BuitenzonweringPremium

Dynamische buitenZonwering op hellende oppervlaktes pakt S-peil aan

werking en cruciale aandachtspunten in horizontale doekzonweringssystemen

Een kwaliteitsvolle buitenzonwering reduceert het risico op oververhitting en de bijbehorende kosten voor actieve mechanische koeling. Deze voordelen zorgen voor een cruciale winst op het S-peil dat gelanceerd werd. Wat voor rol spelen horizontale uitvoeringen van zonweringssystemen in dit verhaal en wat zijn de aandachtspunten?

zonwering
Horizontale doekzonwering wordt altijd in opbouw geplaatst met doekkast en zijgeleiders op montagevoetjes

Impact dynamische zonwering op S-peil

Voor nieuwbouw in Vlaanderen wordt vanaf 2018 de ‘schilindicator’ of het S-peil ingevoerd. Dat geeft de kwaliteit van de gebouwschil van een wooneenheid weer. Hoe lager het S-peil, hoe beter die is. Voor bouwaanvragen vanaf 2018 mag het S-peil maximaal S31 zijn. Vanaf 2021 is dit nog maximaal S28.

Het S-peil wordt bepaald door de combinatie van de isolatie van wanden, daken, vloeren en schrijnwerk, de luchtdichtheid van het gebouw en de impact van de zonnewinsten. Wat dat laatste betreft, levert geautomatiseerde buitenzonwering (aangestuurd door een zonnesensor) tot zes S-peilpunten winst op en scoort het daarmee beter dan bijvoorbeeld zonwerende beglazing.

Tijdens de koudere maanden doen de zon­weringen bovendien de stookkosten dalen, maar zonder efficiënte buitenzonwering zorgt de warmte van de zon in de zomer gegarandeerd voor een oververhitting. Het komt er dus op aan om die impact van de zon optimaal uit te spelen. Met geautomatiseerde (horizontale) buitenzonwering kan dat perfect.

Plaatsing

zonwering
Zo wordt het zicht van een lichtstraat niet belemmerd
door een doekkast op de top

De dynamische doekzonwering voor hellende oppervlaktes onderscheidt zich van de verticale doekzonwering door het opbouw­systeem. In tegenstelling tot de verticale zon­weringssystemen, waarbij de doekkasten bij nieuwbouw door raamconstructeurs op het raam gemonteerd worden en daarna geïntegreerd op de werf geplaatst worden, worden de doekkast en de zijgeleiders in dit geval dus boven op de raamconstructie gemonteerd.

Bevestiging horizontale doekzonwering

De bevestiging van de horizontale doekzonwering gebeurt aan de hand van aluminium montagevoeten. Die worden gemonteerd tus­sen de zijgeleiders en zijn hellend oppervlak en dragen dan ook in de meeste gevallen het volledige systeem. De zijgeleiders worden uiteraard aan de afmetingen van de beglazing aangepast.

Deze montagetechniek is uiterst geschikt voor hellende oppervlaktes met boven of onderliggende beglazing. Uiteraard kan de horizontale doekzonwering ook op een vrijstaande manier worden toegepast (bijvoorbeeld bij terrasoverkappingen).

Optimale maximaal daglicht

In het geval van een opbouwsysteem betekent dit echter wel dat het zonweringssysteem van buitenaf zichtbaar is. Dit is op een hellende oppervlakte vaak geen punt. Toch bestaat de mogelijkheid erin om de doekkast voor het binnenaanzicht weg te werken. De montage van de doekkast kan namelijk zowel boven­aan, aan de zijkanten als onderaan de raamconstructie worden geplaatst.

Bij horizontale doekzonwering met grote doekoppervlaktes van bijvoorbeeld 30 m² is deze keuze beperkt tot de plaatsing van de doekkast aan de boven- en onderkant. De overweging om de doekkast onderaan te bevestigen, waardoor het doek bij uitval naar boven uit­rolt, gebeurt vaker wel dan niet vanuit de over­weging om een optimaal zicht te bewaren. Op die manier wordt het zicht van een lichtstraat bijvoorbeeld niet belemmerd door een doekkast op de top.

Spansysteem in zijgeleiders

Zonweringssystemen voor hellende oppervlaktes worden uitgevoerd als een voorgespannen systeem. In deze systemen zit namelijk een spansysteem ingebouwd dat ervoor zorgt dat het doek mooi opgespannen blijft. Dit spansysteem zit bovendien ook onzichtbaar weggewerkt.

Met andere woorden: het doek wordt via spankoorden langs de zijgeleiders in en uit de doekkast getrokken. De geleiders hebben een U-vormig geleidingsgedeelte waarin de geleidingsrollen (en voor grotere systemen geleidingswielen) van het voorprofiel glijden. Ten slotte zorgt een veermechanisme voor de overeenstemmende tegengestelde trekkracht, en dus ook voor een strak opgespannen doek.

Acryl- en polyesterDoeken

Bij voorkeur wordt het gebruik van een acryl- of polyesterdoeken aanbevolen. Deze zijn namelijk sterk genoeg om het doek, ook in het geval van grote oppervlaktes, onder een sterke spanning te laten staan. Glasvezeldoeken zijn bijvoorbeeld niet aan te raden omdat deze doeken niet vormvast zijn.

Bepalen hellingshoeken

De breedte (maximaal 6 meter) en uitval van de gekozen doekzonwering zijn ten eerste afhankelijk van wat de klant wenst en de verdeler aanbiedt. Na het bepalen van deze factoren is het vervolgens mogelijk om de hellingshoek (maximum 90 °) van de horizontale doekzonwering vast te stellen.

Algemene principes gelden hier niet voor. Men dient per geval de uitval en breedte te bepalen en de juiste doek te selecteren in functie van een hellingshoek op maat.

Afwatering

Bij sommige uitvoeringen van horizontale doekzonwering wordt een geïntegreerde water­afvoer voorzien, waarbij het water via de onderlat en de zijgeleiders afgevoerd kan worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij
vrijstaande toepassingen zoals terrasover­kappingen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kenneth Baert
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine