VloerbekledingPremium

Trends in looks en legpatronen

Verweerde look en bijzondere legpatronen populair in parket

parkettrends
Een huwelijk van patronen en ruwe planken zorgt voor een verrassend geheel

Meerlaags parket is tegenwoordig even mooi als massief, en is daarbij stabieler en sneller te plaatsen. Lichte tinten blijven een topper, bruine en donkere vloeren zitten in de lift. Een zachte, geoliede finish past in elk hedendaags interieur, terwijl ook een uitgesproken authentieke uitstraling best gesmaakt wordt. De formaten variëren van breed en lang tot smal en kort, afhankelijk van de ruimte en de persoonlijke voorkeur. Een strokenpatroon brengt rust, terwijl trendy visgraat en Hongaarse punt voor extra schwung zorgen. Voor wie echt iets bijzonders wil, is er voldoende keuze uit een aantal verrassende maar beproefde legpatronen.

SOORTEN PARKET

Massief

Deze parketsoort bestaat uit een massieve houten plank, voorzien van tand en groef. Voordelen zijn het onnavolgbare gevoel van vol hout en de duurzaamheid. Massieve planken ‘leven’ echter, kunnen tussen winter en zomer krimpen of uitzetten en zijn dus niet geschikt voor vloerverwarming. Ze zijn behoorlijk prijzig in aankoop en de plaatsing is tijdrovend: het parket wordt geplaatst op een ondervloer en genageld of eventueel vol verlijmd.

Meerlagen

Deze vloer, ook wel lamelparket of samengesteld parket genoemd, bestaat uit 2, 3 of meer lagen die haaks op elkaar geplaatst zijn. De toplaag is dikwijls hardhout – bijvoorbeeld eik – van 3-6 mm dik. Nadeel is dat meerlaags parket slechts 1 tot 2 keer afgeschuurd kan worden om de vloer volledig nieuw te laten lijken. De onderlagen vormen een stevige kern bestaande uit plaatmateriaal zoals berkenmultiplex, of onder hoge druk geperste houtvezel (HDF) van naaldbomen. De ruglaag houdt het kromtrekken tegen. Dankzij de verschillende lagen staat er minder spanning op de plank. Dit maakt samengesteld parket veel stabieler en bovendien geschikt voor vloerverwarming. Langere en bredere planken zijn perfect mogelijk. Meerlagenparket lost dus een aantal problemen op die voorkomen bij de massieve variant en meestal is het interessanter qua prijs. Er zijn zowel collecties met tand- en groefsysteem als met kliksysteem. Deze vloeren worden in een snel tempo gelegd.

legpatronen parket
Zachte materialen en een licht, neutraal kleurenpalet geven rust

OOG VOOR TRENDS

Kleuren en standaardbehandelingen

De hedendaagse mens wil thuis tot rust komen met tactiele, zachte materialen en een licht, neutraal kleurenpalet. Naturelle tinten blijven standaard. Warme, bruine schakeringen duiken opnieuw op door invloeden uit Zuid-Amerika en Afrika. Af en toe wordt er uitgeweken naar verweerde en donkere kleuren. Grijs is sterk in opmars. Qua oppervlaktebehandeling is er eerst en vooral keuze tussen olie of vernis. Vernis, glanzend of mat, vormt een waterdichte bescherming die slijtage en vlekken voorkomt. De totale dikte van de lagen bepaalt de slijtweerstand van de vloer. Geolied parket is dankzij de zachte uitstraling echt trendy. Bij oxidatief geolied parket wordt in de fabriek olie aangebracht en weer weg­geveegd voor een optimale verzadiging van de vezels. De planken drogen een tijdlang aan de lucht om de kleur te fixeren. Het resultaat? Uitgesproken houtnerven, zowel in de lichte als donke­re kleuren. Bij uv-geolied parket droogt de olie in enkele seconden onder invloed van uv-stralen.

Ruwe en verweerde looks

De Belg kiest vaak voor rustige designs, maar dat is natuurlijk zeer persoonlijk. De tendensen zijn sterk afhankelijk van land tot land. Frankrijk neigt bijvoorbeeld naar rustieke vloeren. Ook hier mag het wel eens wat authentieker zijn. Een dergelijke vloer met diepe houtstructuren past immers prima bij het hippe industriële interieur. ‘Verouderde’ vloeren met knopen en barsten en waarbij een sterke borsteling gebeurt, zijn gegeerd. Voor dit effect wordt het zachtere zomerhout geborsteld waarmee het oppervlak een extra dimensie krijgt. Voor een bijkomende ambachtelijke look worden de planken soms met de lintzaag bewerkt, dwars over de plank. Daarbovenop kan de vloer een verouderingseffect ondergaan door middel van hamerinslagen voor een grillig doorleefd patroon. Verder geven reactieve beitsen het hout een verweerd uitzicht. De subtiele nuanceverschillen door de wisselende hoeveelheden tannine in het hout dragen bij tot het ongerepte uiterlijk.

legpatroon parketAllerlei formaten

Qua formaten is er voor elk wat wils: extravagante lange planken van bijna 2 m of kortere, trendy smallere planken. Dunne planken zijn ideaal voor renovatie, terwijl klassieke planken altijd een veilige keuze blijven. Voor wie graag de look van kleine plankjes heeft, zijn er ook 3-strook planken. Dit zijn eigenlijk kleinere formaten die samengevoegd worden tot een grote plank. Dit klassieke design is nog steeds heel erg populair. In kleinere ruimtes komen dito latjes beter tot hun recht, terwijl grote oppervlaktes vragen om minder scherpe maar grote stukken.

POPULAIRE LEGPATRONEN

Eenvoudig strokenparket

Dit is het meest voorkomend legpatroon. Het wordt nog onderverdeeld in 1-, 2-, of 3-strooks. Hierbij worden de verschillende planken op een rij naast elkaar gelegd. Afhankelijk van de breedte en de lengte van de planken, is het uitzicht anders. U legt ze in wild- of wederkerend verband, wat het beste in een specifieke ruimte past. De gebruikte planken hoeven niet allemaal even breed te zijn; met wisselende breedtes creëert u een aparte dimensie. Er zijn ook collecties die bestaan uit lamellen die op zich al een patroon vormen op de planken. Die worden op dezelfde manier geïnstalleerd als een strokenparket. Want het is duidelijk: ingewikkelde patronen leggen is veel tijdrovender. De twee populairste klassiekers zijn ongetwijfeld visgraatmotief en Hongaarse punt. Deze planken moeten een fantastische pasvorm hebben zodanig dat ze mooi in elkaar overvloeien. Bij visgraat en Hongaarse punt zijn er steeds twee soorten stroken, linkse en rechtse. U werkt immers in spiegelbeeld en als bij het ene been van de visgraat de groef links en de tand rechtsboven staat, is dat bij de andere strook juist omgekeerd. Fabrikanten beschikken over handige calculators om het legpatroon te bepalen.

legpatroon parket
De lichtinval zorgt voor een mooi kleurenspel op dit Hongaarse punt

Visgraat terug van weggeweest

De traditionele synchrone visgraat zorgt voor een klassieke, maar toch dynamische look. Ze past daarmee ook ontegensprekelijk in hedendaagse woningen. Het motief bestaat uit rechthoekige korte plankjes die in de vorm van een visgraat gelegd worden. De punt wordt telkens gevormd door 2 planken die haaks op elkaar staan in een hoek van 90°. De afmetingen voor de stroken liggen niet vast, maar om grote stroken te gebruiken is wel veel ruimte nodig. Anders mist het legpatroon effect. Een veel gevraagd formaat zijn stroken van 7 cm op 40 cm. 

Hongaarse punt, klassiek en modern

Waar bij visgraat de plankjes rechthoekig zijn, krijgen ze bij Hongaarse punt de vorm van een parallellogram. De koppen worden gezaagd onder een hoek van 45 of 60°. Na de plaatsing vormen twee lamellen samen een hoek van respectievelijk 90° of een minder scherpe hoek van 120°. Het eerste komt wat drukker over, terwijl de bredere hoek van 60° de vloer een rustiger uitzicht geeft. Tussen de rijen wordt soms een fries geplaatst. Het geheel geeft de vloer een symmetrisch decor. Door de inval van het licht ontstaat het effect van twee verschillende kleuren. De strakke tekening van Hongaarse punt past in zowel een modern als een klassiek interieur. Het is mogelijk om de afmetingen van de planken aan te passen aan de totale oppervlakte, zodat de vloer perfect ‘uitkomt’. De keuze van lengtes en breedtes heeft wel invloed: korte en smallere stroken geven een meer zakelijke vloer, bredere delen roepen een landelijke sfeer op.

OPVALLENDE PATRONEN IN OPMARS

Versailles-parket dateert uit de tijd van Lodewijk XIV. Het bestaat uit een vierkant kader met daarin geometrische patronen van verscheidene planken en past perfect in statige landhuizen en klassieke woningen. Architecten pakken graag uit met lamel op kant of hoogkantparket, kleine, zijdelings geplaatste lamellen, eventueel in verschillende lengtes en diktes.

legpatroon parket
Geolied parket met de authenticiteit van handgeschaafd hout

Dit patroon werd vroeger vooral toegepast in de industrie. Vandaag geeft deze slijtvaste en robuuste vloer een unieke uitstraling aan particuliere woningen. Het wordt ook wel gebruikt voor drukbezochte publieke ruimtes. Bij mozaïekparket werkt u met houten plankjes van zo’n 6 tot 10 millimeter dik. Ze worden volgens een zelf te bepalen uniek patroon aan elkaar gelijmd. Er wordt veel lijm gebruikt bij de installatie, wat ervoor zorgt dat de vloer heel stevig is en nauwelijks leeft. Kopshout-parket bestaat uit vierkante of langwerpige blokjes. Het hout wordt dwars op de nerf doorgezaagd waardoor de jaarringen zichtbaar zijn. De nerven staan recht omhoog wat het legpatroon drukbestendig en uiterst slijtvast maakt. Het is goed geluiddempend.

DE PLAATSING

Voorbereiding

Zorg voor een schone, egale, droge ondergrond in goede staat. Kleine oneffenheden kunnen worden weggewerkt met een ondervloer. Bij nieuwe chape zonder vloerverwarming, mag er nog maximaal 2,5% restvocht zijn. Bij een chape mét vloerverwarming maximaal 2%. Is de ondergrond een bestaande vloer die uitgebroken is en gaat het om onbeschadigde chape waar folie onder ligt, dan mag u gewoon meteen parket plaatsen.

Ligt er géén folie onder, dan brengt u eerst een epoxylaag aan bovenop de chape om opstijgend vocht tegen te gaan. Is de chape beschadigd maar ligt er wel folie onder, dan egaliseert u de vloer. Parket bovenop een bestaande vloer kan ook, op voorwaarde dat er geen loszittende tegels zijn. Daar komt dan eerst een epoxylaag bovenop.

Zwevende plaatsing

Tand en groef: verlijm de vloerdelen in de groef met een waterbestendige houtlijm. Sommige fabrikanten raden aan om hun tand- en groefparket vol te verlijmen: er is geen luchtlaag tussen parket en ondervloer, wat het loopgeluid reduceert.

Kliksysteem: de planken worden niet aan de ondervloer bevestigd, maar klikken inéén en rusten op de ondervloer. De ideale dikte van deze ondervloer is 2-3 mm. Ze doet dienst als vochtscherm en contactgeluidisolator.

legpatroon parket

Verlijmde plaatsing

Bij een verlijmde installatie lijmt u de vloerdelen rechtstreeks op de ondervloer. Strijk de lijm uit met een lijmkam en leg de planken erin. Parket op vloerverwarming wordt altijd verlijmd. Bij een zwevende installatie ontstaat immers een extra luchtlaag die isolerend werkt en de warmte tegenhoudt. Sommige collecties met kliksysteem kunnen ook verlijmd worden.

Aandachtspunten bij plaatsing

  • Bestudeer vooraf goed de uitlijning en ga het legpatroon na
  • Bepaal het startpunt afhankelijk van het project en in functie van waar u naar buiten kan. Start met een volle plank en eindig met een volle plank
  • Voorzie steeds een uitzettingsvoeg van 10 mm tegen de muur, aan deurlijsten en hindernissen zoals verwarmingsbuizen. Werk dit steeds waterdicht af
  • Eindig met een schildersplint of massieve plint. Tegen de muur werkt u met een omlijning of bies
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine