Gevels

Tips en tricks voor het onderhoud van je gevel

Goed geplaatste gevelbekleding beschermt je woning tegen slagregen en bij uitbreiding verdere vochtproblemen. Het loont echter de moeite om jaarlijks je gevel aan een inspectie te onderwerpen op eventuele gebreken. Denk aan vuil, groene aanslag, barsten of loszittende voegen. Wanneer je gevel met een van die problemen te kampen heeft, dient een opfrisbeurt zich aan. Maar wat is de beste manier van aanpak? Uiteraard is dat afhankelijk van het materiaal waaruit je gevelbekleding is opgetrokken. We geven je een resem materiaalspecifieke tips mee.

 

Stenen gevel onderhouden

Metsel- en voegwerk blijft niet voor eeuwig goed. Controleer daarom jaarlijks eens je stenen gevel. Met een periodieke visuele inspectie kom je al een eind ver om problemen vast te stellen.

doorslaand vocht kopfoto

Merk je bijvoorbeeld loszittende stukken in de voegen, mos of groene aanslag? Dat kan erop wijzen dat je metselwerk poreus is, en dat kan op termijn voor vochtschade zorgen in je woning. Groene aanslag op een stenen gevel kan je verwijderen met een hogedrukreiniger, idealiter met een geschikt gevelreinigingsproduct. Gebruik een standaardlans en let op met beschadigde voegen. Voegen die kapot zijn herstel je door ze simpelweg opnieuw aan te brengen.

TIP: HOGEDRUKREINIGER
Bij oude stenen test je de hogedrukreiniger eerst even uit op een klein stuk van de gevel om te zien of die sterk genoeg is. Indien niet, gebruik je een bij voorkeur biologisch product dat daarvoor geschikt is en waarvoor je geen hogedrukreiniger nodig hebt.

Let op: wees voorzichtig met een hogedrukreiniger op beton. De sterke waterstraal kan het zand wegspoelen, waardoor je de gevel dreigt te beschadigen. Een eventuele coatinglaag wordt zo ook aangetast, en hoe meer de poriën vrij zijn, hoe makkelijker algen en mossen er zullen in nestelen.

Let, naast groene aanslag en voegwerk, ook goed op of je geen barsten of scheuren opmerkt in je metselwerk. Barsten en scheuren in je muren kan verschillende oorzaken hebben. Fijne barstjes of kleine haarscheurtjes zijn hoofdzakelijk te wijten aan onvoldoende krimp- en uitzetvermogen van de gebruikte materialen in de muur of door het ‘zich zetten’ van de constructie of druk verkeer in de straat waar je woont. Bij ergere scheuren (zoals horizontale), zal de oorzaak eerder liggen bij funderingsproblemen, zoals een verzakking, lekken of andere vochtproblemen. Dan haal je er uiteraard meteen een vakman bij.

Geen groene aanslag op je gevel en al je voegen zijn intact? Geen scheuren in je muren? Dan kan je nog je gevel optimaal beschermen tegen vocht middels een oppervlaktebehandeling met een hydrofobeer – of impregneermiddel. Die zorgt ervoor dat de gevel minder poreus is, zodat vuil en water er niet in kunnen dringen, en zal in sommige gevallen zelfs actief het vuil doen oplossen.

WITTE AANSLAG
Zit je met witte aanslag op je muren? Witte plekken op een gemetselde muur zijn meestal het gevolg van uitbloeiing. Het gaat daarbij om zoutachtige afzettingen op het steenoppervlak in de vorm van korsten, vlokken of een witte nevel. Uitloging wordt vaak verward met uitbloeiing, maar is niet helemaal hetzelfde. Hier gaat het ook om een witachtige neerslag – een cementsluier of kalksluier, vaak ter hoogte van de verticale voegen, veroorzaakt door cement of kalk dat door de regen uit de mortelvoegen gespoeld wordt en over de gevel afdruipt. 

gevelverven kiezen

Wat met een geschilderde gevel?

Merk je veel zichtbare barsten en blazen in je geschilderde gevel? Dan is de gevel toe aan een nieuwe verflaag. Doorgaans is dat om de 5 tot 10 jaar nodig. Uiteraard is dat afhankelijk van welke omstandigheden de gevel te verduren kreeg doorheen de jaren én van de algemene kwaliteit van de gebruikte gevelverf.

Ben je niet helemaal zeker of je gevel aan een nieuwe verflaag toe is? Ga dan eens met een vochtig doekje over het schilderwerk. Komt er afgepoederde verf mee op het doek? Dan schilder je de gevel het best in de nabije toekomst opnieuw.

MEER WETEN:
> Hoe werken met een hogedrukreiniger
> Hoe je voegwerk vernieuwen
> Scheuren in je muren: oorzaken en oplossingen
> Hoe je gevel impregneren
> Stenen gevelbekleding: de mogelijkheden
> Witte aanslag op je muur voorkomen en verwijderen
> Hoe onderhoud je je buitenschilderwerk?

 

Houten gevel onderhouden

houten gevel onderhouden

Merk je bij een controlebeurt dat je houten gevel ten prooi is gevallen aan groene aanslag die je weg wil? Let dan op met een hogedrukreiniger en stel de druk niet te hoog in. Houd ook een afstand aan van minstens 25 cm. Zo voorkom je dat je het hout opruwt, waardoor mossen en algen zich beter kunnen nestelen, en je het probleem de facto erger maakt. Het best kies je dan voor een aangepast (biologisch) product die je verdunt met water en bijvoorbeeld met een drukspuit aanbrengt.

Heb je groene aanslag verwijderd? Dan behandel je het hout opnieuw met een beits of een olie – afhankelijk van de houtsoort zal dit sowieso periodiek moeten gebeuren voor een optimale bescherming.

MEER WETEN:
> Houten gevelbekleding kiezen: de mogelijkheden
> Welke houtsoorten kiezen voor buiten?
> Hoe je hout beschermen

 

Metalen gevel onderhouden

aluminium gevel onderhouden

Aan een gevel uit aluminium, zink, koper of roest- en weervast staal heb je weinig tot geen onderhoud. Vuil op een metalen gevel valt makkelijk te verwijderen met water en een zeepsop.

Bij koper en zink zal er verkleuring optreden, maar dat is eigen aan de metalen en geen reden tot zorg. Je moet een metalen gevel wel behandelen met een vochtwerende coating, zodat er geen condens kan optreden achter de gevelplaten. Om te voorkomen dat zink en koper logen afgeven (giftige stoffen die kunnen vrijkomen bij contact met regenwater), moet er eveneens een coating worden voorzien.

MEER WETEN:
> Metalen gevelbekleding: de mogelijkheden

 

Sierpleister onderhouden

reinigen gevelpleister

Een gepleisterde gevel kan na verloop van tijd ook vergrauwen door weersomstandigheden. Er kan ook groene aanslag optreden. Hoe snel dat gebeurt is afhankelijk is van de soort pleister. Een siliconenpleister is beter bestand tegen mossen en algen dan een minerale pleister.

Zit je met een verontreinigde gevel van mineraalpleister? Laat de hogedrukreiniger achterwege en vermijd zeker producten waar zuren in zitten. Professionals zullen bij minerale crepi vooral een mengsel van water en zand op de gevel vernevelen waardoor vuil en groene aanslag wordt verwijderd.

Bij een siliconenpleister mijd je ook zure producten, maar je kan eventueel wel een hogedrukreiniger gebruiken, dan best onder lage druk. Professionals passen bij siliconenpleisters ook vaak stoomreiniging toe, waarbij een specifiek middel op de gevel wordt gespoten, en daarna met warme stoom van de gevel wordt verwijderd, met het vuil mee.

Verder kan je in principe ook gebruikmaken van bleekwater om je gevel schoon te maken, hoewel dat niet ecologisch is. Ook een gevel van sierpleister heeft baat bij een impregnering. Daarvoor bestaan aangepaste producten. Ben je niet helemaal zeker hoe je aan de slag moet? Dan laat je het onderhoud best over aan een professional.

MEER WETEN:
> Alles over gevelpleister

 

Kunststof, vezelcement of leien onderhouden

pvc gevel onderhouden

Kunststoffen en vezelcement gevelplaten zijn door de band het makkelijkst in onderhoud. Je kan ze gewoon reinigen met een waterstraal. Gebruik echter geen chemische producten als aceton of terpentijn. Gevelleien worden doorgaans sowieso voorzien van een beschermende coating. Als er mos optreedt kan je er met een antimosproduct op aan de slag.

MEER WETEN:
> Kunststof gevelbekleding kiezen: de mogelijkheden
> Hoe leien gevelbekleding kiezen 

 

Vensterbanken en cementplint

vensterbanken en cementplinten

Een gevelinspectie stop niet bij de stenen of de platen. Ook vensterbanken en de cementplint zijn vaak aan een opfrisbeurt toe. Neem zeker ook de tijd om deze te ontmossen met een aangepast product indien nodig. Voor je dat doet, scherm eerst en vooral alle metalen, glazen of kunststoffen oppervlakken af. Haal dan met een grove borstel het grootste vuil weg. 

Je kunt het product op de vensterbanken en cementplint aanbrengen met een verfborstel of een rol, net zoals je zou verven – het gaat immers om kleinere oppervlakken. Daarna laat je het intrekken (de tijd die je er laat overgaan verschilt van product tot product), verwijder je het ondertussen losgekomen vuil en reinig je nogmaals met water.

 

Kitnaden

kitnaden onderhouden gevel

Een gevelinspectie is ook hét moment bij uitstek om na te kijken of de kitnaden rond je ramen en deuren niet aan vervanging toe zijn. Merk je dat ergens de bestaande kitrand verweerd is? Verwijder die dan met een mesje, eventueel met een aangepaste voegkitverwijderaar en maak de ondergrond proper met een borstel.

Ontvet ook meteen voor een goede hechting van de nieuwe kitrand. Voor naden die waterdicht moeten zijn gebruik je een siliconenkit, die je met een kitpostool aanbrengt. Eens je de naad goed gevuld hebt, strijk je glad met een afwerkspatel of met je vinger, en een detergent of afwerkzeep.

MEER WETEN:
> Welke kit kiezen voor welke toepassing?
> Hoe werken met een kitpistool

 

Schrijnwerk

spuiten schrijnwerk opfrissen

Heb je houten of metalen schrijnwerk? Controleer dan ook nog eens de staat van de verf- of beschermlaag en ga na of die niet aan wat opfrissing toe is. Is dat wel zo? Begin dan met het schrijnwerk te ontvetten. Indien het schrijnwerk vroeger al een verflaag gekregen had, kun je nu de eventueel loszittende oude verfdeeltjes verwijderen. Schuur daarna nog eens af. Ontvet dan nog eens.

Scherm het geveloppervlak rond de ramen af met tape die geschikt is voor buiten. Tape ook de glasranden af, samen met de siliconenrand, want die kun je meestal niet overschilderen. Is de oude verflaag van het schrijnwerk nog in goede staat, dan kun je er nu meteen op beginnen verven, maar bij een onbehandeld of versleten oppervlak moet je eerst nog een primer aanbrengen.

Na de droogtijd kun je het schrijnwerk verven met verf die geschikt is voor buitenschrijnwerk (weersbestendig en voorzien van een uv-filter). Dat kan natuurlijk met een verfborstel, maar ook met verf in een spuitbus. Dat laatste komt vooral van pas als het om metalen schrijnwerk gaat.

Gebruik je een spuitbus, dek dan wel het raamglas en de muur errond volledig af om het te beschermen tegen de verfnevel. Breng verschillende lagen verf aan en respecteer de droogtijd tussen iedere laag. Verwijder de tape nog vóór de verf volledig droog is, zodat hij niet afbladdert.

MEER WETEN:
> Aluminium ramen: keuze en onderhoud
> Houten ramen: keuze en onderhoud
> Pvc ramen: keuze en onderhoud
> Breng je schilderwerken tot een goed einde

 

Garagepoort

garagepoort opfrissen

Als je garagepoort er nogal verdoft uitziet door jarenlange blootstelling aan zonlicht, dan kun je die natuurlijk herschilderen, maar voor een poort uit kunststof bestaat er een snellere oplossing. Met een multispray geef je hem algauw zijn oude glans terug. In zo'n spray kunnen zowel een kruipolie als een smeermiddel, reiniger en beschermer verwerkt zitten.

Doe een mondmasker aan en breng de spray over de hele poort aan. Laat het product inwerken en ga er dan met een zachte doek overheen. Maak je niet ongerust als er verf op de doek achterblijft; dat zijn louter loszittende verfdeeltjes, dus het is niet zo dat het product de verf verwijdert. Na dit simpele werkje glanst je garagepoort weer net zo als voorheen.

MEER WETEN:
> Hoe je garagepoort kiezen, reinigen en onderhouden
> Alles over smeermiddelen

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine