Wat zijn semi-intensieve groendaken?
Hier beslaat het een daktuin met hogere vegetatie zoals wilde grassen. In feite zijn zo goed als alle vegetaties geschikt voor dit groendaktype, met uitzondering van struiken en bomen. Ook hier is het belangrijk dat het onderhoud van dit groendak frequenter ingelast wordt.
OPBOUW
Dit soort groendak kan beschouwd worden als een overgang tussen extensieve en intensieve groendaken, en weegt toch al vlug 200 tot zelfs meer dan 1.500 kg/m², afhankelijk van de vegetatie.. Een semi-intensief groendak vergt, zeker bij de zwaardere uitvoeringen, een aangepaste dragende constructie. Deze gedijt het best op een plat dak, maar afhankelijk van de vegetatie kan je deze ook op een licht hellend dak plaatsen.
- een (versterkte) dakvloer;
- een dampscherm;
- thermische isolatie (PIR- of PUR-platen);
- een tweelaagse, waterdichte en wortelvaste dakafdichting;
- beschermlaag tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking en/of een PE-film;
- een drainagelaag van kunststof of mineralen: deze zorgt voor de afvoer van overtollig water;
- een filterlaag: deze laag vermijdt dat partikels van de substraatlaag afgevoerd worden, in de drainagelaag terechtkomen en deze eventueel verstoppen;
- substraatlaag: deze zorgt zowel voor de voedingsstoffen en watervoorziening van vegetatie als voor de zuurstof en verankering van de wortels. Voor semi-intensieve groendaken bedraagt deze een dikte van 10 tot 25 cm, maar dat is afhankelijk van de gekozen toepassing (siergazon of moestuin?);
- een vegetatielaag.
VEGETATIE
Op een semi-intensief groendak kan je alles plaatsen, behalve bomen en struiken. De meeste semi-intensieve groendaken bevatten siergrassen, een speelgazon of bodembedekkers.
Ook een dakmoestuin behoort tot de mogelijkheden. Je kan dat beperkt houden tot tuinkruiden, maar een volledige moestuin op maat is eveneens mogelijk. Dan is er echter wel een extra (automatisch of manueel) irrigatiesysteem nodig.