Hoe onderhoud je je garagepoort?
In menig gevel zit een garagepoort verwerkt. Het is belangrijk dat je die goed onderhoudt. Als het niet is voor het algemene uitzicht van je gevel, dan wel voor de veiligheid van wat je in je garage opbergt en, uiteraard, de werking van de poort zelf. Voor de afwerking van een garagepoort wordt het vaakst gekozen uit metaal (staalplaten), hout, pvc of aluminium. Die afwerking heeft uiteraard een invloed op het onderhoud. We geven enkele algemene pointers mee voor het onderhoud van je garagepoort, en per gangbare materiaalsoort ook enkele belangrijkste aandachtspunten.
Technisch onderhoud
Bewegende delen smeren
Het belangrijkste bij een garagepoort, is dat die, in het geval van een sectionaalpoort of een kantelpoort, vlot op en neer kan gaan. Bij een poort met openslaande deuren is het dan weer belangrijk dat de deuren niet blijven haperen. Daarom is het belangrijk dat alle bewegende onderdelen soepel kunnen bewegen. Denk hierbij aan de veren, kabels, rollers en scharnieren ...
Met een smeermiddel op basis van siliconen of lithium kan je de onderdelen smeren om te verzekeren dat ze soepel blijven. Verlies bij een sectionaalpoort ook de looprails van de poort niet uit het oog. Als die bezaaid zijn met stof en vuil, kan de poort beginnen haperen bij het bewegen of vastlopen. Haal dus ook het vuil weg met een zachte doek indien nodig. Controleer ten slotte ook alle rubberen afdichtingen op slijtage of schade en smeer ze daarna in met vaseline, of gebruik een siliconenspray.
Roest of barsten?
Controleer zeker ook of er nergens tekenen zijn van slijtage of beschadiging. Merk je roest of barsten op? Contacteer dan de installateur van de poort (of het bedrijf dat normaal instaat voor het onderhoud) om de onderdelen te laten vervangen. Onderdelen vervangen aan een garagepoort doe je niet zelf.
Professioneel onderhoud
Sowieso is het, aan te raden om één keer per jaar je garagepoort te laten nakijken door een vakman (indien mogelijk, het installatiebedrijf van de poort) - los van of er al dan niet een defect is. Een professionele monteur zal de poort grondig inspecteren en eventuele problemen oplossen voordat ze groter worden.
OMKEERFUNCTIE
De meeste garagepoorten zijn tegenwoordig gemotoriseerd en uitgerust met veiligheidsvoorzieningen die voorkomen dat de poort per ongeluk sluit op een persoon of object. Controleer regelmatig of dat mechanisme goed werkt door de automatische omkeerfunctie te testen. Die zorgt ervoor dat de poort stopt en terugkeert naar zijn positie als deze een obstakel tegenkomt tijdens het sluiten. Merk je dat die niet goed meer werkt, terwijl de onderdelen van de poort wel proper en goed gesmeerd zijn? Schakel dan een professional in.
Kies je voor een kantelpoort of een sectionale poort?
Reiniging van je garagepoort
Algemene aandachtspunten
De installateur van je poort weet als de beste hoe je je poort kan reinigen. Vaak hebben zij een reinigingsmiddel dat speciaal voor hun product ontwikkeld is. Vraag dus eventueel eerst raad bij hem/haar voor je aan de slag gaat. Is je poort erg vervuild? Spoel deze dan eerst af voordat je erop gaat wrijven. Gebruik een mild reinigingsmiddel of autoshampoo en werk met een zachte spons of doek.
Wacht ook niet te lang met het reinigen van je poort. Aangekoekt vuil kan immers problemen in het optilmechanisme veroorzaken of schade aanbrengen aan je poort. Is je poort geautomatiseerd? Schakel dan eerst de elektrische toevoer uit en ontkoppel eventueel ook de aandrijving.
Kies verder een droge maar bewolkte dag om je poort te kuisen. Op die manier zal het water niet te snel verdampen en voorkom je kalkafzetting.
Stalen poort reinigen
Qua onderhoud vraagt de staalplaat van een kantelpoort, of de stalen panelen van een sectionaalpoort een regelmatige poetsbeurt met een neutraal reinigingsmiddel. Daarnaast moet dit materiaal ook op regelmatige tijdstippen voorzien worden van een laag antiroestbehandeling, bijvoorbeeld met een metaalverf, opdat dit beschermd blijft tegen corrosie.
Modernere versies van de staalplaat en ander metalen schrijnwerk vragen een stuk minder onderhoud, omdat ze op voorhand reeds behandeld zijn tegen corrosie. Dan volstaat het om deze te reinigen met lauwwarm water en eventueel een zacht reinigingsmiddel.
Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleekmiddel of schuurmiddelen, die de verf of coating van de poort kunnen beschadigen.
Aluminium poort reinigen
Poorten die uit aluminium zijn opgebouwd, zijn uitermate duurzaam en vragen bijna geen onderhoud of herstel. Vuil hecht zich bijna niet aan aluminium en daarom zijn deze poorten vaak al proper door ze met een zachte borstel, spons of doek schoon te vegen. Wil je toch met een reinigingsmiddel aan de slag, kies dan ook hier voor een niet-agressief reinigingsmiddel. Schilderen is bij dit materiaal niet nodig maar kan wel, mits gebruik van een geschikte primer en verf.
TIP
Gebruik geen hogedrukreiniger of ander krachtig gereedschap om de garagepoort schoon te maken. Reinig de poort met de hand.
Pvc poort reinigen
Pvc is een van de populairste keuzes bij garagepoorten. Deze kunststof heeft behoorlijk wat vooruitgang geboekt in kwaliteit en kleurvastheid en is relatief onderhoudsvriendelijk. Naast pvc zijn er nog andere kunststoffen op de markt die gebruikt worden bij garagepoorten. Vaak worden deze benoemd als composiet of kunsthars. Het onderhoud hiervan is in de meeste gevallen gelijkaardig aan dat van pvc. Vraag dit zeker even na bij je leverancier.
Schrijnwerk in pvc reinig je steeds met een vochtige doek, want een droge doek kan krasjes veroorzaken. Daarnaast gebruik je ook hier een zacht reinigingsmiddel, zodat je het materiaal niet aantast.
Na verloop van jaren kan pvc zijn kleur verliezen. Je kan deze in principe dan herschilderen met een gepaste primer en verf, maar probeer eerst even de verfdeeltjes weer te activeren met een multispray. Dat is minder werk en kan een verrassend resultaat geven. Eventueel kan je in plaats van met verf te werken, ook je garagepoort laten 'wrappen' met een schrijnwerkfolie om ze er weer als nieuw te laten uitzien.
Houten poort reinigen
Zowel kantel- en sectionale poorten als de minder voorkomende openslaande poorten kunnen uit hout bestaan. Bij kantelpoorten en sectionale poorten gaat het meestal over houten panelen die in een metalen kader geplaatst worden.
Hout is duurzaam maar vraagt regelmatig onderhoud. Bij houtsoorten met duurzaamheidsklasse 1 of 2 volstaat het in de meeste gevallen om ze regelmatig (halfjaarlijks) te reinigen en eventueel te voeden met een geschikte olie. Andere houtsoorten zal je geregeld moeten opschuren en vervolgens beitsen of lakken. Deze eindlaag beschermt het hout dan tegen de weersomstandigheden.
Om het hout te reinigen, gebruik je alsook een niet-bijtend en niet-schurend reinigingsproduct. Zorg er zeker voor dat je de zeepresten goed wegspoelt en dat er geen water in de spleten of kieren achterblijft omdat dit kan leiden tot schimmel- of houtrotproblemen.