Hoe steek je een barbecue veilig aan?
Je hebt je keuze gemaakt. Houtskool, briket, of de combinatie ervan. Het enige wat je nog moet doen, is het vuur aansteken. Gebruik daarbij altijd een aansteker met lange lont. Zo houd je de handen al wat verder van het vuur dan bij een gewone aansteker.
Barbecue aansteken met aanmaakblokjes
Niet wit, maar bruin!
Aanmaakblokjes zijn altijd handig, maar neem dan wel de bruine aanmaakblokjes. Witte aanmaakblokjes gebruik je voor je houtkachel of open haard, maar niet voor je barbecue. Ze bevatten een heleboel chemische stoffen die vrijkomen bij ontbranding. Giftig om in te ademen, en ze verspreiden een onaangename benzinelucht. En al helemaal te ontraden bij gebruik in een barbecue met deksel, waar de chemicaliën blijven circuleren en in contact kunnen komen met je eten.
Bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van geperst naaldhout, zaagsel en/of karton in combinatie met paraffine en plantaardige oliën. Ze zijn reukloos en van natuurlijke materialen, wat je eten dus niet zal verpesten.
Hoe gebruik je aanmaakblokjes?
Standaard leg je eerst een laagje houtskool of briketten op je bodemrooster. De hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid eten die je wil grillen, en hoe lang je wil barbecueën.
Zorg dat de ventilatiegaten open staan zodat je barbecue goed kan trekken. Druk dan een paar aanmaakblokjes zo diep mogelijk in het midden tussen de kooltjes of briketten. Ze moeten voldoende diep liggen want warmte stijgt, en als je de aanmaakblokjes te hoog legt dan worden de kooltjes of briketten eronder nooit heet genoeg om te ontbranden.
In een kleine barbecue zijn 2 of 3 aanmaakblokjes genoeg. Voor grotere hoeveelheden houtskool of briketten kan je er soms wel 10 nodig hebben.
Barbecue aansteken met brandpasta
In plaats van aanmaakblokjes kan je ook een brandpasta gebruiken. Deze is gemaakt van bio-ethanol, waardoor er geen zichtbare ontstekingsvlam is wanneer je de pasta aansteekt. Je voelt echter wel meteen de hitte.
Barbecue aansteken met een kolenstarter
Je kan rechtstreeks in de bodem van je barbecue de kolen of briketten aansteken, of je maakt gebruik van een briketten- of kolenstarter.
Zo’n starter ziet eruit als een kleine schouw: een metalen cilinder met gaten onderaan, en een handgreep. Door de gaten onderaan zuigt de brikettenstarter lucht aan en geeft de hete lucht van de gloeiende kolen onderaan door aan de koude kolen die bovenaan liggen. Hierdoor branden de briketten veel sneller dan wanneer je ze direct op het grillrooster aansteekt. Na een kleine twintig minuten, als de houtskool of briketten er wit uit zien, kan je ze dan uitgieten op de barbecuebodem en starten met grillen.
Barbecue aansteken met hete lucht
Ook met hete lucht kan je de verbranding stimuleren. Je kan je hete luchtpistool of onkruidbrander gebruiken om veilig en snel de houtskool op te warmen tot die vanzelf ontvlamt. Er bestaan ook bbq-aanstekers die volgens hetzelfde hete luchtprincipe werken.