Houten terrassen

9 onmisbare elementen voor je buitenkeuken

Een buitenkeuken is een functionele en stijlvolle manier om jouw kook- en eetervaring naar buiten uit te breiden. Of je nu een feestje geeft of gewoon geniet van een mooie zomeravond, een buitenkeuken biedt tal van voordelen. Je rust die best zo volledig mogelijk uit. Je kan uiteraard volledig uitgeruste units komen, maar in dit artikel gaan we na welke elementen er niet mogen ontbreken.

 

1. Een grill of barbecue

Een barbecue is uiteraard het eerst waar je aan denkt aan buiten koken. Een goede grill of barbecue is dan ook een essentieel element om diverse gerechten tevoorschijn te toveren. 

Landmann grill barbecue

Bij de keuze van een barbecuetoestel zijn eerst en vooral twee zaken belangrijk: de brandstof (ga je voor een barbecue die werkt met houtskool of briketten, of voor een toestel op elektriciteit of gas) en het materiaal waaruit de barbecue is gemaakt. Beide zullen een invloed hebben op zowel het bereidingsgemak als de smaak van je gerechten. Je kan uiteraard ook zelf een barbecue inbouwen. Denk dan uiteraard eerst goed na over hoe je je buitenkeuken wil indelen.

Veel barbecuetoestellen - voornamelijk toestellen op gas - zijn tegenwoordig al een mini-buitenkeuken op zich, met verschillende bereidingsmogelijkheden voor vlees, vis, groenten ... Dergelijke toestellen heb je in vrijstaande uitvoering (verplaatsbaar en op wielen, meestal uitgerust met al dan niet inklapbare zijtafels), maar je kan deze ook inbouwen, bijvoorbeeld in een werkblad of een aangepaste tafel.

Kies een toestel in verhouding tot het aantal mensen dat je meestal over de vloer hebt. Ben je iemand die vooral voor het gezin buiten wil koken, of net iemand die liefst elk weekend vrienden en familie uitnodigt? In dat laatste geval ben je uiteraard beter af met een groter toestel. 

MEER WETEN:
> Hoe kies je een barbecuetoestel?

 

2. Het juiste werkblad

Geen keuken zonder degelijk werkblad, dat is logisch. Een stevig werkblad biedt voldoende ruimte om ingrediënten te snijden, kookgerei op te plaatsen en voedsel voor te bereiden. Het is vooral belangrijk om te kiezen voor een materiaal dat bestand is tegen de weersinvloeden en temperaturen van buiten.

inox keukenwerkblad rvs

  • Roestvrij staal is duurzaam en bestand tegen regen, wind en zon. Het is gemakkelijk schoon te maken en heeft een moderne uitstraling.
  • Natuursteen zoals graniet of blauwe hardsteen is goed bestand tegen weersinvloeden en geeft een luxueuze uitstraling (waar je uiteraard ook wel een meerprijs voor betaalt). Natuursteen moet wel worden geïmpregneerd om vlekken te voorkomen.
  • Een betonnen werkblad vormt ook een robuuste optie die bestand is tegen zware weersomstandigheden. Let op: ook beton moet verzadigd worden om vlekken te voorkomen.
  • Uiteindelijk blijft hardhout (zoals bijvoorbeeld teak) een goede keuze voor een natuurlijke uitstraling. Ze zijn eveneens goed bestand tegen weersinvloeden. Het hout moet evenwel regelmatig worden behandeld met een olie ter bescherming.

MEER WETEN:
> Hoe kies je een keukenwerkblad?
> Hoe maak je zelf een keukenwerkblad in beton?

 

3. Opslagruimte

Hoewel je je potten en pannen, bestek en borden nog altijd beter binnen bewaart, is opslagruimte ook in een buitenkeuken geen overbodige luxe, als je bijvoorbeeld apart servies wil gebruiken.

deurmagneten opslagruimte

  • Voorzie onder je werkblad altijd wat kastruimte waar je kookgerei, servies en andere benodigdheden in weg kan steken. Onder de spoelbak is bijvoorbeeld de ideale locatie om je vuilbak aan het zicht te onttrekken. Voorzie eventueel ladeblokken voor bestek en ander klein keukengerief.
  • Als je het werkblad van je keuken uitrust met een spatwand, benut die wandruimte optimaal. Maak gebruik van legplanken of rekjes waar je bijvoorbeeld kruiden en glazen op kwijt kan.
  • Rust je buitenkeuken ook uit met wandhaken, waaraan je bijvoorbeeld je barbecuetools, tangen, spatels, handdoeken etc. kan ophangen.
  • Eventueel kan je voor extra opbergruimte nog extra verrijdbare kasten bouwen, die je makkelijk kan wegbergen wanneer je ze niet nodig hebt.

 

4. Spoelbak en keukenkraan

Een spoelbak en keukenkraan is uiteraard ook handig in een buitenkeuken, al zal je die normaal niet zo vaak gebruiken als een gootsteen binnenshuis. Het gebruik beperkt zich veelal tot het kuisen van groeten, handen wassen en relatief weinig afwas. Meestal is een enkelvoudige koudwaterkraan en één spoelbak (uit roestvrij staal) dus voldoende.

beton werkblad KEUKENWERKBLAD

Voor de watertoevoer is een aansluiting met een tuinslang aan een buitenkraan in de meeste gevallen ook goed genoeg voor kleine afwastaakjes. 

Het water moet uiteraard ook afgevoerd worden. Je kan een (flexibele) afvoerleiding laten leiden naar een nabijgelegen afvoergoot of afvoerput. Is dat niet haalbaar? Dan is een wateropvangbak onder de gootsteen ook voldoende. Vergewis je er dan wel van dat je die na elk gebruik ledigt zodat ze niet overloopt in je keukenkast.

 

5. Koelkast of koelbox

Elke keuken is uitgerust met een koelkast. Dat kan ook in een buitenkeuken. Dergelijke koelkasten zijn speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Ze zijn meestal gemaakt van duurzame materialen zoals roestvrij staal en hebben een ingebouwd afvoersysteem om water af te voeren. 

buitenkoelkast buitenkeuken

Sommige buitenkoelkasten hebben ook een ingebouwde verwarming om te voorkomen dat de koelkast in de winter bevriest. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de koelkast goed is geïnstalleerd en beschermd tegen direct zonlicht en andere extreme omstandigheden om optimale prestaties en een lange levensduur te garanderen. Best integreer je deze in een kastruimte van je buitenkeuken, om de koelkast optimaal te beschermen.

Heb je geen behoefte aan een koelkast in je buitenkeuken? Dan kan je natuurlijk ook gaan voor een koelbox als alternatief.

 

6. Verlichting

Verlichting is een niet te onderschatten element in een goed uitgeruste buitenkeuken, zeker tijdens sfeervolle zomeravonden wil je uiteraard zien wat je doet. Kies waterdichte armaturen die bestand zijn tegen regen en vocht.

buitenkeuken verlichting

Voorzie rondom de spoelbak of je grill voldoende functionele ledverlichting, denk aan wandlampen, hanglampen, inbouwspots, ... Daarnaast wil je het ook gezellig houden in je buitenruimte. Sfeerverlichting kan je voorzien met bijvoorbeeld ledstrips die je verwerkt achter een opstaande rand, of lichtslingers. 

MEER WETEN:
> Alles over tuinverlichting

 

7. Overkapping

Een buitenkeuken plaats je ook best onder een overkapping. Je mag dan nog met waterdicht materiaal werken op een beschermd werkblad, je zit nog altijd beter beschut tegen de regen.

knikarm dakbedekking kiezen

Je kan kiezen voor een uitschuifbare luifel of een knikarmscherm dat je enkel gebruikt voor je buitenkeuken zelf. Als je daar de plaats en het budget voor hebt, ben je uiteraard beter af met een volledige terrasoverkapping.

MEER WETEN:
> Hoe kies je een terrasoverkapping?

 

8. Insecten weren

Insecten kunnen een vervelend probleem zijn in je buitenkeuken. Je werkt met voedsel, dus je houdt ze best zoveel mogelijk op afstand. Met citronellakaarsen kan je bijvoorbeeld makkelijk muggen op afstand houden. Best zet je er dus in de buurt van je buitenkeuken enkele. Let uiteraard op met kaarsen bij ontvlambare materialen.

basilicum goed tegen insecten

Insecten kan je ook voorkomen door je buitenkeuken te allen tijde proper te houden. Heb je een vuilnisbak in de kast van je buitenkeuken? Ledig die na elk gebruik van de keuken en laat afval en etensresten er geen dagenlang in liggen. Maak de werkbladen en de grill regelmatig schoon en zorg ervoor dat er geen open voedselcontainers in de buurt zijn.

Sommige kruiden, zoals basilicum, munt en lavendel hebben natuurlijke insectenwerende eigenschappen. Plant deze kruiden in de buurt van de buitenkeuken om insecten op afstand te houden.

 

9. Brandveiligheid

Een brandblusser of een emmer water, een blusdeken ... Hopelijk heb je ze nooit nodig, maar het zijn beslist geen overbodige elementen in je buitenkeuken. Je bent er immers best zo snel mogelijk bij om een brand in de kiem te smoren. 

aanmaakblokjes barbecue

Sowieso plaats je je grill of barbecue op een veilige afstand van brandbare materialen: zorg ervoor dat de grill niet te dicht bij muren, overhangende bomen, planten, gordijnen of andere brandbare zaken staat. De meeste fabrikanten raden aan om de grill op minimaal 3 m afstand te plaatsen.

Zet je buitenkeuken - en zeker je grill of barbecue - ook op een vlakke ondergrond, vermijd losse ondergronden zoals gras, houtsnippers of kiezels. Gebruik verder nooit brandbare vloeistoffen zoals benzine, alcohol of wasbenzine om het vuur aan te steken of te versnellen. Gebruik alleen aanmaakblokjes of -gel die speciaal zijn ontworpen voor je grill of barbecue.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine