Hoe de wanden van je zolder isoleren?
Als je je dak langs binnen isoleert, pak je het best ook meteen de wanden aan. Hier kan je werken met wol of panelen. Je kan anderzijds ook kiezen voor reeds bewerkte isolatieplaten, waarbij een extra wandbekleding niet meer nodig is. We geven mee hoe je met dergelijke twee-in-éénpanelen aan de slag gaat.
TWEE-IN-ééNSYSTEEM
In deze situatie wordt er gewerkt met isolatieplaten die afgewerkt zijn met een paneel van gipskarton. Daarmee wordt zowel het plafond als de wanden geïsoleerd. De basis van dit paneel bestaat uit een harde isolatieplaat, een PIR-plaat.
Voor je dergelijke platen aankoopt, moet je uiteraard eerst uitrekenen hoeveel je er nodig hebt. Hoeveel vierkante meter je per pak kan doen, staat duidelijk vermeld. Laat ook niet na om snijresten (door de panelen op maat te maken hier en daar) te hergebruiken! Plaats ze in een wildverband.
op een houten LATWERK
De isolatieplaten worden vastgeschroefd op een latwerk van geïmpregneerd dennenhout. In deze situatie is het belangrijk dat die een minimale afmeting heeft van 3 x 5 cm. Het latwerk wordt op de muur bevestigd met een hart-op-hartafstand van 30 cm, dus van het midden van de eerste balk tot het midden van de tweede balk.
BEGINNEN IN EEN HOEK
Om in een hoek geen koudebrug te creëren, worden de platen daar over elkaar geschoven. De ene plaat wordt tegen de ene muur bevestigd op het latwerk (waarvan de dikte 3 cm is). De totale dikte van plaat met lat is dus 14 cm. Om de aangrenzende plaat dus goed vast te kunnen schroeven op de andere balk, plaats je die niet helemaal in de hoek, maar op 14 cm, zodat je de schroef goed kan indraaien tot in de balk.
IN EEN VLAK
Het is belangrijk dat het latwerk mooi in één vlak ligt. Daarom span je beter bovenaan en onderaan al een touw om je op te baseren. Blijf tijdens het werken wel een klein beetje van het touw weg. Als je anders met een lat tegen het touw komt, dan duw je het touw telkens weg en krijg je een volledig vertekend beeld.
LATTEN BEVESTIGEN
Om die latten vast te maken op de muur zijn er een aantal verschillende methodes die je kan gebruiken: je kan werken met gewone pluggen en schroeven, of je kan slagpluggen gebruiken. In het tweede geval moet je wel telkens spietjes of houten blokjes van de juiste dikte achter de lat stoppen.
Een makkelijk manier van werken is met stel- of regelschroeven. Deze hebben schroefdraad die grip vindt in de plug in de muur en een dikkere kop, ook met schroefdraad, die grip vindt in de houten balk. Op die manier regel je de houten balk op de juiste afstand en dan schroef je hem vast.
TIP
Als je de wanden en het hellend plafond van je zolder aanpakt, begin je altijd met de verticale stukken en dan pas met het hellend dak. Je zou de platen ook rechtstreeks op het constructiehout kunnen bevestigen, maar dan moeten die wel perfect in één vlak zitten. Meestal is dat niet het geval en moet je ook deze gaan uitlatten.
PLATEN PLAATSEN
LET OP IN EEN HOEK
In de hoek is het niet nodig om de plaat verder te plaatsen dan het latwerk. Wel heb je in de hoek geen contact tussen de twee isolatieplaten door een stuk gipskarton dat ertussen zit. Teken dit af en snijd het gipskarton weg. Op die manier hebben de twee stukken isolatieplaat contact met elkaar en vermijd je een koudebrug.
VAN DE GROND
Gipsplaten zuigen water op als ze daarmee in aanraking komen, ook als ze vastzitten aan een isolatieplaat. Daarom zet je ze het best iets van de grond. Zet ze voorlopig op een paar kleine balkjes. Als de eerste plaat zeker waterpas staat, schroef je ze al gedeeltelijk vast en neem je de balkjes weer weg. Daarna schroef je verder vast. Denk er ook aan dat je bij gipsplaten wel altijd een uitzetvoeg moet laten bij de overgang naar wanden en plafond.
PANELEN VASTSCHROEVEN
Om de panelen vast te zetten, gebruik je gefosfateerde gipskartonschroeven met een lengte van ongeveer 3 cm langer dan de dikte van de panelen. Op je schroefboormachine, waarmee je de platen vastschroeft, monteer je een afstandshouder die ervoor zorgt dat je de schroef niet te diep kan draaien. Als een schroef volledig door het papier zit, heeft de schroef namelijk geen enkele functie meer.
PLATEN BEWERKEN
PLAAT OP MAAT
Wanneer je aan het einde komt van een muur, ga je een plaat op maat moeten zagen. Dat is heel eenvoudig te doen met een handzaag. Meet op vanaf je vorige plaat tot tegen het latwerk van de volgende muur, en zaag op maat.
IN EEN HOEK
Is het reststuk om de volgende rij mee te beginnen te hoog (zoals in deze situatie bij de overgang van de muur naar het plafond? Dan moet die dus ook in de andere richting afgekort worden onder een hoek om terug een mooie aansluiting te hebben van de isolatieplaten. Zet de hoek over met een zweihaak op de twee korte zijdes van het paneel en op het gipskarton. Het andere punt dat je straks overzet, verbind je dan middels een lange waterpas.
UITSPARING MAKEN
Moet je een uitsparing maken, bijvoorbeeld om een stopcontact te integreren? Gebruik dan een standaard inbouwdoos voor gipskarton en haal er een potboor bij van een gepaste diameter (hier 67 mm). Boor door het gipskarton maar niet volledig door de isolatie, om een koudebrug te voorkomen. Haal het materiaal eruit met een houtbeitel en pas de inbouwdoos in.
WILDVERBAND
Als je in een wildverband werkt, dan begin de volgende rij met het reststuk van de vorige rij, waar je de laatste plaat op maat hebt gezaagd. Belangrijk is wel dat het reststuk waarmee je herbegint minimaal zo groot moet zijn dat het op twee balken draagt. Vergeet ook niet telkens opnieuw het stukje gipskarton te verwijderen, voor de aansluiting met de isolatielaag van een aangrenzende muur.
PURSCHUIM
Voor je de eerste plaat van de aangrenzende muur vastschroeft, breng je op de aansluitende hoek aan de isolatieplaat nog purschuim aan. Dat zorgt voor een ononderbroken isolatieschil. Schud de bus goed voor gebruik en vul de volledige groef. Vervolgens kan je de plaat vastschroeven.
WERK WAND PER WAND
Als je een ruimte rondomrond moet voorzien van die panelen, werk dan ook wand per wand. Stel dat je al twee wanden gedaan hebt en je er nog één wand moet tussenschuiven, dan krijg je die hoeken nooit meer mooi aangesloten.
NADEN en schroefgaten
De volgende stap, na het plaatsen van de platen, is het opvullen van de naden van de voegen. Voor je daarmee begint, moet je alle naden eerst proper maken. Hoe je de naden en schroefgaten verder opvult en mooi afwerkt, kan je hier nalezen.