ad
Bereide gerechtenPremium

Flexibele oplossingen voor bedrijfskantines

Panos broodjes op het werk
Panos werkte onlangs een speciaal bestel- en leverplatform uit dat specifiek gericht is op de catering voor bedrijven

Naast de grote (inter)nationale spelers zijn er ook een resem kleine tot middelgrote cateraars actief op de markt van de catering voor bedrijfsmedewerkers. Broodmaaltijden, warme lunches, catering voor meetings of evenementen … De mogelijkheden zijn legio. Ook het bevoorraden van slimme koelkasten en andere vendingmachines behoort steeds meer tot de service van deze spelers op de markt van de bedrijfscatering.

Kleine tot middelgrote cateraars

De markt van de catering voor bedrijven is in volle evolutie. Daar speelt de opmars van het hybride werken – waarbij steeds meer van thuis uit gewerkt wordt – een belangrijke rol in. Maar ook in die gewijzigde context blijft er vraag naar lekkere, gevarieerde en voedzame maaltijden en snacks. In de 'jacht op talent' die veel bedrijven inzetten kunnen ook lekkere maaltijden, als onderdeel van een voordelenpakket, een interessante troef zijn om de juiste medewerkers aan te trekken. Er zijn uiteraard tal van grote (inter)nationale cateraars op de markt van catering voor bedrijven en organisaties actief. Maar ook de kleinere tot middelgrote cateraars laten zich niet onbetuigd en die zetten we hier graag even in de verf.

"Wat de praktische uitwerking betreft, is er geen overeenkomst. De firma krijgt dus geen facturen en er zijn geen minimumafnames"

Delivery@work

Panos bijvoorbeeld, de keten die zich vooral toelegt op belegde broodjes en ontbijt 'on the go', is een naam als een klok met vestigingen in alle grote winkelstraten, stations en luchthavens. Heel wat medewerkers van bedrijven komen er 's middags hun belegd broodje halen of laten het brengen. Maar onlangs werkte het bedrijf ook een speciaal bestel- en leverplatform uit dat specifiek gericht is op de catering voor bedrijven. "Het Panos Delivery@work-programma is opgebouwd voor individuele bestellingen van werknemers, met een focus op het lunchmoment. Panos zet zich in om een maximaal aantal mensen bij firma's te bereiken, die zo hun lunch kunnen bestellen via een digitaal platform", zegt Mattias Thuysbaert, manager Business Development & Store Concepts bij La Lorraine Bakery Group, het moederbedrijf van Panos.

"Vaak gaat het om bedrijven die te klein zijn om zelf catering voor hun vestigingen te voorzien. Wij komen dan alle bestellingen gebundeld leveren op één vast moment elke dag. Er zijn vandaag een vijfentwintigtal Panos-winkels die meewerken aan dit programma. Bedoeling is om het aantal winkels die met dit programma werken de komende maanden gevoelig op te schalen." Wat de praktische uitwerking betreft, is er geen overeenkomst in de juridische zin van het woord tussen Panos en de werkgever. De firma krijgt dus geen facturen en er zijn geen minimumafnames.

Panos slaatje at work
Ook salades, viennoiserie of worstenbroodjes voor bijvoorbeeld interne meetings en bedrijfsevents kunnen worden besteld

Minder administratie

"Maar natuurlijk willen we wel een kritische massa aan medewerkers bereiken om deze service rendabel te houden", zegt Thuysbaert. "In een eerste kennismakingsgesprek wordt de service uitgelegd aan het bedrijf. Vaak verloopt de communicatie hierover via de receptie of de personeelsdienst. Deze stelt de service dan voor aan geïnteresseerde werknemers. En de werknemers vullen op het digitaal platform dan de naam van hun firma in, waarna ze worden doorverwezen naar de winkel waar ze bestellingen kunnen doen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat werknemers perfect flexibel en gepersonaliseerd bestellingen kunnen plaatsen. Daarnaast is het een enorme verlichting van de werkdruk van de ondernemer, receptiemedewerker of betrokkenen bij de personeelsdienst. Er moet veel minder broodjesadministratie geregeld worden."

In dit systeem verloopt het bestellen en afrekenen dus volledig via het digitaal platform. Het platform kan ook gebruikt worden om broodjes en andere producten – zoals salades, viennoserie of worstenbroodjes – voor bijvoorbeeld interne meetings en bedrijfsevents te bestellen. De service is, gelet op de aard van de producten, gericht op onmiddellijke consumptie binnen de werkomgeving en dus niet geschikt voor slimme koelkasten of om mee naar huis te nemen.

Verse maaltijden ...

Een nieuwe speler op de markt van de bedrijfscatering is Proeff, opgericht door Ela De Bie uit Schilde. Deze dame studeerde aan de hotelschool, werkte jarenlang als kok in diverse restaurants en runde ook vier jaar haar eigen restaurant. "Het idee voor Proeff is in de coronatijd ontstaan. Mijn eerste idee was om een nichemarkt te bedienen en 'kidsproof' maaltijden te leveren. Gerechtjes die zo bereid zijn dat kinderen ze zeker graag zullen lusten. Dit om ouders met weinig tijd die hun kinderen toch een gezonde maaltijd willen geven te ontzorgen", vertelt De Bie. "Maar ik besloot dan toch om het concept open te trekken. Nu bied ik dus versbereide bedrijfslunches aan. Die worden vers klaargemaakt, zonder bewaarmiddelen, in een bakje gedaan, en onder een speciaal gas verpakt waardoor het wel zo'n zeven dag goed blijft in de koelkast. De gebruiker kan het eenvoudig opwarmen in de oven of microgolf. Wie interesse heeft gaat gewoon naar de webshop en kan bestellen en afrekenen met de gebruikelijke digitale betaalmiddelen. We leveren gratis bij het bedrijf op voorwaarde dat het gaat om een bestelling van minimaal 50 euro. En uiteraard kunnen we ook facturen maken dan voor wie dat wenst."

We leveren gratis bij het bedrijf op voorwaarde dat het gaat om een bestelling van minimaal 50 euro

Proeff kan leveren in heel Vlaanderen en Brussel, doordat voor de levering gebruikgemaakt wordt van de koelwagens van de bekende voedingsgroothandel Claessens. "We hebben veel klassieke dagschotels, maar ook pasta's of koude pastalades op het menu", geeft Ela De Bie nog mee. "In de winterperiode bieden we ook soepen aan en het hele jaar door is er ook een assortiment dessertjes. Om een prijsindicatie te geven: de prijs voor een gemiddelde warme maaltijd bedraagt 9,95 euro en een lasagne bijvoorbeeld kost 8,75 euro."

Proeff Ella De Bie
Ela De Bie van Proeff: "Wie interesse heeft gaat gewoon naar de webshop en kan bestellen en afrekenen met de gebruikelijke digitale betaalmiddelen"

... of vriesverse maaltijden

De firma Delimeal, gevestigd in Boechout, is al langere tijd actief als cateraar voor bedrijven. Dit bedrijf levert vooral zogenaamde 'diepverse' maaltijden. "De maaltijden worden dagelijks bereid door professionele koks. Wij gebruiken enkel pure ingrediënten en seizoensproducten. Geur-, kleur-, smaak- of conserveringsstoffen komen er bij ons niet in", zegt commercieel directeur Alexander Blaauw. "De maaltijden worden direct na bereiding diepgevroren en daardoor is het ook niet nodig om bewaarmiddelen te gebruiken. We hebben een assortiment van meer dan honderd maaltijden, soepen en desserten. Klassieke gerechten, pasta's, wereldkeuken … Het is allemaal mogelijk. Indien gewenst, kunnen de gerechten ook warm aangeleverd worden bij het bedrijfsrestaurant."

Delimeal laat de klanten vrij voor wat betreft de bestelwijze en betalingsmodaliteiten. "Ofwel via de webshop waar nagenoeg alle betalingsmodaliteiten mogelijk zijn, ofwel via mail of telefoon", klinkt het. "Als we de juiste gegevens hebben, kunnen we natuurlijk ook met een factuur werken. We hebben ook klanten die wekelijks een door ons geselecteerd assortiment laten bezorgen dat voldoet aan een aantal door hen aan ons doorgegeven criteria. En we kunnen ook in bulk aanbieden. Voor bedrijven die een eigen keuken hebben zijn de bulkporties vanaf acht personen ideaal."

Delimeal rundstong
Alexander Blaauw van Delimeal: "Indien gewenst, kunnen de gerechten ook warm aangeleverd worden bij het bedrijfsrestaurant"

Bestelplatform

Ten slotte zijn er op deze markt ook nog bedrijven actief die enkel fungeren als bestelplatform, dus zonder zelf maaltijden te produceren, zoals MyDailyFood. Dit is een softwarebedrijf dat een bestelplatform aanbiedt waarmee werknemers van bedrijven en overheidsinstellingen, maar ook leerkrachten en leerlingen, op een gemakkelijke en efficiënte manier maaltijden kunnen bestellen. Door samen te werken met lokale voedingsleveranciers en grote cateraars voor de bezorging van broodjes, maaltijden vergaderlunches, biedt het platform een compleet beheersysteem voor voeding binnen organisaties aan.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Piet De Ville12 juni 2023
ad
Cookies

FoodServices maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.