BuitenschrijnwerkPremium

LUCHTDICHTHEID MAG GEEN BIJZAAK ZIJN

Hoe kwalitatieve en duurzame luchtdichtheid verzekeren bij houtskeletbouw?

Hoe kwalitatieve en duurzame luchtdichtheid verzekeren bij houtskeletbouwOm tot een energiebesparend geheel te komen en structurele bouwschade te vermijden, dienen buitenschrijnwerkers en houtskeletbouwers sterk aandacht te schenken aan het correct plaatsen van luchtschermen, dampremmende folies, winddichte tapes enzovoort. Helaas liggen theorie en praktijk soms ver uit elkaar, met alle kwalijke gevolgen van dien.
In dit eerste deel bespreken we de voorbereiding, eerlijkheid tegenover de klant en het assortiment.

Deel 2: Let op met OSB-platen en werk in team
Deel 3: Over ramen, deuren en daken

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS MEER DAN HET HALVE WERK

Houtskeletbouw is de bouwmethode bij uitstek waarbij een doorgedreven engineering en een gedetailleerd ontwerp doorslaggevend voor de rentabiliteit van een bepaald project kunnen zijn. Wie alles tot in de puntjes voorbereidt en een zorgvuldige, realistische planning opmaakt, zal immers weinig problemen ondervinden tijdens de productie- en plaatsingsfase. Dergelijke aannemers verdienen goed hun boterham.
Wie daarentegen slecht voorbereid aan de werken begint, zal van de weeromstuit op praktische problemen botsen en daardoor veel tijd verliezen. Dit zijn de aannemers die maar met moeite winst maken, voortdurend naar vorige projecten moeten terugkeren om mankementen op te lossen, en hun planning met de regelmaat van de klok in het honderd zien lopen.

Een enkele perforatie in het luchtscherm en elke slecht uitgevoerde aansluiting zorgen ervoor dat er vocht in de constructie terechtkomtVochthuishouding is typisch zo'n aandachtspunt waarbij een gedegen voorbereiding een wereld van verschil kan maken. Wie wacht tot het volledige houtskelet er staat, zal de grootste moeite hebben achteraf nog alles perfect luchtdicht te krijgen. Wie luchtdichtheid daarentegen al vanaf het prille begin in het ontwerp meeneemt, weet bijvoorbeeld dat hij al tijdens de productie en de plaatsing van het skelet een aantal wachtfolies moet voorzien. Deze zullen in een latere fase immers zeer nuttig blijken te zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is de wachtfolie die men over de nokbalk plaatst. Een kleine moeite, maar wel eentje die u later een 'ambetant werkje' uitspaart! Hetzelfde geldt voor de wachtfolies ter hoogte van de aansluiting tussen wanden en tussenvloer bij toepassing van de platformmethode. Of voor de wachtfolies die men voorziet ter hoogte van de aansluiting tussen de buitenwand en de nog te plaatsen binnenwanden. De ervaren houtskeletbouwer weet dat hier veel efficiëntiewinsten te rapen vallen!

KIES VOOR EEN BEPROEFD SYSTEEM

Een correcte vochthuishouding bij houtskeletbouw kost uw klant heel wat centen. Niet alleen door alle materialen die daarvoor nodig zijn, maar ook door alle werkuren die u spendeert aan de plaatsing ervan. Probeer die kosten op voorhand realistisch in te schatten en verberg die niet voor de eindklant. Ook al is uw offerte daardoor wat duurder dan die van een concurrent! Want wie dit goed kan motiveren en uitleggen immers, die zal uiteindelijk toch het project binnenhalen.
De houtskeletbouwer die deze beginnersfout wel maakt, gaat op den duur op zoek naar de goedkoopste materialen en oplossingen om toch maar uit de kosten te geraken. En dan volgen onvermijdelijk de klachten en problemen!
Beter is dus om voor een beproefde, kwalitatieve systeemoplossing te kiezen en open kaart te spelen omtrent de kosten die daarmee gepaard gaan.

WEGWIJS IN HET ASSORTIMENT

Drie verschillende types folie in één beeld: informeer u goed over waar u wat moet toepassen en waaromElke systeemaanbieder heeft een zeer breed assortiment tapes, folies, voegbanden, kitten enz. Ze verschillen allemaal qua prestaties en toepassingsbereik. Wie het bos niet meer door de bomen ziet, laat zich het best goed informeren door de architect of de gespecialiseerde bouwmaterialenhandelaar.
De ene tape is bijvoorbeeld vrij rigide en geschikt voor het afplakken van de naden tussen de OSB-platen, een andere tape is dan weer heel flexibel en toepasbaar in kleine hoekjes en kantjes. Sommige banden beschikken over een wapeningsnet en zijn daardoor prima geschikt om later in te pleisteren. Andere banden hebben dit niet, maar vinden dan weer hun voordelen bij een 'droge' wandafwerking. In functie van de ondergrond moet een folie soms worden verlijmd, dan weer vastgezet met een kleefband. Bepaalde folies zijn wind- en regendicht, en bovendien sterk dampopen. Die vinden hun toepassing aan de buitenkant van de constructie. Andere folies zorgen dan weer voor een 100% luchtdichte barrière en kennen ook een hoge dampremmende werking. Die folies gebruikt men aan de binnenzijde van de wandopbouw. Soms zijn er echter ook tussenvormen zoals de variabele dampschermen. Die zijn standaard luchtdicht en dampremmend, maar laten in warme, droge omstandigheden wel meer waterdampdiffusie naar de binnenomgeving toe.
Voorts moeten sommige folies of schermen ook weerbestendig zijn, omdat ze tijdens de opbouw van de woning een aantal dagen of weken aan regen, wind, uv-licht enzovoort worden blootgesteld. En ga zo maar door!
De fabrikanten hebben hun assortiment de afgelopen jaren fors uitgebreid, om een antwoord te kunnen bieden op elke mogelijk situatie op de bouwwerf. Laat u dus bijstaan door iemand die hierin thuis is.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine