BuitenschrijnwerkPremium

DE JUISTE OSB-PLAAT EN HET BELANG VAN TEAMWORK

Hoe kwalitatieve en duurzame luchtdichtheid verzekeren bij houtskeletbouw?

De plaatsing van het schakelbord buiten het beschermde volume is 'not done'Om tot een energiebesparend geheel te komen en structurele bouwschade te vermijden, dienen buitenschrijnwerkers en houtskeletbouwers sterk aandacht te schenken aan het correct plaatsen van luchtschermen, dampremmende folies, winddichte tapes enzovoort. Helaas liggen theorie en praktijk soms ver uit elkaar, met alle kwalijke gevolgen van dien.
Hier bespreken we OSB-platen, teamwork en de kwaliteit van het luchtscherm.

Deel 1: de voorbereiding en het juiste assortiment
Deel 3: over ramen, deuren en daken

LET OP MET OSB-PLATEN

Bij een houtskeletbouw wordt voor de luchtdichtheid meestal gerekend op de OSB-beplating, waarbij de naden luchtdicht afgetapet worden. Weet echter dat niet elke OSB-plaat 100% luchtdicht is! Fabrikanten voeren tegenwoordig wel zelf luchtdichtheidstesten op hun eigen platen uit, maar iedereen voert deze op een andere wijze uit, zodat men uiteindelijk appels met peren moet vergelijken.
Tijdens de blowerdoortest kan de luchtdichtheid van de platen visueel worden gecontroleerd door een luchtdichte folie tegen de wand te kleven. Komt die folie bol te staan tijdens het onderdrukgedeelte van de test, dan zijn de platen onvoldoende luchtdicht, en is er dus een significant luchtverlies. Zonder een luchtdichte beplating is het afkleven van de naden onvoldoende om een goede n50-waarde te behalen. Dit is een groot probleem, zeker wanneer u mikt op passiefhuiscertificatie! Wie niet zeker van zijn stuk is, vertrouwt dus beter op het oordeel van zijn gespecialiseerde leverancier.
Bepaalde fabrikanten van OSB-platen bieden ook platen aan die voorzien zijn van een luchtdichte cachering of waarvan het oppervlak speciaal door hitte veredeld is. Algemeen stelt het WTCB dat het luchtdebiet bij een drukverschil van 50 Pa kleiner moet zijn dan 0,1 m³/u per m², wil men niet in de problemen komen tijdens de blowerdoortest.

WERK IN BOUWTEAM EN VOORZIE EEN LEIDINGSPOUW

De speciale, luchtdichte houtvezelplaten worden niet onderbroken door de leidingen. Deze zullen later in een leidingspouw worden verwerktAls houtskeletbouwer steekt u veel moeite in het opbouwen en afwerken van het dampremmende luchtscherm. Dan wilt u uiteraard ook niet dat al uw werk tenietgedaan wordt door de aannemers die u opvolgen! De elektricien, de loodgieter, de vloerder, de binnenschrijnwerker, de schilder ... allemaal zijn ze in staat schade toe te brengen aan uw werk. Elke doorboring van het luchtscherm kan immers fataal blijken!
Vandaar dat het goed is om hen samen te brengen in een bouwteam en hen van bij het begin bij het project te betrekken. Zo ontstaat er meer bewustwording rond bepaalde cruciale uitvoeringsdetails, en krijgen ze ook van bij de start de juiste informatie over hoe ze een eventuele doorboring luchtdicht moeten afwerken.
Ook is het een goed idee om die aannemers waar mogelijk te betrekken bij de blowerdoortest. Dan zien ze met eigen ogen waar ze in de fout zijn gegaan, en waarom een verzorgde afwerking van het luchtscherm zo belangrijk is.
Nog beter dan ervoor te zorgen dat alle doorboringen netjes luchtdicht afgewerkt zijn, is het aantal doorboringen drastisch te reduceren door het voorzien van een leidingspouw. Die kan bovendien worden opgevuld met isolatie, wat een bijkomend voordeel oplevert m.b.t. tot tot het akoestische comfort.
Centraliseer bij voorkeur ook de toevoer van alle nutsleidingen (water, gas, elektriciteit) op een enkel punt, de zogenaamde 'energiebocht'. Zo hoeft men het luchtscherm in principe slechts op dat ene punt te onderbreken. De plaatsing van een elektrische schakelkast buiten het beschermde volume is 'not done'.

Slechte uitvoering van het luchtscherm: de tapes dienen enkel om de luchtdichting te verzekeren, niet om mechanische krachten op te vangenDE KWALITEIT VAN HET LUCHTSCHERM SCHUILT IN DE UITVOERING

Zelfs als de architect zijn werk goed gedaan heeft en het luchtscherm perfect gedetailleerd is, zelfs als u de meest geschikte materialen gebruikt en zelfs als alle aannemers binnen het bouwteam het aspect luchtdichtheid in acht nemen, dan nog kan de kwaliteit van het luchtscherm grondig variëren. Het plaatsen en afwerken van al die luchtdichtingsmaterialen is immers een aandachtspunt op zich geworden! Hoe verkleef ik een butylstrook op de betonplaat? Is de ondergrond vetvrij en ontstoft? Moet ik eerst een primer aanbrengen? Hoeveel lijm gebruik ik? Hoe verwerk ik een vloeibare vochtgestuurde damprem? Hoe laat ik twee afdichtingstapes overlappen? Wat met moeilijk bereikbare hoekjes en complexe vormen? Hoe strak mag of moet ik een folie aanspannen? Enzovoort.
Door hierin fouten te maken of slordigheden te begaan, kan de kwaliteit van het luchtscherm drastisch verslechteren. Beschouw het dus zeker niet als een evidentie, en volg specifieke opleidingen wanneer en waar u dat kunt.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine