Houten terrassenPremium

Hoe maak je zelf een buitenkeuken?

Een buitenkeuken is zalig bij mooi weer. Samen met je vrienden tafelen, en alles makkelijk bij de hand. Het keukenmeubel is opgebouwd uit drie modules die naast elkaar kunnen worden geplaatst. Wil je zelf dit exemplaar namaken? Dat kan! Met het bouwplan ben je in staat om het corpus en de bijhorende kasten te monteren, alsook enkele extra's voor optimaal gebruik van de buitenkeuken op punt te zetten. Eerst even overlopen hoe je dit alles in elkaar steekt!

Download bouwplan

 

Modulaire opbouw

We bouwen drie kastunits die naast elkaar kunnen staan. Ze zijn makkelijk te verrijden dankzij de wielen. Het corpus van elke unit is snel gemaakt. Het hout kan je op voorhand op maat laten afkorten in de DHZ-zaak.

Corpus: zijwanden

zijwand buitenkeuken 

Een zijwand is opgebouwd uit drie volle planken. Bevestig ze aan elkaar met behulp van twee verbindingslatten. Boor elke lat voor en neem schroeven met halve draad. Zo trekken beide houten delen het best naar elkaar toe. Plaats de onderste lat met voldoende spatie zodat er nog wielen onder kunnen. Maak nog zo’n exemplaar zodat je twee zijwanden bekomt.

 

Corpus: bodemplaat

bodemplaat buitenkeuken

De onderkant van de unit bouw je op door de nodige planken in te schuiven tussen de twee zijwanden. Monteer telkens tegen de onderste verbindingslat. Vergeet opnieuw niet voor te boren voor een vlottere montage.

 

Corpus: werkblad

werkblad buitenkeuken

Aan de bovenste verbindingslatten van de zijwanden creëer je een volledig kader. Neem twee latten en boor ze schuin voor. Schroef vast tegen het corpus maar gebruik schroeven die zeker niet te lang zijn, zodat ze niet bovenaan het werkblad uitsteken.

 

Corpus: rugzijde

rugzijde buitenkeuken

De rugzijde is afgewerkt met aangepaste planken in de hoogte en breedte. Die schroef je ter hoogte van de kopse kanten van het achterliggende corpus. Duid aan met een regel waar je kan schroeven.

rugzijde zagen buitenkeuken

De rug houd je strak of werk je decoratief af. Met een latje en een voorlopig gefixeerde schroef maak je makkelijk een passer waarmee je de bovenkant afgerond kan aftekenen. Werk daarna uit met de decoupeerzaag.

 

Lijsten en wielen

basis buitenkeuken

Werk waar nodig de versplinterde randen af met een schuurblokje. Naargelang de grootte van de buitenkeuken die je wilt bekomen, kan je extra units in serie aanmaken. Aan de onderkant van elke kast komen nog zelfgemaakte sierlijsten. Niet alleen ter verfraaiing, ze dekken meteen ook de wielen af. Wees vrij in de vorm, maar met een decoupeerzaag bewerk je het gemakkelijkst de ronde afwerking.

wielen buitenkeuken

Qua plaatsing van de wielen is het slim er enkele te plaatsen voorzien van een rem. Dan gaat de kast later niet zomaar bewegen terwijl je er aan staat te werken.

 

Lade

Met vier planken maak je een kader. Laat de schroefkoppen voldoende verzinken zodat de lade niet hapert tegen de binnenkant van de kast. Monteer het geheel haaks.

lade buitenkeuken

De bodemplaat werk je af door de nodige planken in het kader te schuiven. Zaag de planken op maat om alles goed te doen passen. Eventueel schuur of rasp je wat bij om alles vlotter in elkaar te puzzelen.

Schroef het geheel aan elkaar vast. Voorboren is uiteraard telkens nodig. Aan de voorkant plaats je nog een frontplaat. Schroef die vast langs de binnenkant van de lade. De schroefkoppen zitten op die manier verborgen.

 

Ladegeleiders

geleiders buitenkeuken

De lade uit steigerhout is vrij zwaar. Je zou er al vrij stevige ladegeleiders voor moeten bijhalen maar dat hoeft niet. Met twee latten uit het overschot van je hout maak je twee stevige houten dragers waar de lade over kan schuiven. Boor de latten voor en fixeer ze op hoogte. Plaats ze allebei op dezelfde hoogte, en perfect haaks, zodat de lade niet kan klemmen.

 

Stootblokjes

stootblokjes buitenkeuken

Aan het einde van de geleiders komt een stootblok, zodat de lade niet te diep in het corpus zakt. Kort twee gelijke blokjes hout af en bevestig ze tegen de rugzijde.

 

Handgreep

handgreep buitenkeuken

Qua meubelbeslag kiezen we een houten greep. Die schroef je vast op de bijgeleverde bout. De diameter van de bout boor je eerst uit doorheen het front van de kastlade. Dat doe je met de geschikte houtboor. Verzink het begin met een soevereinboor op maat van de kop van de slotbout.

knop monteren buitenkeuken

Zodra je de handgreep plaatst, kan je de houttekening mee in lijn fixeren met de richting van de houtnerven. 

 

Kastdeur

De kastdeur maak je eveneens op maat. Meet de binnenmaat op van het corpus in de breedte en hoogte. Kort de nodige planken op maat af.

kastdeur buitenkeuken

Hout werkt bij veranderende vocht- en temperatuurschommelingen. Geef het wat speling mee zodat de deur niet kan klemmen. Leg de planken mooi uitgelijnd naast elkaar, en verbind ze met een latwerk in Z-profiel. Pas de kastdeur even in.

deur buitenkeuken

Scharnieren

Bevestig de deur met twee scharnieren. Meet op waar je ze plaatst en priem de schroefgaten wat voor. De kleine schroefjes bijten zich zo vlugger in het hout.

scharnieren buitenkeuken

Duw de deur wat op met een kaleerblokje (een stukje resthout). Zo spie je de deur ietwat hoger van de bodem van de kast tijdens de plaatsing en zal de deur later niet kunnen klemmen tegen het corpus. Eenmaal de deur is geschroefd verwijder je nog het kaleerblokje. Aan elke kastdeur bevestig je nog een handgreep.

 

Deurmagneten

deurmagneten buitenkeuken

De kastdeur laat je sluiten met behulp van simpele deurmagneten. Plaats de magneet langs de binnenkant van de kast. Zorg dat de kast voldoende diep kan invallen.

12.2 Deurmagneten (crop rechts)

Schroef de magneethouder vast. Klik er het metalen plaatje aan vast die aan de binnenkant van de deurkast komt. Teken af met wat stift. Zo kan je de positie overbrengen op de kast door de kastdeur even hard aan te drukken. Fixeer het metalen plaatje waar de afdruk van de stift staat.

 

Gootsteen

decoupeerzaag buitenkeuken

Voor de buitenkeuken is een enkelvoudige koudwaterkraan voldoende. Eerst moet er nog een gat in het werkblad gemaakt worden om er de gootsteen in te kunnen passen. Er zit meestal een sjabloon bijgeleverd dat je kan positioneren. Kleef het eventueel voorlopig vast met wat schilderstape. Boor een gat voor om de ronding met de decoupeerzaag te kunnen zagen. 

koppelen buitenkeuken

Plaats de gootsteen en zet vast met de afstandshouders. Bevestig de koppelstukken voor de waterafvoer in de juiste volgorde en vergeet de afdichtingsrubbers niet. Het water wordt opgevangen met een plastic emmer in de kast. 

 

Watertoevoer

De flexibele leiding van de watertoevoer maak je vast aan de kraan. Er moet hiervoor nog een gat gemaakt worden doorheen het werkblad. Vergeet ook hier bij de plaatsing de afdichtingsrubbers niet. Span aan met de juiste moersleutel.

kraan buitenkeuken

Aan de rugzijde van de kast maak je nog een gat zodat de tuinslang er kan passeren. Voor een duurzame afdichting zijn er verschillende types van koppelstukken in de DHZ-zaak te vinden. Een slangklem kán voldoen omdat je er de tuinslang mee kan dicht nijpen op de flexibele leiding van de waterkraan, maar hou er rekening mee dat die nog ietwat kan druppelen.

 

Legplank

legplank buitenkeuken

Schroef twee steunlatten langs beide wanden op dezelfde hoogte. Kort wat planken af op maat en leg ze op de steunlatten. Je hoeft ze niet meteen vast te schroeven op de steunlatten. Mocht er iets groters opgeborgen moeten worden in de kast kan je de legplanken dan makkelijk verwijderen.

 

Handdoekhouder

houder buitenkeuken

Een handdoekhouder zal zeker van pas komen bij de buitenkeuken. Wees creatief in de vormgeving. Hier valt de keuze op schuine stekers. Kort twee latten op gelijke lengte af en fixeer aan de zijkant van de kast. Daarop komt een steunlat te liggen. Dankzij de ruimte tussen de houder en de kast kan je er enkele handdoeken aan opbergen.

 

Kruidenrek

kruidenrek buitenkeuken

Met wat houtresten maak je vlug een simpel kruidenrekje. Teken zeker haaks af zodat je een goeie richtlijn hebt om het plankje recht te bevestigen. Schroef vast via de rugzijde zodat je een blinde verbinding bekomt: vanuit frontaal zicht zie je dan geen schroefkoppen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Vernieuwde brico planit in ternat

Brico blijft hard aan de weg timmeren in ons land. de drie formats - brico city, brico en brico planit - kregen een duidelijkere eigen identiteit, terwijl het nieuwe logo net de eenheid van het enseigne benadrukt. voor brico planit is de strategie duidelijk: ze willen de grootste zijn. belgië telt momenteel elf brico planits. “binnen tien jaar willen we er twintig", vertelt ralph berteaux, directeur formats en brico planit. “als specialist heeft de grote winkel een toekomst. wij zijn multispecialist." na de opening van de 'geherlokaliseerde' brico planit in ternat is duidelijk hoe ze dat zullen aanpakken.

Hoe brico belgium de hybride winkel (her)uitvindt

Medewerkers met een headset en een app als het kloppend hart van de organisatie: dat zijn de pijlers van brico's fygitale pilootproject 'wij zeggen ja', dat tot een volstrekt frictieloze klantenervaring moet leiden.

Workshops

Wil je zelf je woning opknappen, maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? in de workshop tonen we het je voor en leren je hoe je snel en efficiënt een klus tot een goed einde brengt. ontdek de workshops

Gondella rekken in brico planit ternat

De nieuwe brico planit in ternat heeft een verkoopruimte van 12.000 m². de bouwmarkt biedt 50.000 producten aan, waarvan 6.000 nieuwe. met een overzichtelijke en warme winkelinrichting wil men hier ook een vrouwelijker publiek aanspreken: dit is vooral te zien bij de afdeling sanitair, verlichting, verf en woondecoratie. hierbij werden speciale rekken van gondella geplaatst.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine