlammen tijdens het grillen dan bij traditionele houtskool. Na het grillen, blijven er nog restanten over die niet volledig zijn opgebrand. Deze hebben een duurzame brandtijd tot wel 3 uur.

 

Briketten van zuiver koolstofconcentraat

koolstof voor de barbecue

Deze branden niet alleen langs de buitenschil, maar ook tot in de kern. Geeft een brandtijd tot wel 4 uur met een gelijkmatige warmteverdeling aan een constant hoge temperatuur.

 

Briketten mengen met houtskool?

mengen brandstof barbecue

Briketten mengen met houtskool? Nog geen zo'n slecht gedacht. De houtskool schiet het vlugst in gang en bereikt snel z'n grilltemperatuur, waardoor je de briketten versneld kan doen ontbranden. De briketten leveren dan weer een langere grilltijd. Slim idee dus, tenzij je met een brikettenstarter werkt. Wat niet weg neemt dat je altijd wat houtskool achter de hand houdt.

Sommige vleessoorten of gerechten vragen eerst een trage gaartijd, waarna je ze vlug moet dichtschroeien. Begin dan eerst met de briketten, om alles rustig te garen, en smijt er dan wat houtskool bij voor extra hitte om alles dicht te schroeien.

 

Barbecue op gas

Waarom?

gas voor de barbecue

Een gasbarbecue heeft het gemak dat je amper moet wachten om te beginnen grillen. De temperatuur is ook regelbaar zoals bij een fornuis, en de bakplaat en grill zijn gelijkmatig warm. Er is ook geen fijn stof of rook tijdens het gebruik.

Natuurlijk heb je dan ook die rokerige smaak niet, maar daar valt wel enigszins een mouw aan te passen door wat te experimenteren met kruiden.

 

Controle op gaslekken

controle voor de barbecue

Controleer bij een barbecue op gas wel steeds de datum op de gasfles en de gasslang, en of er in die laatste geen gaatjes zitten. Er is alvast een simpele methode om gaslekken op te sporen. Maak eerst een testvloeistof bestaande uit 50% water en 50% detergent. Open daarna het deksel van het toestel.

Zet alle regelknoppen uit en draai de gastoevoer een klein beetje open. Gebruik een pipet om de testvloeistof op cruciale plaatsen aan te brengen. Indien er gas ontsnapt, zullen er grote zeep­bellen opborrelen en weet je dat de plaats beschadigd is.

Dit zijn de cruciale plaatsen die zeker gecontroleerd moeten worden:

  • lasnaden van de gas­flessen;
  • gasslang;
  • verbindingen tussen gasfles en druk­regelaar, drukregelaar en slang en slang en barbecuetoestel.

 

Verdere aandachtspunten

aandachtspunten barbecue opstarten

Zet de gasfles altijd rechtop, zowel tijdens het barbecueën als bij het opbergen. De fles mag bovendien niet te dicht in de buurt van de barbecue staan, het best ernaast en niet eronder

Steek een barbecue op gas direct aan op het moment dat het gas wordt opengedraaid. En haal het deksel van de barbecue voordat je hem aansteekt. En draai na gebruik de gasfles uiteraard altijd dicht.

Zet de gasfles nooit in de zon, want door de hoge temperatuur ontstaat ontploffingsgevaar.

Gebruik je de gasbarbecue voor de allereerste keer? Laat het vuur dan eerst een halfuurtje gewoon branden zonder dat je er iets op bereidt. Zo kunnen fabricage­vetten en de geur van het schilder­werk vervliegen.

De branders en venturibuizen van de barbecue­stellen op gas zijn ideale ruimtes voor insecten en spinnen om nesten en spinnenwebben te maken. Dit is hinderlijk voor een goede ontbranding van de branders. Is de barbecue lange tijd niet gebruikt, kuis de leidingen dan uit met een fijn borsteltje!

Een gastoestel blus je indien nodig het best met een branddeken.

 

Welk type gasfles?

gasfles voor de barbecue

Welke gasfles moet je nu gebruiken voor een gasbarbecue? Koop in eerste instantie de drukregelaar en gasfles altijd samen bij je gasleverancier. Niet elk type drukregelaar past immers op alle gasflessen. Voor het type gas kan je kiezen tussen butaan of propaan. Voor een propaanfles moet er een drukregelaar van 37 mbar voorzien zijn, bij een butaanfles geldt 28-30 mbar.

Over het algemeen geniet propaan wel een voorkeur omdat het zorgt voor een kwaliteitsvollere verbranding en het is bovendien minder vorstgevoelig.

 

Barbecue op elektriciteit

Waarom?

elektrisch barbecueën

Een elektrische barbecue is, net als een gasbarbecue, quasi meteen warm. Geen wachttijd dus. De bakplaat en grill zijn ook steeds gelijkmatig warm en een dergelijk toestel is eenvoudig te bedienen met knoppen, zoals aan een fornuis. Ook hier kan je de rokerige barbecuesmaak nabootsen met kruiden, want het toestel zelf zal daar niet voor zorgen.

 

Veilig barbecueën op elektriciteit

elektrisch barbecue

  • Controleer dit soort toestellen voor gebruik op beschadigingen.
  • Gebruik het snoer niet meer als er scheurtjes zitten in de bedrading.
  • Rol een kabelhaspel of het verlengsnoer altijd helemaal uit. Doe je dit niet, dan kan het snoer te warm worden.
  • Werk het (verleng)snoer weg, zodat er niemand over kan struikelen.
  • Sluit het snoer steeds aan op een geaard stopcontact.
  • Heeft het geregend of gaat het regenen? Houd het snoer dan zeker uit de buurt van waterplassen. Als het snoer nat wordt, kan kortsluiting ontstaan of kan je een stroomstoot krijgen wanneer je het oppakt.
  • Zorg dat ook de barbecue zelf droog blijft, mocht het onverhoopt gaan regenen. Regen kan leiden tot kortsluiting in het apparaat.
  • Een elektrische barbecue blus je indien nodig het best met een poederblusser of CO2-blusser.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine