ad
Roomijs & sorbetsPremium

Christian Wu is Belgisch Kampioen ijsbereiden

Belgium Gelato Festival Challenge 2024

christian Wu Belgisch kampioen
Christian Wu (midden) wint de zevende editie van de Belgium Gelato Festival Challenge (foto: Carpigiani Ambachtelijk Benelux)

Op 27 februari werd de zevende editie van de Belgium Gelato Festival Challenge georganiseerd. 22 ijsbereiders van over het hele land verzamelden in Zandhoven om het beste van hun kunnen voor te stellen aan een vierkoppige jury. De dag werd afgesloten met de Brusselse Christian Wu die werd uitgeroepen tot winnaar. Zijn inspiratie? Winnie de Poeh.

Ticket voor Gelato World Masters

De top van de Belgische ijsbereiding kwam eind februari 2024 samen tijdens de Belgium Gelato Festival Challenge. Carpigiani Ambachtelijk Benelux ging, samen met voedingsgroothandel Ranson, op zoek naar de beste ijsjesmaker van het land. De challenge vond plaats tijdens de Icedays, een tweedaags evenement waar de nieuwste gelatosmaken en -trends worden voorgesteld. Het beloofde opnieuw een spannende clash te worden tussen Vlaamse en Waalse kandidaten. De wedstrijd werd extra spannend, want de winnaar bemachtigt zo ook een ticket voor de Europese finale van de Gelato World Masters in 2025.

ticket voor gelato world masters
De winnaar bemachtigt een ticket voor de Europese finale van de Gelato World Masters in 2025

Franstalige top drie

Christian Wu heeft een zaak, Gelaterio Giotto, gevestigd in Brussel. Fabio Marasti van Gourmand d'Ice SRL (Verviers) en José Romero van Pépé's (Brussel) mochten samen met Christian het podium betreden. Samen zorgden ze voor een Franstalige top drie. 

Gastronomisch ijs overwint

Volgens juryvoorzitter Bruno Van Vaerenbergh nam het gastronomische ijs dit jaar de bovenhand: "De top drie bestond niet uit normale of doorsnee smaken, maar zat in de gastronomische sferen. Truffel, vijgen, geitenkaas of olijfolie met rozemarijn... Het zijn smaken waar we als jury meteen een gerecht voor zagen."

Daarnaast werden deze smaken voorgesteld aan de hand van een verhaal. "Ik vergelijk het graag met een sommelier die aan je tafel meer komt vertellen over de geschonken wijn. Het verhaal achter de smaak maakt het plaatje compleet."

voorstelling ijs bij jury
De jury luistert aandachtig naar het verhaal achter de gepresenteerde smaak, want dat maakt het plaatje compleet

De smaak is in deze wedstrijd belangrijk, maar dus niet het enige criterium. De combinatie van de verschillende smaken met de textuur is minstens even belangrijk. "Soms kunnen smaken te overheersend of juist te subtiel zijn, waardoor ze niet goed tot hun recht komen. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen verschillende smaken." 

Daarnaast is ook de structuur zeer belangrijk. "Het toevoegen van crumble, zuur of zout kan een gerecht naar een hoger niveau tillen. Alles draait om het vinden van de juiste smaakcombinaties. Het was een balans die de professionals wisten te vinden. Smaken en calculaties hebben ze perfect onder controle", voegt Van Vaerenbergh toe.

Dat het toevoegen van een crumble een meerwaarde kan zijn tijdens de beoordeling, bewijzen ook de ijsbereiders die de tweede en derde plaats behaalden. Zo wist Fabio Marasti te verrassen met 'Nessun Dorma', een ijssmaak gecreëerd met citroencoulis, rozemarijn en een vanillecrumble. Ook José Romero, die derde werd, presenteerde een gezouten crumble in combinatie met sesam en kumquatscoulis. 

De smaak, het gevoel en de geur geven je meteen
de beleving van het bos

Cento Acri is de winnende smaak

De perfecte balans tussen smaak, textuur en presentatie zorgde ervoor dat de Brusselse Christian Wu de overwinning in de wacht sleepte. Met Winnie de Poeh als inspiratie stelt hij zijn creatie van de dag voor.

"Het is een referentie naar het bos. De smaak, het gevoel en de geur geven je meteen de beleving van het bos", vertelt Wu zelf. De winnaar zet, zowel tijdens de wedstrijd als in zijn ijssalon, in op lokale producten. Daarom koos hij voor de bereiding van zijn ijs, dat de naam 'Cento Acri' kreeg, voor boshoning van bossen uit de provincie Luxemburg. 

Daarnaast zorgde hij met een combinatie van ijs, dat doordrenkt was met dennenboom en kleine dennenappels, een crumble van porcini (eekhoorntjesbrood) en een saus van boshoning en citroen, voor een ware boswandeling bij het proeven. 

gelato wedstrijd cento acri
"Een ijs dat doordrenkt is met dennenboom, een crumble van porcini en een saus van boshoning en citroen zorgen voor een ware boswandeling tijdens het proeven" (foto: Carpigiani Ambachtelijk Benelux)

Tweede keer, goede keer

Deze editie was niet de eerste keer dat Christian de wedstrijd meemaakte. Ook vorig jaar waagde hij zijn kans, maar greep toen net naast een podiumplaats. Met het feit dat hij nog niet lang actief is in de ijssector (zijn ijssalon werd amper een jaar geleden geopend) blijft ook dit nog steeds een nieuwe ervaring.

"Ik voelde me deze keer minder gestrest, omdat ik enigszins wist wat ik kon verwachten. Ik wilde iets presenteren dat past bij de filosofie van de winkel en dat is door gebruik van lokale en ambachtelijke Belgische producten duidelijk gelukt", voegt de winnaar nog toe.

Christian blijft verbazen, want de smaak die hij presenteerde tijdens de challenge, ontwikkelde hij pas de dag ervoor. "We hebben het geprobeerd en het is goed uitgedraaid."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Amber Claes

Meer weten over

ad

Ontdek vorige edities