KWALITEITSZORG EN MATERIAALKEUZE
Activiteiten Vlario werkgroep 6

Werkgroep 6 van VLARIO verdiept zich enerzijds in de kwaliteit van de materialen en de kwaliteitszorg bij de uitvoering van rioleringswerken en buigt zich anderzijds over de materiaalkeuze in functie van het soort af te voeren water, de toepassing en de uitvoeringswijze. Nieuwe voorstellen, vragen en problemen hieromtrent worden steeds nauwgezet onderzocht.
BUISMATERIALENMATRIX VOOR AFVALWATER
De Buismaterialenmatrix voor waterafvoer geeft een zo volledig mogelijk overzicht van leidingsparameters, die op objectieve wijze kunnen worden gerelateerd aan de beschouwde buismaterialen. De werkgroep speelde hiermee in op een behoefte van de Vlaamse rioleringssector om over een synthesedocument te beschikken dat naast andere ontwerprichtlijnen en codes van goede praktijk, op een methodische en pragmatische wijze helpt bij mogelijke materiaalkeuze voor het ontwerp van een leiding voor waterafvoer. Op dit moment wordt deze buismaterialenmatrix ook gebruikt voor evaluatie van gemeentelijke subsidiedossiers.
LEVENSDUUR RIOLERING
Het thema 'levensduur van een riolering' is een gedeeld thema met de werkgroep 7, in het kader van de vastlegging van onderhoudsbudgetten bij rioleringen. Binnen de werkgroep 6 is intens gewerkt en uitgebreid discussie gevoerd over de criteria en parameters die invloed hebben op de levensduur van een riolering per soort buismateriaal. Uit het gevoerde overleg en de resultaten van het praktijkonderzoek bij de rioolbeheerders, is gebleken dat in de meeste gevallen niet zozeer het soort buismateriaal doorslaggevend is met betrekking tot de levensduur. Veeleer is de waterdichtheid van de voegverbindingen bij alle buismaterialen het meest kritisch en bepalend voor de levensduur van een riolering. Hiervoor loopt momenteel een onderzoek naar mogelijke oorzaken (zie verder).
Naast de kwaliteit van de rubberen dichtingsring blijkt uit inspectierapporten dat vooral de goede zorg bij de uitvoering en aanleg van de riolering door de aannemer van cruciaal belang is. De goede uitvoering betreft voornamelijk het graven van de rioolsleuf in den droge (nauwkeurigheid en zuiverheid van lengteprofiel), het funderingsbed en het omhullingsmateriaal rond de buis en het rechtlijnig en voldoende diep ineen rekken van het spie- en mofeind van de buizen.
OPLEIDING WERFTOEZICHT
VLARIO organiseert al sinds 2000 jaarlijks een zesdaagse opleiding 'werftoezicht riolering' waarbij het contact met de praktijk centraal staat. Het is dan ook de oudste opleiding die VLARIO organiseert. Deze opleiding heeft als doelpubliek iedereen die betrokken is bij de uitvoering van rioleringswerken. Tijdens de opleiding wordt het Standaardbestek 250 uitvoerig toegelicht, worden de taken van de toezichter en het gebruik van de documenten overlopen, wordt de code van goede praktijk toegelicht, worden werfproeven uitgevoerd en worden een werfbezoek en bedrijfsbezoek ingepland. Sinds dit jaar wordt er in de opleiding ook gefocust op het omgaan met grondverzet en documentenmanagement.
KATERN HEMELWATER: AFKOPPELEN, HERGEBRUIKEN, BUFFEREN EN INFILTREREN
De vernieuwde katern hemelwater biedt antwoorden om op de meest ecologische en economische wijze om te gaan met hemelwater op publiek en privaat domein, en daarbij te voldoen aan de nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater die sinds 1 januari 2014 van toepassing is. De katern bevat de nodige technische informatie voor de verschillende soorten infiltratiesystemen en dimensionering. Hierbij werd rekening gehouden met de gevolgen van de klimaatevolutie op de dimensionering van de infiltratie- en buffervoorzieningen. De katern hemelwater maakt komaf met de klassieke aanpak van het ontwerp van rioleringsstelsels die gebaseerd was op het zo snel mogelijk afvoeren van hemelwater. Bovendien zijn hier een aantal negatieve gevolgen voor het milieu en de waterbalans aan verbonden.
In aanvulling op de katern hemelwater vindt u op de website van VLARIO (www.vlario.be) in het dossier hemelwater de systeemkaarten (productfiches) van de verschillende producten/systemen die in België standaard leverbaar zijn voor afkoppeling, hergebruik, buffering en infiltratie van hemelwater, met inbegrip van rand- en voorbehandelingsapparatuur. De katern hemelwater is nuttig voor iedereen betrokken bij het ontwerp van het rioleringsstelsel en kan worden besteld via de site www.vlario.be/dossiers/katern-hemelwater.
CORROSIEBESCHERMING (BIOGENE ZWAVELZUURAANTASTING)

Een deelgroep van Werkgroep 6 heeft enkele jaren geleden (2006) een onderzoek naar Biogene Zwavelzuur Aantasting (BZA) in rioleringen afgerond, met de medewerking van KU Leuven en UGent, waarbij de parameters en het mechanisme die BZA veroorzaken in de praktijk zijn onderzocht. Deze studie beoogde ontwerprichtlijnen op te stellen wanneer en onder welke omstandigheden BZA in rioleringen kan ontstaan. Op basis van de modelvoorspellingen wordt afgeleid over welke afstand corrosiebescherming bij betonnen leidingen of corrosiebestendige leidingen moeten worden voorzien. In opvolging van deze studie ontwikkelde Aquafin recent een rekentool (aquaH2S) om het risico op BZA afwaarts uitstroom van persleidingen over de lengte van de riolering nauwkeuriger te bepalen en beschermingsmaatregelen te nemen, binnen de context van een levensduur van vijftig jaar. Werkgroep 2+3 van VLARIO fungeerde hiervoor als klankbord. De tool kan geraadpleegd worden via de site http://www.integraalwaterbeleid.be/nl/publicaties/code-goede-praktijk-rioleringssystemen/berekeningstool-corrosiebescherming-na-persleidingen.