BuitenzonweringPremium

Schuifpanelen als energiezuinige oplossing om warmte buiten te houden 

schuifpanelen zonwering
Traditioneel worden lamellen horizontaal gemonteerd, hoewel verticaal ook mogelijk is (foto: Renson)

Schuifpanelen voor ramen of terrassen laten licht binnen en houden warmte buiten op een energiebesparende manier. Ze bestaan uit aluminium profielen gevuld met lamellen of screens. De lamellen kunnen van hout of aluminium zijn, in verschillende kleuren en vast of kantelbaar. De panelen worden meestal op maat gemaakt en bewegen in rails. Bij het monteren met een hangend systeem is het cruciaal om de rails goed te meten, positioneren en passen. Eenmaal geplaatst, is het onderhoud minimaal.

Hoe opgebouwd?

Een schuifpaneel bestaat uit profielen van geëxtrudeerd aluminium, gevuld met lamellen of screens. Waar uw klant voor kiest, is grotendeels een kwestie van technische mogelijkheden en persoonlijke smaak.

1. Lamellen   

Schuifpanelen met lamellen bestaan in heel wat vormen: van rechthoeken over ellipsen tot C-profielen. Bovendien heeft uw klant keuze tussen vaste en manueel kantelbare lamellen.

10 trends en nieuwigheden in buitenzonwering
6 artikels
Alles over zonweringOntdek ons digitaal magazine over zonwering
Lees magazinechevron_right

Traditioneel worden de lamellen horizontaal gemonteerd, maar verticaal is ook mogelijk. Bovendien kunnen de lamellen met verschillende hellingshoeken en lamelstap gemonteerd worden, afhankelijk van de gewenste schaduw en het vereiste doorzicht.

Ofwel zijn de lamellen uit hout gemaakt, ofwel uit aluminium, waarbij ze geanodiseerd of gepoederlakt (60 à 80 micron dik) zijn. Ze zijn ook in verschillende kleuren verkrijgbaar: F1, elke RAL-kleur, structuurlak, speciale kleuren en lakken.

Het hout is mogelijk gekwartierzaagd. Dat levert sterkere lamellen op en gaat vervorming tegen. Verder kan de klant kiezen uit verschillende houtsoorten en lamelvormen.

schuifpanelen met lamellen
De keuze van de klant hangt af van technische mogelijkheden en persoonlijke smaak (foto: Renson)

2. Screens

Schuifpanelen kunnen ook screens bevatten. Hoeveel licht ze binnenlaten, hangt af van de dichtheid van het weefsel en de kleur.

Screens kunnen gemaakt zijn van gecoate glasvezel of polyesterweefsel en er zijn veel afwerkingsopties mogelijk: van kleuren om de doek volledig of gedeeltelijk af te werken tot bedrukking met afbeeldingen.

Afgestemd op toepassing

Schuifpanelen worden meestal op maat gemaakt. Daarom willen fabrikanten graag vanaf het begin bij het project betrokken zijn, zodat ze meteen de juiste vereisten krijgen om het optimale paneel te kunnen maken.

Bij een renovatie moeten enkele zaken in acht worden genomen, terwijl bij nieuwbouw het gebouw kan worden aangepast aan de inbouweigenschappen

Nieuwbouw     

Bij een nieuwbouw wordt het ontwerp van het gebouw aangepast aan de inbouweigenschappen van de gewenste opstelling, in samenspraak met de architect. Zo kan het metselwerk lokaal terugliggend opgemetseld worden, zodat het schuifpaneel naast het raam kan schuiven in het vlak van de façade.

Renovatie     

Bij een renovatie moet u met enkele bijzondere zaken rekening houden. Is er voldoende inbouwdiepte voor de gewenste opstelling en is er genoeg vrije muurruimte naast het raam om de panelen volledig weg te schuiven? Zijn er geen uitstekende hindernissen, zoals dorpels en buitenkranen? Met andere woorden, de woning moet zich lenen voor schuifpanelen.

Afmetingen     

De maximale grootte van de schuifpanelen hangt af van het type schuifpaneel en de profielen. Profielen van 40 x 40 mm kunnen tot 150 cm breed en tot 300 cm hoog zijn.

Panelen met profielen van 60 of 130 mm dik kunnen tot 200 cm breed en 600 cm hoog zijn. Daarnaast speelt ook de plaatselijke windbelasting, die logischerwijs verschilt van omgeving tot omgeving, een rol.

schuifpanelen zonwering1
De maximale grootte van een schuifpaneel hangt af van zowel het type schuifpaneel en profiel als van de plaatselijke windbelasting (foto: Duco)

Schuifsystemen

Hoe opgebouwd?

Bovenaan hangt een schuifpaneel vast aan een schuifrail: een U-profiel met een rolwagen (rolstellen). Het paneel hangt er via ophangbeugels aan vast, zodat het kan schuiven. Onderaan bevindt zich een geleidingsprofiel: ofwel met een L-profiel voor een sterke windbelasting, ofwel met een U-profiel of T-profiel dat volledig in de ondergrond verwerkt is (minder hindernissen voor andersvaliden).

Verschillende systemen

Schuifpanelen kunnen in een of meerdere rails lopen en verschillende opties hebben (remmen, sloten …).

  • Systeem met één paneel: in het eenvoudigste geval schuift u één paneel heen en weer.
  • Symmetrisch systeem: twee schuifpanelen hangen aan een tandriemsysteem, waarbij de gebruiker beide symmetrisch open- en dichtschuift.
  • Telescopisch systeem: twee of meerdere schuifpanelen zijn aan elkaar gehaakt. Als de gebruiker ze voor het raam schuift, trekt hij ze als het ware uit elkaar, waarbij het ene paneel het andere met zich meetrekt. Doet hij de panelen weer opzij, dan schuiven ze opnieuw achter elkaar.
  • Opvouwsysteem: de gebruiker vouwt twee of vier schuifpanelen op. Wanneer hij de panelen sluit, draaien ze 90° en schuiven ze tegen elkaar.
telescopisch systeem zonwering
Bij een telescopisch systeem schuiven de panelen opnieuw achter elkaar als ze opzij geduwd worden (foto: Verozo)

Montage stappenplan

Schuifpanelen worden compleet geleverd, samen met de geleidingsrails. De bovenste rail bevat mogelijk al het schuifwielsysteem (de rolwagen), indien van toepassing, net als de eventuele elektromotor. Onder meer omdat de panelen licht zijn, kunt u ze makkelijk alleen installeren. We nemen u mee door een standaard stappenplan van een hangend schuifsysteem met lamellen.

Stap 1: bovenrail plaatsen

Het belangrijkste is dat u de boven- en onderrail goed meet, positioneert en monteert. Het best begint u met de bovenrail. Zeker bij schuifpanelen met een hangend systeem, moet u die rail goed bevestigen. Meestal bevestigt u dit met verzonken schroeven. U brengt de bovenrail aan op de voorziene constructie of eventueel op zelfgeplaatste, dikwandige L-profielen (muurbevestigingsprofiel). Mogelijk monteert u eerst de rolwagen en de eindstops op de bovenrail, indien dit nog nodig is en er na de montage niet genoeg plaats zal zijn tussen de zijkanten en de rail. Heeft het systeem meerdere bovenrails, dan moet u een minimale afstand daartussen respecteren. Deze is wat groter als de lamellen kunnen kantelen, want dan komen ze buiten het kader.

Stap 2: bodemrail plaatsen

Daarna kunt u met een lasermeter de bodemrail in dezelfde lijn zetten. Of u hangt een paneel in de bovenrail en positioneert de bodemrail met een waterpas. Bovenop de rails komen mogelijk nog sierprofielhouders, als u een afwerkingsprofiel plaatst.

bodemrail plaatsen schrijnwerk
Bij het plaatsen van schuifpanelen moet u onder andere rekening houden met de eventuele aanwezigheid van een afdekprofiel
(foto: Renson)

Kan een paneel door een hellend vlak niet waterpas hangen of verliest het daardoor het contact met de bodemgeleiding en verliest het daardoor aan stabiliteit? Of moet de bodemrail schuin met de vloer of een terras aflopen? Dit vangt u op met profielen met een veersysteem dat tot 5 cm niveauverschil kan compenseren.

Stap 3: panelen plaatsen

De schuifpanelen worden geassembleerd in één stuk geleverd. De lamellen bevinden zich tussen de kaderprofielen, in een cassette met lamellen die tussen verticale kopschotplaten geschroefd zijn, of tussen discrete zijprofielen of eindplaten. In kaders en cassettes kunnen verschillende types lamellen worden gebruikt. Hoe diep u de schuifpanelen moet plaatsen, hangt af van de opstelling (zie de verschillende systemen), de aanwezige ruimte en constructie, en de aanwezigheid van een afdekprofiel, dat u bijvoorbeeld met de voorkant van de façade moet uitlijnen.

U schuift eerst het paneel op de onderste rail. Positioneer de rolwagen recht tegenover de ophangbeugels van het schuifpaneel en haak het paneel eraan. Let erop dat de handgrepen zich aan de juiste kant bevinden.

Controleer ook of het paneel perfect horizontaal hangt en vlot over de hele lengte kan bewegen. Indien nodig, kunt u de hoogte van het paneel wat bijstellen. Controleer of het paneel verticaal hangt en draai de moer van elke ophangbeugel vast.

Breng tot slot de eindstops aan. Daarmee regelt u ook de spanning, die het paneel op zijn eindpositie houdt.

Bediening     

Manueel of automatisch

Bepaalde panelen zijn manueel te bedienen, zowel om ze opzij te schuiven, als om de lamellen te roteren, volgens de stand van de zon of de gewenste verduistering. Andere schuifpanelen worden automatisch bediend met een motor, waarvan het vermogen aangepast is aan de grootte en het gewicht van de panelen. De motor kan aan het gehele railsysteem worden toegevoegd om het paneel te bedienen, maar ook aan de lamellen voor afzonderlijke bediening daarvan.

bediening manueel of automatisch
Schuifpanelen kunnen zowel met een schakelaar als een afstandsbediening bediend worden (foto: Duco)

Afstandsbediening of gebouwbeheersysteem

Ofwel bedient de gebruiker de panelen met een eenvoudige schakelaar of een afstandsbediening, ofwel is de besturing gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem.

Licht- en/of temperatuursensoren meten de nodige waarden binnen en buiten, op basis waarvan de zonwering automatisch wordt aangestuurd.

Schuifpanelen zijn vrij onderhoudsarm. Lamellen hebben geen maximumleeftijd en screens staan altijd onder spanning, waardoor ze windvast zijn

Onderhoud      

Schuifpanelen zijn vrij onderhoudsarm. Het profiel en de lamellen hebben ook geen maximumleeftijd. Het hout zal mettertijd vergrijzen, maar niet vergaan. De gebruiker mag de lamellen behandelen met een beschermende lak, maar dat moet niet. Bovendien staan de screens altijd onder spanning, waardoor ze volledig windvast zijn en gescheurde of losgerukte doeken tot het verleden behoren.

Geen hindernissen in de rails

Wel mogen er in de rails of elders in de beweegruimte van de panelen geen obstakels liggen. Daarbij spelen de omgeving en het type ondergeleiding een rol. Het spreekt voor zich dat een installatie aan de kust met een ingewerkt U-profiel regelmatig van zand ontdaan moet worden, voor een goede geleiding.

geen hindernissen in rails
Schuifpanelen zijn onderhoudsarm, maar toch moet er rekening gehouden worden met obstakels, zoals zand bij gebruik van schuifpanelen aan de kust (foto: Verozo)

Hoe schoonmaken?

De gebruiker moet ook de panelen en geleidingen af en toe schoonmaken. Geanodiseerde of gecoate profielen kunnen gereinigd worden  met lauw water en een zacht schoonmaakmiddel. Gebruik nooit bijtende of agressieve producten, sponsjes of andere schuurmiddelen, of een hogedrukreiniger.

Ten slotte moet de plaatser de installatie jaarlijks (bij utiliteitsbouw) of vierjaarlijks (bij particulieren) technisch controleren. Maar voor een onderhoud moet hij zelden terugkomen, aldus de installateur die we spraken.

In samenwerking met Duco, Holstra, Renson en Verozo

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Rory Moerman
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine