TRENDS EN NOVITEITEN IN ZONWERING (DEEL 2)
Personaliseren en stormvast bij grote afmetingen
Architecten integreren doekzonwering als gevelelement, zowel vanuit esthetisch als functioneel oogpunt. Je weert er niet enkel de zon en warmte mee, maar creëert tegelijk ook privacy en houdt vaak ook storende geluiden buiten. We onderscheiden enkele trends die pas om het hoekje komen kijken.
Klik hier voor deel 1: nieuwe toepassingen, mogelijkheden en ontwikkelingen
Klik hier voor deel 3: over domotica, akoestiek en minimalisme
TREND 5 EINDELOOS PERSONALISEREN
Vooral in de bedrijfswereld ligt de gepersonaliseerde zonnedoekwering goed in de markt. Denk bijvoorbeeld aan het logo van het bedrijf op de screens. Het kan een gevel ook tot een dynamisch kunstwerk omtoveren. Een goed voorbeeld daarvan is een zeven verdiepingen hoog studentenhome in Zürich waar de Zwitserse kunstenares Shirani Shahbazi de buitendoekzonwering tot een levendig kunstwerk inkleurde in tal van verschillende vlakken. “De doekzonwering kan natuurlijk pas in aanmerking komen voor artistieke doeleinden als die ook altijd strak gespannen staat, zelfs bij hevige wind", zegt Roel Berlaen van Renson. “Voor dit project viel de keuze op onze verticale Fixscreen doekzonwering waar we het eerder al over hadden." Het doek moet beschermen tegen de zon, maar tegelijk moet ook het zicht naar buiten toe behouden blijven. Er werd gekozen voor het witte polyesterdoek Soltis 86 als basis voor het kleurrijke ontwerp van de gevel.
TREND 6 STORMVAST BIJ STEEDS GROTERE AFMETINGEN
Het doek zit op een speciale - en vaak gepatenteerde - manier vast in de geleiders aan de zijkanten van het raam. Dankzij de aansluiting worden ook insecten geweerd. Het doek kan ook bij sterke wind dienst blijven doen. Deze toepassing wordt vaak gebruikt aan de kust, maar ook in het binnenland is er vraag naar. Een mooi voorbeeld is basisschool Neel in de Nederlandse stad Roermond. Architect Hans Coppen werkte samen met Duco om hier een zonweringssysteem te integreren. “Geen gemakkelijke opdracht, want de volledige gevel is immers bekleed met gestileerde bomen, waarbij de boomachtige structuur delen van de rechte ramen overlapt. Dit stelde specifieke eisen aan de ventilatie en de zonwering", aldus Coppen.
“Specifiek voor dit project heeft Duco de TronicTwin 120 CAP uitgelegd over een drukverschil van 5 Pa. Hierdoor is het hele ventilatiesysteem robuuster, stabieler en minder afhankelijk van de weersomstandigheden."
Een comfortabel binnenklimaat, bij om het even welk weertype, past ook in de filosofie van het Vlaamse 'Scholen voor Morgen'- programma. In het OLV-college in Vilvoorde integreerde Renson de Fixscreen die met zijn gepatenteerde ritstechnologie windbestendig is tot 130 km/uur. Dat de Fixvent raamverluchting in een en hetzelfde product gecombineerd kon worden met buitendoekzonwering, bood hier de ideale oplossing om op zonnige dagen oververhitting in de klaslokalen te vermijden. Zo wordt er in warme perioden heel wat bespaard op dure actieve koeling.