E-PEIL, K-PEIL EN S-PEIL
Het E-peil is een overkoepelende graadmeter voor de energie-efficiëntie van je woning. Het S-peil meet de energie-efficiëntie van de bouwschil, en is voor particuliere woningen in Vlaanderen een vervanger voor het K-peil.
E-PEIL
Het E-peil is een belangrijke aanduiding voor de energieprestatie (en dus ook de EPB-aangifte) van je woning. Dit is een getal dat de volledige energieprestatie van je woning uitdrukt. Hoe lager het E-peil, hoe beter, want hoe minder energie er verbruikt moet worden voor verwarming, elektriciteit en dergelijke zaken.
In Vlaanderen mag het E-peil van een nieuwbouwwoning niet hoger dan 30 zijn. Voor een bouwaanvraag in 2020 mag het E-peil maximaal 35 bedragen. In Wallonië mag het E-peil voor een nieuwbouwwoning sinds 2021 niet hoger dan 45 bedragen.
Op het vlak van ingrijpende energetische renovatie (IER) van een woning geldt vanaf 2022 dat wooneenheden moeten beschikken over een E-peil dat lager is dan of gelijk is aan E60.
K-PEIL EN S-PEIL
S-PEIL
Het S-peil is in Vlaanderen sinds 2018 in voege en is ook onmisbaar in de EPB-aangifte. Het S-peil is eigenlijk een vervanger voor het K-peil. Het S-peil of schilpeil heeft betrekking op de energie-efficiëntie van je bouwschil.
Vanaf 1 januari 2022 moet het S-peil van een nieuwbouwwoning lager zijn dan of gelijk zijn aan S28 (in 2021 volstond nog S31). Om die waarde zo laag mogelijk te houden, kan met verschillende zaken rekening worden gehouden, zoals de beglazing van je ramen, de isolatie van je buitenmuren, dakoppervlak en je vloer. Ook hier geldt: hoe lager, hoe beter.
Om een goed S-peil te behalen houd je rekening met volgende aandachtspunten:
- bouw niet groter dan nodig;
- isoleer je woning voldoende dik;
- maak je woning luchtdicht – bekijk hier hoe een luchtdichtheidstest gebeurt;
- vermijd bouwknopen of beperk ze tot een minimum – dit zijn hoofdzakelijk koudebruggen, plaatsen in de bouwschil waar warmte verloren kan gaan of waar schimmels zich kunnen vormen;
- voorkom kans op oververhitting (= een binnentemperatuur hoger dan 25 °C zonder koelsysteem): zorg voor niet te veel of te grote ramen en voorzie voldoende zonwering.
K-PEIL?
Wie een bouwaanvraag heeft ingediend voor 2018, moet geen rekening houden met het S-peil, maar met het K-peil en de netto-energiebehoefte van je woning (uitgedrukt in kWh/m²). Het K-peil bepaalt de warmte-isolatie van je woning, afhankelijk van het warmteverlies via buitenmuren, vloer, dak en ramen.
EN IN WALLONIE EN BRUSSEL?
In Wallonië wordt voor particuliere woningen ook nog met het K-peil naar de energie-efficiëntie van de bouwschil gepeild. Voor aanvragen in 2020 moeten alle nieuwbouwwoningen in Wallonië een K-peil van maximaal 35 behalen.
In Brussel wordt er niet gesproken van E- en K- of S-peil, maar worden er eisen voor netto-energieverbruik en primair energieverbruik gehanteerd.