DakbedekkingenPremium

Hoe onderhoud je een plat dak?

Om ervoor te zorgen dat je dakgoten en afvoerpijpen niet verstoppen, is een halfjaarlijkse inspectie van je plat dak een must. Barsten, blazen en scheuren kunnen op termijn dan weer vochtproblemen met zich meebrengen. We geven mee hoe je zelf de inspectie van je plat dak kan doen en hoe er kan opgetreden worden bij eventuele beschadigingen.

 

Plat dak: inspectie

epdm dak plat dak ondehouden

Welke soorten hellende daken bestaan er?
15 artikels
Alles over dakenOntdek ons digitaal magazine over daken
Lees magazinechevron_right

Een inspectie van je dak kan je makkelijk zelf doen als je weet waarop je moet letten, namelijk:

  • bladeren, mos en vuil;
  • barsten en scheuren in de dakbedekking, aan naden en bij aansluitingen met bijvoorbeeld dakramen, dakdoorvoeren ...;
  • blazen in de dakbedekking, aan naden en bij aansluitingen met bijvoorbeeld dakramen, dakdoorvoeren ...

Een dergelijke inspectie doe je best twee keer per jaar. De ideale momenten hiervoor zijn het einde van de herfst en het einde van de winter, respectievelijk het moment wanneer de meeste bladeren van de bomen zijn afgevallen en het moment wanneer je kan controleren op vorstschade.

 

Plat dak: onderhoud

Bladeren, mos en vuil

verweerd dak plat dak ondehouden

Bladeren, zand, steengruis, schillen van peulvruchten die vogels laten vallen ... die kan je makkelijk zelf opkuisen met een bezem, borstel en vuilblik bij de hand. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen om ervoor te zorgen dat regenwater vlot afgevoerd kan worden van het dak en zo de vorming van plassen te voorkomen. Wanneer je plassen op je dak hebt staan en je zit toevallig ergens met een scheur in je dakbedekking die je nog niet had opgemerkt, kan dat immers snel nare vochtproblemen met zich meebrengen.

Inspecteer altijd eerst je dak op barsten, scheuren of blazen voor je schoonmaakt

Met mos en algen op je dakbedekking moet je dan weer voorzichtiger omspringen. Die trek je niet zomaar uit, maar verwijder je met een aangepast (biologisch) ontmossingsmiddel dat het materiaal van je dakbedekking niet kan beschadigen. Gebruik dus ook geen chloor of bleekwater. Je kan ook werken met een hogedrukreiniger, maar die zet je best niet te hard.

Bij het ontmossen wordt de regenwaterafvoer voorts ook het best losgekoppeld. Zo komt het vuile water met mos niet in de regenwaterput terecht. 

 

Scheuren, barsten en blazen

herstel plat dak ondehouden

Merk je scheuren, barsten of blazen op in je dakbedekking? Dan kan je die in principe zelf repareren, maar het is toch sterk aangewezen om hiervoor een vakman in te schakelen die de staat van beschadiging goed kan inschatten. Het kan zijn dat je een scheur pas op een bepaald moment opmerkt, terwijl die er al langer is en intussen al insijpelend vocht zijn weg naar binnen al gevonden heeft. Zeker blazen, waarbij het vocht zeker al onder de dakbedekking zit, moeten snel weggewerkt worden.

Scheuren en barsten in je dakbedekking kan je te lijf gaan met afdichtingsmaterialen, zoals aangepaste tapes en reparatiekits.

Afdichten dakbekleding

Met welke producten?

Een eerste optie zijn elastische siliconencoatings. Deze zijn uv-bestendig en geschikt voor dichting, herstelling en bescherming van oppervlakken. Ze bieden een hechtende, waterdichte laag en verminderen trillingen en geluid. Enkelvoudige systemen, zoals STP's (siloxane terminated polymer) en MSP's (modified silane polyether), vervangen traditionele tweecomponentenproducten en zijn eenvoudiger in gebruik. Ze zijn minder vocht- en temperatuurgevoelig, uv-bestendig, elastisch en water- en dampdicht. Ze hebben een lange levensduur, bevatten geen schadelijke stoffen en kunnen met kwast, rol of spuitpistool aangebracht worden.

Daarnaast bestaat er ook afdichtingsband, gemaakt van butyltape en aluminium film. Dit zorgt voor blijvende herstelling en bescherming. Het hecht goed op de meeste bouwmaterialen door de flexibele rubbermassa die zich aanpast aan de ondergrond. De aluminiumdrager is versterkt en weerbestendig.

Verder heb je ook herstellingspasta's die geschikt zijn om lekken in daken en goten te dichten, scheuren te herstellen en doorvoeren en schoorstenen af te dichten. Deze gebruiksklare pasta is makkelijk uitsmeerbaar, toepasbaar op zowel natte als droge oppervlakken, en direct waterdicht en regenbestendig.

Aquaplan

Blazen wegwerken?

Siliconenkitskits kan je ook gebruiken om blazen weg te werken:

  • Hiervoor moet je de blazen eerst in kruisvorm opensnijden.
  • De vier hoeken worden naar buiten toe opengeplooid zodat alles kan drogen.
  • Vervolgens breng je een dichtingskit aan en plooi je de stukken weer dicht.
  • Waar je de dakdichting hebt doorgesneden breng je ook nog kit aan.
  • Over het geheel kan je dan nog een stuk glasvezelband aanbrengen om alles samen te houden.

 

Coating (laten) aanbrengen

coating plat dak ondehouden

Vrijwel elk type dakbedekking kan ter bescherming voorzien worden van een coating, indien dat nog niet gebeurd is bij de plaatsing. Een coating verlengt niet alleen de levensduur van het dak, het maakt het dak ook preventief bestand tegen water, vuil, algen en mossen. In het geval van een watergedragen coating zal het product volledig in de dakbedekking intrekken. Je kan ook kiezen voor een gekleurde coating, die komaf maakt met eventuele kleurverschillen in het dak, of de volledige dakbedekking in een nieuw kleurtje steekt.

Standaardcoatings op basis van acrylaat zijn in de meeste gevallen voldoende, maar er zijn ook flexibele rubbercoatings die extra bestand zijn tegen scheuren en grote temperatuurschommelingen. Voor poreuze daken bestaan er dan weer speciale vochtwerende coatings.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine