Hoe kan je onkruid nuttig toepassen?
Een andere optie die je kan nemen in plaats van bestrijding, is om onkruid in je voordeel te gebruiken. Veel van deze onterecht ongewilde plantjes, hebben namelijk altijd wel een nuttige toepassing. Om ze correct te identificeren en de positieve eigenschappen te achterhalen, haal je er een lijvige plantengids bij.
Voeding
Waarom zou je voedsel weggooien als het gratis en voor niets in je tuin groeit? Blaadjes van onder meer paardenbloem, zevenblad, daslook, veldzuring, vogelmuur en brandnetel kan je verwerken in slaatjes, quiche of soepen. En wat dacht je van speciale dips, limonades of pesto? Deze planten zitten tevens boordevol vitamines en mineralen, dus ze geven nog een boost aan je gezondheid. Vooraleer je dus een plantje sproeit of uittrekt, ga je best eens na of je het niet kan gebruiken in je keuken!
PESTO VAN ZEVENBLAD
Ingrediënten
- een teentje knoflook of 50 gram daslook
- 75 gram zevenbladblaadjes
- 20 gram walnoten, pijnboompitten of zonnebloempitten
- 55 gram pecorino of Parmezaanse kaas, geraspt
- een deciliter olijfolie
- een goed snuifje zout
Bereiding
- Pel de knoflook en snijd deze aan dunne plakjes of was de daslook en hak deze fijn.
- Pluk de zevenbladblaadjes, was ze grondig en snijd ze fijn.
- Doe het zevenblad, de knoflook en de noten of pijnboompitten in een vijzel of blender. Voeg ook de olijfolie toe voor je alles mixt.
- Voeg al roerend de kaas toe.
- Gebruik onmiddellijk of verdeel de pesto over bokaaltjes. Je kunt de pesto in een afgesloten pot ongeveer twee weken bewaren in de koelkast.
Medicinaal
We stipten al aan dat vele 'onkruiden' eigenlijk boordevol vitamines en mineralen zitten. Daarbij komt dat sommige soorten ook helende eigenschappen hebben.
Zo werkt paardenbloem zuiverend voor de lever, de gal en de spijsvertering én verlicht het reuma. Kleefkruid kan helpen bij allerlei huidaandoeningen zoals eczeem, wondjes, insectenbeten, zweren, irritaties en schrammen - net zoals weegbree, dat eveneens verfrissende, reinigende en antibacteriële eigenschappen heeft. Heermoes is dan weer goed tegen botontkalking, artrose en reuma. De plant is vochtafdrijvend, bevorderlijk voor de haargroei en sterke nagels.
Vooraleer je onkruid verwijdert, check je dus best eens welke soorten je allemaal hebt staan en of je ze kan verwelkomen in je huisapotheek!
Bodemindicator
Onkruid is een schitterende indicator voor de toestand van je bodem. Elk onkruid heeft namelijk specifieke bodemvereisten. Afhankelijk van wat er groeit, kan je dus zien of je bodem eerder zuur is of niet, voedselrijk, of er een goeie onderliggende structuur is of niet ... Zet dus de planten die je zelf verkiest op de plek waar onkruid groeit met gelijkaardige eisen, en die zullen wel varen. Mogelijks overheersen ze zelfs het onkruid dat je niet wilde.
In de moestuin
Bepaalde onkruiden kan je gebruiken als complementaire planten in de moestuin. Zo zal de geur van kamille en klaproos nuttige insecten aantrekken, terwijl die van daslook of bonenkruid net schadelijke beestjes afstoot. Ziektes kan je dan weer bestrijden door gier te maken van brandnetel en heermoes. De restanten kan je dan weer tot compost verwerken of als mulching toepassen.
Heermoesgier
Heermoesgier is gerecupereerd sap van heermoes, aangelengd met water. Heermoes bevat kiezelzuur dat de celwand van de planten die je behandelt, versterkt en een film legt op het blad zodanig dat de insecten daar niet doorheen kunnen.
Gisten
Pluk van een heermoes één kilo plant en laat die vervolgens gisten in een emmer gedurende één à twee weken. Roer regelmatig zodat het mengsel door elkaar wordt gehaald. Je zal zien dat tijdens dit proces zich gasbelletjes zullen vormen. Dat is ontsnappend kooldioxide. Merk je na verloop van tijd dat de gasbelletjes verdwenen zijn? Dan is het gistingsproces voltooid.
Je kan ook een halve kilo suiker toevoegen aan het gistende mengsel. Die suiker zal worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Het koolzuurgas ontsnapt en de alcohol is giftig voor zuigende en vretende insecten. Het gier zal dan nog beter werken om je planten te beschermen tegen luizen of kevers. De restsuikers die erin blijven, zorgen immers voor een kleverigheid, waardoor je bestrijdingsmiddel niet meteen wegspoelt wanneer het regent.
Filteren
Na gisting kan je het mengsel filteren om het straks vlot te kunnen verstuiven. Die filtratie doen we met een zeef en een nylonkous om alle vaste delen op te vangen. Na filtratie kan je de rest van je heermoes zeker op je composthop kwijt. Het kan zelfs gebruikt worden als mulching en zal dan ook nog een deel van zijn krachtige eigenschap aan de bodem afstaan.
Behandelen
Vul je drukspuit voor een kwartje met je gier. Gebruik een trechter zodat je zo min mogelijk verspilt. Leng de resterende inhoud aan met helder water om te vermijden dat vuildeeltjes je spuitmond gaan verstoppen. Schroef de drukspuit dicht en pomp er lucht in. Dan kan je aan de slag!
Werk bij het behandelen van je plant altijd van onder naar boven. De meeste schimmels zitten immers onderaan het blad. Als je van bovenaf bespuit, ga je het blad wel bevochtigen, maar de delen van de onderkant van het blad worden niet bereikt, en dan ga je een deel van de efficiëntie missen.
Ook met brandnetels
Je kan hetzelfde proces doorlopen met brandnetel om brandnetelgier te maken. Brandnetel is bovendien zeer stikstofrijk. Het is dus niet alleen een middel tegen zuigende en vretende insecten, maar ook een prachtige bemesting voor je plant omdat ze veel stikstof bevat. Bijna alle planten houden van stikstof, behalve ajuin en boontjes. Daar mag je het zeker niet toepassen.
Voor een behandeling met brandnetelgier houd je ook eenzelfde verhouding aan: een tiende brandnetelsap mengen met 9 liter water.
Waardplant
Tot slot vormen de plantjes die door mensen minder gewild zijn in de tuin, vaak een enorme voedselbron voor bijen en andere nuttige insecten.