TuinwerkzaamhedenPremium

Onkruid besproeien: wat zijn de mogelijkheden?

Voor veel en/of hardnekkig onkruid kan het opportuun zijn om met een vloeistof, hetzij biologisch of chemisch, aan de slag te gaan. Al zijn er hier wel een aantal zaken waar je op moet letten. We overlopen ze in dit artikel.

 

Welke producten kan je gebruiken?

sproeien onkruid producten

Onkruid en sproeien, de twee waren bijna onlosmakelijk verbonden in de gedachten van menig tuinder. Hoewel die gedachtegang stilaan verandert, kan je in sommige situaties gewoon niet anders. Een tuin vol distels en brandnetels is bijvoorbeeld geen ideale ravotplek voor kleine kinderen. En niet elke rug kan honderden vierkante meters kruwwerk aan. In dergelijke gevallen kan je dus overwegen om te sproeien. 

Tegenwoordig kan je als particulier enkel met ecologische onkruidverdelgers aan de slag. Dergelijke producten werken op basis van pelargonzuur of andere vetzuren. Vetzuur gaat bovengronds invreten op de celwand, waardoor de plant verbrandt en uitdroogt. Doordat de wortels intact blijven, kunnen de planten wel opnieuw groeien, daarom moet de behandeling zeer vaak herhaald worden - vier tot vijf keer behandelen is geen uitzondering.

GLYFOSAAT
glyfosaat niet meer doen e

Sinds 6 oktober 2018 mogen er geen herbiciden meer worden verkocht die geen werkzame stoffen van natuurlijke oorsprong bevatten. Glyfosaathoudende producten mogen dus niet meer verkocht en gebruikt worden voor niet-professionele toepassingen. De stof blijft echter wel Europees vergund en is enkel voor professioneel gebruik, zoals voor landbouwers en tuinaanleggers, toegelaten. 

 

Toepassen

sproeien onkruid bestrijden

Ecologische bestrijdingsmiddelen hebben vooral effect in de lente en in de zomer, wanneer de onkruiden volop groeien. Bestrijd het onkruid dus als het in groei is, idealiter nog voor het begint te bloeien, en nooit tijdens de bloei; bij een braakliggend terrein mag je kiezen voor een totale onkruidverdelger, want er moet niets gespaard worden. Respecteer zeker ook de aangegeven dosering op de verpakking!

Ga aan de slag bij droog weer en let erop dat het gazon of de bespoten plek ook na een behandeling zeker nog doorgaans twee tot vier uur droog blijft. Spuit nooit bij sterke wind, want weggeblazen druppels komen op je planten terecht en kunnen daar schade veroorzaken. Om aanpalende planten te beschermen, gebruik je daarom, indien mogelijk, ook het best een spuitkap.

Als het loof van het onkruid verkleurt en het onkruid dood is, dan is het goed om alle onkruid te maaien en weg te voeren. Zo ben je zeker dat er geen zaadjes meer herkiemen uit het tuinafval.

TIPhuishoudmiddeltjes werken niet
Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes gebruiken, is eerder af te raden. Het is onmogelijk om daar een juiste dosering voor te bepalen én deze trucjes kunnen gevaarlijk zijn voor jou, het milieu en je bestrating. 

Werk je liever op een andere manier? Lees dan hier verder.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine