BuitenzonweringPremium

Nieuwe trends in knikarmschermen bieden unieke totaalbeleving

Een zonnescherm kent verschillende namen: zonnetent, zonneluifel, zonwering ... Ondanks de verschillende namen blijft het principe eenvoudig: een zonnescherm is een scherm dat aan de gevel wordt gemonteerd en voor schaduw zorgt. In dit artikel wordt er voornamelijk gesproken over knikarmschermen, een type zonnescherm, en bespreken we onder andere de toepassingen, onderdelen, trends en de verschillende opties.

Verschillende soorten

Zonneschermen kunnen worden onderscheiden in knikarmschermen en uitvalschermen. Uitvalschermen hebben, in tegenstelling tot de knikarm, langere en onbuigbare armen die meer geschikt zijn voor situaties waarbij het niet noodzakelijk is onder het scherm te lopen of te zitten. Knikarmschermen kunnen worden geïnstalleerd aan ramen en op terrassen, uitvalschermen zijn enkel voor ramen. Deze laatste variant komt minder voor in België. Een knikarmscherm bestaat uit hoogwaardige (gelakte) aluminium profielen, duurzame (acryl)doeken, stalen of aluminium rolassen, en buismotoren of zwengelmechanismen. Een scherm wordt gebouwd aan een draagmuur, onder een afdak of aan het bovenliggend plafond. De installateur moet wel steeds even ter plaatse komen om te controleren of de gevel het gewicht kan dragen.

breedtes

Afhankelijk van de groottes zijn er twee of meer knikarmen nodig voor het te plaatsen zonnescherm. Zo is er nood aan twee armen voor schermen met breedtes tot zes meter, drie armen tot zeven meter en vier armen tot zo’n twaalf meter. Voor breedtes tot veertien meter worden er dan weer zes armen gebruikt.

10 trends en nieuwigheden in buitenzonwering
6 artikels
Alles over zonweringOntdek ons digitaal magazine over zonwering
Lees magazinechevron_right
knikarmscherm
Een knikarmscherm bestaat voornamelijk uit hoogwaardige (gelakte) aluminium profielen, duurzame (acryl)doeken, stalen of aluminium rolassen, en buismotoren of zwengelmechanismen

 

Toepassingen

Knikarmschermen zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar koelte, schaduw en extra bescherming op hun terras, in de tuin, op het balkon of binnenshuis. De schermen kunnen worden geïnstalleerd op verschillende types woningen zoals alleenstaande en aangebouwde woningen, appartementen maar ook grote projecten zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra, bedrijven, hotels, restaurants en in mindere mate scholen, al is die laatste doelgroep de laatste tijd wel in opmars. Ook residentiële bijgebouwen zoals een veranda, poolhouse of tuinhuis behoren tot de mogelijkheden. In de horeca en kleinhandelszaken vind je knikarmschermen bovendien ook vaak terug, maar met publiciteit op de doeken.

Moderne versus klassieke woningen

Bij de installatie van knikarmschermen zijn er geen grote verschillen tussen de moderne en de klassieke woningen. Zolang de gevel voldoende stevig is, zou u als schrijnwerkers geen enkel probleem mogen ondervinden. Enkel in de designkeuze is er wel degelijk een verschil. Zo kiest de klant in het geval van een moderne woning bijvoorbeeld vaker voor een rechthoekige kast. Bij supergeïsoleerde muren worden speciale verankeringssystemen gebruikt om een koudebrug langs de ankers te vermijden. Bij klassieke woningen die dateren voor 1950 met niet-rechte muren vereist een correcte verankering soms extra installatietijd en componenten.

doeken

Tegenwoordig zijn de ingewerkte doeken van de knikarmschermen meestal geweven van in de massa gekleurde acrylvezels, waardoor ze uv-bestendig zijn. Na het weven ondergaan de doeken een chemische nabehandeling die ze extra water- en vuilafstotend maakt. De meeste doeken voldoen aan de IP65-norm. Doeken gemaakt met klassieke katoenen of polyester naaigaren kunnen al na 3 jaar verweerd zijn of 80% van hun kracht verliezen. De betere naaigaren zijn geproduceerd van geëxpandeerd Polytetrafluorethylen (PTFE), wat bestand is tegen uv-stralen en alle weersomstandigheden.

Levensduur

Knikarmschermen zijn gemaakt om lang mee te gaan, maar de levensduur van een zonnescherm is onder meer afhankelijk van het onderhoud, het gebruik, de locatie van het scherm, de windbelasting en de kwaliteit van het doek. Ook de soort behuizing, ook gekend als kastafwerking (open, halfopen of gesloten), speelt een essentiële rol. Sommige schermen kunnen tot 25 jaar meegaan, andere zelfs nog langer.

Waterafvoer

In veel gevallen wordt de waterafvoer geïntegreerd via de voorlijst, maar het is ook mogelijk via de behuizing. Om een optimale waterafvoer te hebben, dient het scherm wel met een voldoende hellingsgraad, afhankelijk van de breedte en uitval, gemonteerd te worden aan de draagmuur. Zo wordt het gevaar op waterophoping voorkomen.

Kastafwerkingen

Er zijn drie soorten kastafwerkingen voor de zonneschermen: halfopen, gesloten en open. Een open kast heeft geen bescherming van het doek, maar kan die wel bekomen door middel van een afdekkap tegen de regen. De halfopen kasten hebben die bescherming van nature boven- en onderaan, terwijl de gesloten kasten volledig beschermd zijn van strenge weersomstandigheden dankzij een volledig sluitende cassettebehuizing.

Kastafwerking
Dit knikarmscherm heeft een gesloten kastafwerking, het meest voorkomende type in België

 

Toepassingen

Die gesloten kasten zijn het populairst in België, terwijl de open kasten meer gebruikt worden in het zuiden van Europa. Afgeronde en vierkante cassettes worden gebruikt voor een klassieker of een strakker design. Naast een mooi design zijn ook de beoogde toepassing, zoals de robuustheid en de manier van bevestigen, enkele belangrijke elementen in de keuze van een juiste kast. In principe zijn alle kastafwerkingen toepasbaar. Weliswaar is het beter voor de levensduur van het doek om te opteren voor een gesloten kast, aangezien het doek dan optimaal beschermd blijft en zijn kleur mooi behoudt.

LEES HIER ALLES OVER INSTALLATIE, ONDERHOUD EN OPTIES

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Laurens Penninck
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine