GaragePremium

Hoe kies je een garagepoort?

Of je nu in een nieuwbouw zit, of je gewoon een oude garagepoort wil vervangen, alles begint bij de keuze van de gepaste poort voor jouw woning. Dan moet je uiteraard weten wat er allemaal bestaat. In de meeste gevallen komt die keuze neer op een kantelpoort of een sectionaalpoort. Wie liever een rustieke look wil, kan ook kiezen voor een geragepoort met uitzwaaiende deuren. Een woordje uitleg.

 

Kantelpoorten

De eenvoudigste en vaak ook goedkoopste garagepoort is de kantelpoort. Deze poort kantelt door middel van spiraalveren naar boven en schuift horizontaal langs het plafond van de garage naar binnen. Een kantelpoort is in verschillende uitvoeringen beschikbaar en kan worden geautomatiseerd. Vaak zijn dergelijke poorten ook uitgerust met een ingewerkte deur.

Soorten

Er bestaan twee types kantelpoorten: een naar buiten openzwaaiende poort en een poort die volledig naar binnen openkantelt.

garagepoort kantelpoort

Een garagepoort die naar buiten openzwaait, kantelt tijdens het openen een stuk naar voren. Helemaal bovenaan schuift deze terug naar binnen. Het voordeel van een naar buiten zwaaiende poort is dat je in je garage meer beschikbare ruimte hebt - interessant voor kleine garages. Het nadeel is dan weer dat deze soms kan hinderen, bijvoorbeeld wanneer je direct aan de straatkant of een voetpad woont.

binnenblijvend kantelpoort

De naam zegt het zelf: dit type kantelpoort blijft tijdens het openen en sluiten volledig binnen door spiraalveren en torsieveren - veren die een draaibeweging terug naar de oorspronkelijke positie kunnen terugbrengen en klemkracht uitoefenen door een draaibeweging.

Je zal dus geen hinder ondervinden aan de voorzijde van het huis, wat goed nieuws is voor wie geen oprit heeft, maar aan de straatkant woont. Deze is wel het meest geschikt voor grotere garages, gezien je wel wat ruimte verliest langs binnen bij dit soort poort.

 

Materialen

materialen kantelpoort

Een kantelpoort bestaat meestal uit een metalen framewerk dat wordt bekleed met verzinkte staalplaten, pvc of met hout (platen of latjes). De metalen platen kunnen nog ter afwerkingen worden gelakt in een kleur naar keuze (alle RAL-kleuren beschikbaar) of bekleed met een kunststoffolie. Houd er rekening mee dat een houten afwerking de prijs wel de hoogte zal injagen. 

 

Isolatie

Een kantelpoort (zeker een ouder model) kan voor een koudebrug zorgen indien je die niet goed isoleert. Moderne garagepoorten zijn vaak al voorzien van isolatie in productie. Is dat bij jouw huidige poort niet het geval? Dan kan je gemakkelijk zelf aan de slag met platen. Lees hier hoe je daarbij aan de slag gaat

 

Onderhoud

poort kantelpoort

In theorie zijn kantelpoorten makkelijk te reinigen en zelf te onderhouden, omdat ze uit één deel bestaan en een eenvoudig optilsysteem hebben. Voorzie het mechanisme van de poort van tijd tot tijd ook van de nodige smering en controleer regelmatig de veren en afsluiting. Verder hangt het benodigde onderhoud af van het materiaal waarmee je poort is afgewerkt. Daar lees je hier meer over.

 

KANTELPOORTEN: VOOR- EN NADELEN
+ relatief gemakkelijk te reinigen en te onderhouden
+ goedkoop
+ gemakkelijk te voorzien van een deur
- meestal veel lawaai
- neemt veel ruimte in

 

 

Sectionaalpoorten

Een sectionaalpoort is iets duurder dan een kantelpoort, maar biedt wel enkele interessante voordelen die het zijn prijs waard maken. Een nieuwe sectionaalpoort is meestal geïsoleerd en ook geautomatiseerd. Je kan echter ook een bestaand model automatiseren.

 

Soorten

Een sectionale poort is opgedeeld in horizonale panelen, zogenaamde secties, die met loopwieltjes in een loopsysteem zijn bevestigd en met behulp van torsieveren geruisloos opengaan. Wanneer een sectionaalpoort opengaat, beweegt ze recht omhoog en plooit ze langs het plafond naar binnen. Het grote voordeel tegenover een kantelpoort is dat je met een sectionaalpoort zo veel plaats wint.

sectionaal poort

Naast de meest gekende, verticaal opengaande uitvoering bestaan er nog verschillende types sectionale poorten:

  • de schuifpoort of zijdelingse sectionaalpoort: een variant met verticale panelen die horizontaal opent;
  • de accordeonpoort: de panelen van deze sectionale poort klappen naar elkaar toe zoals een accordeon.
  • de rolpoort: een sectionale poort die uit lamellen van zo’n 4 cm bestaat die oprollen, net zoals bij een rolluik. Het voordeel hier is dat er geen draagrails nodig zijn. De lamellen zijn echter niet zo stevig als die van een gewone sectionaalpoort. 

 

Materialen

materialen sectionaalpoort

Het interessante aan sectionaalpoorten is dat deze dubbelwandig zijn, vaak met verzinkt plaatstaal. Daartussen bevindt zich dan isolatiemateriaal (gespoten PUR), in essentie sandwichpanelen die aan elkaar vasthangen dus. Het plaatstaal kan dan langs buiten met een lak of kleurfolie worden afgewerkt in alle RAL-kleuren. Je kan ook verschillende motieven kiezen (planken, horizontale of verticale profielen ...).

Je kan ook opteren voor een mooie houten afwerking langs buiten. In dat geval wordt het hout geschroefd op het aluminiumkader om doorbuiging te voorkomen. Dat is niet mogelijk wanneer je met normale sandwichpanelen werkt, gezien deze sneller zullen buigen.

 

Onderhoud

onderhoud sectionaalpoort

Deze poorten kan je halfjaarlijks zelf onderhouden, maar je laat deze het best ook jaarlijks controleren door een vakman. Je kan wel alvast zelf de loopwieltjes controleren en nakijken of de poort soepel open- en toegaat. Verwijder eventueel ook vuil uit de looprails. Controleer alle rubberen afdichtingen op slijtage of schade en smeer ze daarna in met vaseline, of gebruik een siliconenspray. Controleer ook de veren op spanning en smeer die indien nodig. Indien nodig, kan je stukken laten vervangen. Dat laat je dan weer beter over aan een pro.

Verder hangt het benodigde onderhoud af van het materiaal waarmee je poort is afgewerkt. Daar lees je hier meer over.

 

SECTIONAALPOORTEN: VOOR- EN NADELEN
+ gemakkelijk te reinigen
+ plaatsbesparend
+ stil
- prijziger dan kantelpoorten
- meer onderhoud nodig dan kantelpoorten

 

Openslaande garagedeuren

schuren garagedeuren

Je kan ook voor een garagepoort met grote openzwaaiende deuren gaan in plaats van een poort uit één stuk. Deze poorten bestaan uit twee openzwaaiende delen en zijn gebaseerd op oude staldeuren. Bij dergelijke poorten slaan de deuren uit naar buiten toe, wat vooral ideaal is als je een oprit hebt. Je verliest geen ruimte langs binnen. Deze zijn echter wel moeilijker te automatiseren dan andere soorten poorten.

Net als bij andere poorten, zijn verzinkt staal, aluminium, pvc en hout de gangbare gebruikte materialen voor openslaande garagedeuren en worden ze ook in productie reeds geïsoleerd. Hoe vlot het reinigen en onderhoud van een dergelijke poort gaat, is dan ook afhankelijk van het materiaal waaruit de poort is opgebouwd. Het mechanisme van dit soort poorten is eenvoudig en vraagt enkel de nodige smering.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine