Hoe plaats je cementgebonden panelen?
Voordat we de uitgietbak zelf plaatsen in ons atelier, gaan we aan de slag met de wanden eromheen. In de directe omgeving van ons sanitair meubel werken we met tegels. Maar daarvoor moet de bestaande wand eerst mooi en waterdicht voorbereid worden, zeker ter hoogte van de uitgietbak zelf. Dat doen we met cementgebonden gipskartonplaten. Lees verder om te zien hoe we te werk gingen.
Voorbereidingen
De wand die we nu voor ons hebben is een houten OSB-wand. De onderste helft - waar de uitgietbak komt - wordt bekleed met cementgebonden gipsplaten die later worden betegeld. De bovenkant bekleden we later met gewone gipsplaten die we nadien beschilderen.
De wand vrijmaken
Voor we aan de slag kunnen moeten we de wand vrijmaken. Hier waren al wat stopcontacten geïnstalleerd, dus die schroeven we los. Dat doe je natuurlijk niet zonder eerst de elektriciteit af te sluiten.
De wand opmeten
Eenmaal dat gebeurd is, meten we de muur op. Zo kunnen we bepalen hoeveel gipspanelen we moeten aankopen en hoe we die het best plaatsen. De lengte van onze muur blijkt net iets minder dan de lengte van twee van onze cementgebonden gipspanelen. We gaan ze dus liggend plaatsen en één paneel op maat afkorten.
Uitsparingen maken
Voordat we dat kunnen doen, moeten we enkele uitsparingen maken in onze platen die net boven de vloer komen, voor de waterafvoer en de stopcontacten. We beginnen met de stopcontacten door hun locaties over te zetten op de plaat. Een schetsje met de maten is snel gemaakt. En dan staat de maat al even snel op het paneel.
Dan gaan we de nodige uitsparingen maken in het paneel zelf. Dat doen we met een klokboor van 68 mm - de overeenkomstige maat voor stopcontacten. Het uitboren is een vlotte klus: we zoeken het middelpunt van de opening, monteren de passende klokboor op de boormachine en boren uit. Zo vlot als door boter.
Zo kan je vervolgens verder met de uitsparingen voor de afvoerbuis: zoek uit waar die moet komen, controleer de diameters en boor uit met een overeenkomstige klokboor.
We moeten nog een detail uitwerken: er zit een plintje tegen de aanpalende muur. We werken daar netjes omheen: in één van onze platen maken we een kleine uitsparing met de wipzaag. We gebruiken die wipzaag ook om één van de onderste platen op maat af te korten.
Cementgebonden panelen plaatsen
Omdat we enkel het onderste stuk gaan betegelen (tot 1,40 m hoog), gaan we ook enkel dat stuk bekleden met de cementgebonden panelen. We hebben deze panelen gekozen omdat ze goed bestand zijn tegen vocht, wat nodig is voor sanitaire toepassingen zoals een uitgietbak.
Eerste plaat plaatsen
Eens de onderste cementgipsplaten zijn voorbereid, kunnen we de plaat die tegen de aangrenzende muur komt bevestigen. We gaan deze waterpas zetten, voordat we het vastschroeven. We laten hierbij met een pasblokje een kleine voeg bij de aansluiting met de vloer. Daarvoor houden we onze waterpas op het paneel. Vervolgens kunnen we bepalen welke dikte van pasblok er nodig is, en daarna de pasblok onder het paneel plaatsen.
Aangepaste schroeven
Om de cementgebonden panelen vast te maken gebruiken we geen gipskartonschroef, maar een specifieke schroef voor deze platen. Kenmerkend zijn de speciale boorpunt en de extra freesribben aan de onderzijde van de kop. Die zorgen dat de schroef volledig verzinkt in de plaat.
Zijn de schroeven goedgekeurd? Dan mogen ze in de plaat. We schroeven de plaat over het gehele oppervlak tegen de houten wand. Om de 20 à 30 cm een schroef dus. We gebruiken hier ook een dieptestop om te voorkomen dat we de schroeven te diep inschroeven.
Een aangepaste voegenlijm
Cementgebonden panelen vragen niet alleen hun eigen schroeven, je hebt ook geschikte voegenlijm nodig voor de aansluitingen met de andere cementpanelen. Dat is een polyurethaan-kit, dus je draagt zeker handschoenen als je daarmee werkt. De voegenlijm heeft een speciale spuitmond, die makkelijk over de rand van de platen glijdt.
Tweede plaat aanbrengen
Eens de voegenkit aangebracht is op de voeg, kan de tweede plaat ertegen. Hierbij komt er wat lijm uit de naden, maar die kunnen we makkelijk verwijderen. Daarmee wachten we echter nog even. Ook gaan we de tweede plaat nog waterpas zetten en vastschroeven.
De bovenste rij
We zagen vervolgens de panelen voor de tweede rij dus op maat met onze wipzaag. We moeten immers de totale hoogte aanhouden die we hadden vooropgesteld. Verder moeten er in deze panelen ook nog enkele uitsparingen gemaakt worden, namelijk voor de waterkraan en voor een dubbel stopcontact.
Eens dat gebeurd is, kunnen we opnieuw aan de slag met de voegenlijm op de bovenste randen van de reeds vastgemaakte rij platen.
Eens alles vastgeschroefd is, wachten we nog een dag om de uitpuilende voegkitresten te verwijderen.
Hechtingsprimer aanbrengen
Dan is in principe alles klaar voor het tegelwerk. Voor we gaan tegelen, plakken we de aanliggende muur af. We willen immers geen cementvlekken op de muur.
Ook brengen we een hechtingsprimer aan op de cementpanelen, zodat de tegels optimaal kunnen hechten aan de ondergrond. Met een goed verzadigde verfroller gaan we de cementpanelen helemaal insmeren. Dan zijn ze tegelklaar.