Hoe onderhoud je je regenwatersysteem?
Met een regenwaterinstallatie bespaar je uiteraard flink op je waterfactuur. Om ervoor te zorgen dat alle schakels in dat systeem goed blijven werken en dat de waterkwaliteit optimaal blijft, is een regulier onderhoud van tel. Kijk de filters na op verstoppingen, vervang eventuele filters en ga na of de put zelf niet aan een schoonmaak toe is.
VOORFILTERS ONDERHOUDEN
Regenwater wordt van het dak afgevoerd naar de regenput. Onderweg is er filtratie nodig om te voorkomen dat je regenput meteen dichtslibt. Hoewel er zelfreinigende regenwaterfilters bestaan, is het is toch best om ze minstens één keer per jaar eens te checken op (nakende) verstopping en om ze te reinigen.
Bij groffilters in de regenpijp of de dakgoot en filters die zich voor de regenwaterput bevinden, kan je zelf manueel het vuil verwijderen en afwassen. Spoel de filterelementen kort na om te voorkomen dat er een organisch filmpje wordt gevormd. Dat zal immers de watertoevoer in de put bemoeilijken. Wanneer je dat niet in de kiem smoort, kan het voor een verstopping zorgen, waardoor je dakgoten bij hevige regen al snel kunnen overlopen.
Merk je dat de filters ook na reiniging volledig verzadigd zijn, dan moet je ze vervangen door nieuwe exemplaren. Dat geldt voor zowel regenpijpfilters en dakgootroosters als voorfilters nabij de regenwaterput.
MEER WETEN:
> Voorfilters voor je regenwaterinstallatie
REGENWATERPUT ONDERHOUDEN
Als je filters het goed doen, moet je je regenwaterput slechts één keer om de vijf jaar laten reinigen. Daarbij worden zand en slib van de bodem verwijderd. Dit laat je veiligheidshalve best over aan een professional, want er is wel een zeker risico op zuurstoftekort wanneer je de put in gaat. Wat je wel zelf kan doen is een simpele inspectie: licht het deksel van de put en kijk of je een sliblaag ziet op de bodem.
Als je de schoonmaak van je regenput toch zelf wil doen, laat het deksel dan zeker minstens één dag van de put, zodat de ontbindingsgassen kunnen ontsnappen, doe het nooit alleen en draag een mondmasker. Ga uiteraard ook niet aan de slag wanneer het waterpeil te hoog staat.
Blijf bij een betonnen regenwaterput van de wanden af, daar zitten immers micro-organismen op die de put en het water op een natuurlijke manier zuiveren. Bij een tank in pvc, bevinden die micro-organismen zich op een grindlaag op de bodem.
MEER WETEN:
> Hoe je regenwaterput kiezen
NAFILTERS ONDERHOUDEN
Een laatste - niet onbelangrijke - vorm van filtratie bevindt zich voorbij de regenwaterpomp, die het regenwater verdeelt over de aangesloten aftappunten in je woning.
Hierbij kan je kiezen voor een filter om eventueel grofvuil (zoals zand) dat toch is doorgekomen vast te houden, een fijnfilter voor verdere filtratie van kleinere deeltjes en een actieve koolfilter om geurtjes en kleurstoffen te absorberen. Daarbij kan je ook nog een uv-filter hebben. Deze filters kan je reinigen, maar moeten eigenlijk meteen vervangen worden als ze verzadigd zijn en niet meer werken (meestal jaarlijs).
NAFILTERS VERVANGEN
Ga je de nafilters van je regenwaterinstallatie vervangen? Dat kan je gelukkig makkelijk zelf. Zorg er vooreerst voor dat je voor elk type filter de juiste vulpatronen hebt. Schakel dan je waterpomp uit. Voor alle veiligheid haal je gewoon de stekker uit het stopcontact. Sluit ook de watertoevoer af.
Draai de behuizing van de te vervangen filter los, maar hou er een emmer onder zodat het restwater kan weglopen. Bij je filters heb je normaal een speciale sleutel die zal helpen bij het losdraaien, zodat je met je handen niet te veel moet forceren. Eens de behuizing los is, kan je het verzadigde filterelement zelf wegnemen.
Daarna spoel je de behuizing van de filter goed uit. Die zal na enkele maanden filtratie immers wel al wat vuil zijn. Vergeet daarbij de rubberen dichtingsring niet schoon te maken. Is de dichtingsring volledig versleten of kapot? Dan vervang je ze ook door een nieuwe. De schoongemaakte of nieuwe dichtingsrubbers bevestig je vervolgens terug op de behuizing met wat glijmiddel.
Dan haal je de nieuwe filter erbij. Vergeet ook hier de rubberen dichtringsringen niet te bevestigen met wat glijmiddel. Eens dat is gebeurd, kan je de nieuwe filter vastmaken op zijn plaats. Dan kan de behuizing errond terug gemonteerd worden rond de filter. Span die goed aan.
Heb je alle nodige filters vervangen? Zet de watertoevoer terug open en schakel de regenwaterpomp in.
TIP
De nafilters van je regenwaterinstallatie gaan langer mee in een donkere kast.
MEER WETEN:
> Hoe de juist regenwaterpomp kiezen