TuinwerkzaamhedenPremium

Hoe bestrijd je onkruid thermisch?

Een uitstekende en milieuvriendelijke manier om onkruid te vernietigen, is de onkruidbrander. Je bestrijdt het onkruid met hitte. De celstructuur van het onkruid wordt vernietigd. Ga even met de onkruidbrander over het onkruid, het onkruid droogt volledig uit en sterft binnen de twee dagen af.

 

Werken met een brander

brander onkruidbestrijding

Tijdens het branden wordt het onkruid aan extreem hoge temperaturen blootgesteld, zodat het sap in de plant gaat koken en de wandcellen openbarsten. Daardoor droogt het onkruid uit en sterft het af. Je hoeft het onkruid niet helemaal zwart te branden, verhitten op 5 tot 10 cm volstaat. In de meeste gevallen hoef je een plantje maar een vijftal seconden te verhitten om de wortel te vernietigen - dat is meteen ook het grote voordeel aan een brander tegenover handmatig verwijderen: er blijven geen wortelresten achter.

Herhaal de behandeling twee tot drie keer tijdens de zomer, mochten er toch enkele plantjes terugkomen. Na enkele brandbeurten zal het wortelgestel van het onkruid verzwakt zijn. Het onkruid zal dan ook volledig afsterven.

Een onkruidbrander kan ook elders zijn nut hebben. Wil je je oprit snel ijsvrij krijgen? Gebruik de brander! Sommige toestellen zijn zelfs voorzien van een opzetstuk om snel een barbecue aan de gang te krijgen.

TIP
Let erop dat je de brander niet gebruikt nabij droge planten en gras, verwijder enkel onkruid op steen of andere verharde materialen. Ga je toch branden in het groen? Maak het dan eerst vochtig en houd voor de zekerheid een emmer water dichtbij, mocht er toch iets in brand schieten. 

 

Elektrisch of op gas?

onkruidbrander onkruibestrijding

Onkruidbranders zijn ofwel elektrisch, ofwel werken ze op gas. Een elektrische brander is veiliger doordat er geen open vlam is, en er dus minder brandgevaar is. Daarnaast zijn elektrische toestellen ook lichter.

Met een gasbrander hoef je echter geen rekening te houden met kabels en stopcontacten, en kan je dus vrijer bewegen. Er bestaan gasbranders waarbij je patronen direct op de brander kan aansluiten, maar voor grote oppervlakten is een gasfles van 5 kg of meer beter geschikt.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Onkruidbestrijding: particulier moet zelf meer actie ondernemen

De markt voor onkruidbestrijding is in beweging. consumenten vragen om milieuvriendelijke en effectieve producten. winkeliers die inspelen op deze trends en hun klanten goed informeren, kunnen hun omzet verhogen.

Alternatieven voor glyfosaat

Onkruidbestrijders op basis van glyfosaten horen niet meer thuis in onze tuin. het post-glyfosaattijdperk is aangebroken en dat wil zeggen dat er enkel nog herbiciden beschikbaar zijn op basis van natuurlijke vetzuren. die overgang zal niet eenvoudig of zonder extra inspanningen verlopen, maar loont de moeite voor onze gezondheid en het milieu. het verdwijnen van glyfosaat vergt aanpassingen van zowel handelaar als consument. natuurlijke vetzuren hebben immers een ander werkingsmechanisme, een andere dosering en een andere toepassingsmodaliteit. kennis, advies en een weldoordachte presentatie zijn daarom belangrijker dan ooit.

Hoe kan je onkruid nuttig toepassen?

Onkruid, het is voor velen één van de grootste grieven in de tuin. gelukkig zijn er verschillende manieren om hier mee om te gaan. van chemische, mechanische en thermische bestrijding tot het nuttig toepassen van deze planten, je kan alle kanten uit!

Meer biodiversiteit in een overzichtelijke tuin: hoe doe je dat?

Maai mei niet kende dit jaar een succes: goed voor dagelijks eten voor 17 miljoen bijen en 115 hectare ongemaaide grasmatten. dat succes kadert in een algemenere trend: mensen willen een inspanning doen voor een meer ecologische, biodiversiteitsvrien

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine