ad
BakkerijPremium

België neemt in 2025 deel aan La Coupe du Monde de la Pâtisserie

Team Pastry Lions 2024/2025 leden met teamcoach
v.l.n.r.: Raoul Andriessen, Jean-Philippe Darcis, Marijn Coertjens en Djordy Van Kemseke

Na een rustperiode van 4 jaar neemt België in 2025 opnieuw deel aan de prestigieuze Coupe du Monde de la Pâtisserie. De Pastry Lions, een jong en getalenteerd team van drie toppatissiers, zullen strijden voor de plek van België in de wereldtop. 

Het team 

Het team bestaat uit drie getalenteerde patissiers en chocolatiers die allemaal een grote liefde hebben voor het vak en het ambacht. De Pastry Lions worden bijgestaan door de voltallige Belgium Pastry Club doorheen de hele wedstrijd.

de aanvoerder en chocoladespecialist Marijn Coertjens 

Marijn Coertjens is de aanvoerder van het team. Wat betreft La Coupe du Monde de La Pâtisserie is hij niet aan zijn proefstuk toe. In 2011 werd hij met zijn team derde.

Coertjens is enorm getalenteerd. Hij genoot van internationale stages in Japan die zijn creatieve ontwikkeling een boost gaven. Onder het mentorschap van Marc Ducobu in Waterloo groeide Marijn uit tot de geweldige chocolatier die hij vandaag is.

Zijn talent wordt ook erkend door zijn ontwerpen van ornamenten voor merken als Louis Vuitton en Rolex, evenals zijn samenwerking met internationale sterren zoals Elton John en Cindy Crawford. Marijn wordt wereldwijd gevraagd door chocoladeacademies om masterclasses van hoog niveau te geven.

ijsspecialist Djordy Van kemseke 

Djordy Van Kemseke is het jongste lid in het team maar zeker niet de minste. In 2023 won hij het ijskampioenschap van Carpigiani Benelux.

Djordy is een meester in het creëren van chocoladedecoraties en pralines in het ijssalon van zijn moeder. Ondanks zijn beperkte ervaring van slechts twee jaar in de chocolade-industrie, blijft hij zijn vaardigheden perfectioneren door middel van avondcursussen en masterclasses.

suikerspecialist Raoul Andriessen 

Raoul heeft onlangs de Dutch Pastry Award gewonnen, de meest prestigieuze wedstrijd in Nederland.

Hij studeerde aan Ter Groene Poorte in Brugge voordat hij in Nederland ging werken. Na enige tijd keerde hij terug naar Brussel, waar hij vele jaren lang de patisserieafdeling van De Baere leidde. Vervolgens werd hij chef-patisserie op een vijfsterrencruiseschip. Na zijn avontuur op zee werkte hij een aantal jaren voor Herman Van Dender en opnieuw voor De Baere in Knokke.

Op dit moment is Raoul werkzaam als docent bij PIVA, waarmee hij zijn carrière een nieuwe wending heeft gegeven door zijn kennis te delen met nieuwe, opkomende talenten.

De coach: Jean-Philippe Darcis 

Jean-Philippe Darcis, een van België's meest gerespecteerde en gerenommeerde chocolatiers, is gekozen als coach.

Als lid van de nieuwe generatie patissiers, met zowel nationale als internationale erkenning, is hij de perfecte persoon om deze rol op zich te nemen. Om een competitieve comeback te maken, was er iemand nodig die het team kon motiveren om eventuele obstakels te overwinnen. Als een veteraan in zowel nationale als internationale competities, inclusief de Wereldbeker, heeft hij onschatbare ervaring opgedaan. Hij kent elk aspect, zowel achter de schermen als op het podium. 

Ondersteunende structuur 

comité Belgium pastry club met ondersteunende structuur
Het team samen met de drie begeleiders

Het comité van de Belgium Pastry Club heeft enkele van de meest vooraanstaande namen uit de Belgische patisserie en daarbuiten samengebracht om de kandidaten te begeleiden tijdens dit prestigieuze wereldbekerevenement. Deze experts zullen het team begeleiden op verschillende vlakken, waaronder smaak, techniek, artistieke presentatie en event management. Met hun uitgebreide ervaring in wereldbekers en andere wedstrijden zullen ze van onschatbare waarde zijn voor hun training en groei.

Bovendien zullen assistent-chefs de kandidaten ondersteunen in hun dagelijkse training. Ze zullen betrokken zijn bij het voorbereiden van de ingrediënten, het wegen en klaarmaken van de apparatuur, enzovoort, om de concentratie en ontwikkeling van het team te optimaliseren.

pastry lion dessert proevertje op persconferentie
Een dessert van de hand van de Pastry Lions

verloop van de wedstrijd

Europese preselectie 2024 

Alvorens kans te maken op een plaatsje in de wereldfinale zullen de Pastry Lions eerst een plaats moeten bemachtigen op de Europese preselecties die plaatsvinden in Parijs. In vijf uur tijd moeten de patissiers het volgende creëren: een artistiek chocolade- en suikerstuk, 6 desserten op bord en 2 ijstaarten. Tijdens deze selectie wordt het team beperkt tot twee deelnemers. 

De jury bestaat uit een selectie van de beste ambachtslieden van Frankrijk. De erevoorzitter is François Perret, chef-patissier van het Ritz in Parijs. 

Wereldfinale in 2025 

Pas wanneer het team tot de beste 20 landen behoort in de Europese preselectie, stoten ze door naar de wereldfinale, die zal plaatsvinden in Lyon. De patissiers krijgen 10 uur de tijd om een breed scala aan decoratieve stukken te maken:

  • 1 artistiek chocoladestuk en 1 chocoladesculptuur 
  • 1 suikerkunstwerk 
  • 3 chocoladedesserts en 1 dummy 
  • 3 bevroren desserts en 1 dummy 
  • 10 desserts op een bord 
  • 26 bevroren lolly's en 10 dummy's 

De jury bestaat uit alle coaches van de 20 deelnemende landen, met Pierre Hermé als voorzitter, omringd door alle Meilleurs Ouvriers de France.

Partners 

Het Belgische team wordt tevens ondersteund door een aantal belangrijke partners: Candia Professional, Ranson, Vormh, Monseur Equipment, PIVA, Tatou Production, Pyramidor, Rémy Cointreau Group, Le Nouveau Chef en TS-Graphics bvba.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Axelle Brants8 november 2023
ad
Cookies

Bakery maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.