BuitenschrijnwerkPremium

dossier houtbouw

houten schrijnwerk verdient meer aandacht
Verduurzaamheidstechnieken voor naaldhout
barnwood: hout met een verhaal
zo vermijd je koudebruggen
wat is Engineered wood?
waarom luchtdichtheid geen bijzaak is
HOU REKENING MET SCHRANKWEERSTANDCross laminated timber

Als constructiemateriaal en als afwerking is hout vandaag een populaire keuze. Hout scoort niet enkel goed als duurzaam en circulair bouwmateriaal, het geeft charme en warmte aan een woning of interieur.

 

HOUTEN SCHRIJNWERK VERDIENT MEER AANDACHT

houten schrijnwerk plafond

Bij heel wat renovaties wordt vandaag gebruikgemaakt van houten gevelbekledingen, en ook houten buitenschrijnwerk blijft een vaste waarde. We zien echter ook meer beschadigd of verweerd hout, dat bijgevolg snel zijn charme verliest. Een juiste behandeling en een regelmatig onderhoud zijn dan ook cruciaal om de esthetische én de functionele waarde van het hout te vrijwaren.

VERDUURZAMINGSTECHNIEKEN VOOR NAALDHOUT

Verduurzaming van naaldhout

Als constructiemateriaal en als afwerking is hout vandaag een populaire keuze. Dat naaldhout heeft echter ook één belangrijk nadeel: het is maar in beperkte mate bestand tegen aantasting door schimmels en insecten. In de meeste gevallen dient het daarom verduurzaamd te worden.

BARNWOOD: HOUT MET EEN VERHAAL

Barnwood uit oude schuren

Barnwood is al een poosje een gegeerde hype bij architecten en interieurbouwers. Met 'barnwood' worden balken en planken aangeduid, afkomstig van gedemonteerde oude schuren, hoofdzakelijk uit de Verenigde Staten en Canada. Wat is precies het verhaal achter barnwood? 

ZO VERMIJD JE KOUDEBRUGGEN

Zo vermijd je koudebruggenDe duurzaamheid van een gevelbekleding staat of valt met een correcte onderstructuur. Hygrothermie is daarbij een sleutelbegrip. Koudebruggen en een slechte ventilatie kunnen immers leiden tot schade door condensatievocht. 
Om dat te vermijden, is de keuze van de juiste bevestigings- en verankeringsmiddelen belangrijker dan men op het eerste gezicht zou denken.

WAT IS ENGINEERED WOOD?

Wat is engineered wood?

Naast het klassieke structuurhout wordt er voor de hout- en houtskeletbouw vandaag steeds vaker gebruikgemaakt van speciaal ontwikkelde, afgeleide houtproducten. Dit 'engineered wood' is vaak lichter en slanker dan traditionele houten bouwmaterialen en kan in principe zelfs wedijveren met staal.

WAAROM LUCHTDICHTHEID GEEN BIJZAAK IS

Luchtdichtheid dampremmende folies

Om tot een energiebesparend geheel te komen en structurele bouwschade te vermijden, dient iedereen sterk aandacht te schenken aan het correct plaatsen van luchtschermen, dampremmende folies, winddichte tapes enzovoort. Helaas liggen theorie en praktijk soms ver uit elkaar, met alle kwalijke gevolgen van dien.

HOU REKENING MET SCHRANKWEERSTAND

rekening houden met schrankweerstand

Over het algemeen kan men stellen dat op elke constructie verticale en horizontale krachten inwerken. Onder de verticale belasting vallen onder andere het eigen gewicht van het bouwwerk, de gebruiksbelasting en de sneeuwbelasting, terwijl de horizontale belasting in België in hoofdzaak wordt uitgemaakt door de windbelasting.
Om de stabiliteit te garanderen, dient er in het ontwerp van een bouwwerk met al deze aspecten rekening gehouden te worden, met dien verstande dat de verticale lasten via wanden en kolommen naar de fundering worden afgedragen, en horizontale lasten via schrankende wanden.

ECOLOGISCH VERANTWOORD BOUWEN MET KRUISLAAGHOUT

clt kuislaaghout

Hout zit in de lift als bouwmateriaal. Automatisch gaan de gedachten naar de klassieke houtskeletbouw, maar langzamerhand wrikt ook CLT (Cross Laminated Timber) zich uit het early adopter bouwlandschap. CLT zijn meerlaagse, kruislings verlijmde houten panelen die zijn opgebouwd uit eenlaagse platen van massief hout. De innovatieve manier van bouwen maakt deel uit van een circulair leven, heeft positieve thermische factoren, beschikt over een hoge brandwerendheid en is tijd- en kostenefficiënt. Kortom, misschien wel hét bouwmateriaal voor een duurzame toekomst?

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kenneth Baert
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine