Waarom voor luiken of (schuif)panelen kiezen als raamzonwering?
Panelen en luiken kunnen ook een goede zonwering vormen, zowel als luifel boven het raam of voor het raam. Tegenwoordig zie je deze steeds meer in opvouwbare of uitschuifbare uitvoering. Luiken of panelen bestaan meestal uit hout, aluminium of pvc. In dergelijke luiken kan je ook werken met (verstelbare) lamellen of screens.
Luiken of shutters
Luiken of shutters zijn panelen die buiten aan de zijkant van de ramen worden gemonteerd. Dat kan tegen de gevel, of aan het kader van het raam zelf zijn. Luiken houden niet alleen het zonlicht buiten, maar zorgen ook voor een goede thermische en akoestische isolatie en bieden voorts een goede privacy-oplossing. Deze bestaan doorgaans uit (tropisch of Europees) hardhout, aluminium of pvc.
Er bestaan ook louter decoratieluiken of sierluiken. Deze kunnen niet dichtdraaien, maar zijn vast gemonteerd aan weerszijden van het raam.
… of schuifpanelen
Er bestaan tegenwoordig ook uitschuifbare en opvouwbare systemen. Aan de bovenkant van dergelijke schuifpanelen wordt een schuifrail gemonteerd met schuifwielen, waaraan het paneel bevestigd is met ophangbeugels voor een goede windvastheid. Onderaan bevindt zich een geleidingsprofiel.
Systemen
Enerzijds is er het eenvoudige principe van één schuifpaneel dat heen en weer beweegt. Daarnaast zijn er ook symmetrisch schuivende luiken: hier worden twee panelen aan een glasvezelverstekt tandriemsysteem gehangen en worden beide dan symmetrisch open- en dichtgeschoven voor een raam.
Dan is er nog het telescopische systeem waarbij drie of meerdere schuifpanelen aan elkaar worden gehaakt. Wanneer ze voor een raam geschoven worden, worden ze uit elkaar getrokken, waarbij het ene paneel het andere meetrekt. Worden ze weer weggeschoven, dan schuiven de panelen achter elkaar – ze zijn immers aan verschillende geleidingen bevestigd.
In nog andere gevallen kunnen ze ook opgevouwen worden: bij het sluiten draaien de panelen 90° en schuiven ze tegen elkaar. Onderaan kan er gewerkt worden met verschillende geleidingsprofielen.
Opvulling
Luiken en schuifpanelen bestaan nagenoeg altijd uit een kader en een opvulling. Als opvulling van de luiken of schuifpanelen heb je doorgaans drie opties: panelen, lamellen en screens.
Panelen
Zowel luiken als schuifsystemen kunnen ‘vol’ opgevuld worden met panelen. Deze zullen warmte noch licht binnenlaten in de woning, en zijn de minst flexibele oplossing. Je hebt hierin paneelluiken, waarbij een kader gemaakt wordt op of rond een vlak paneel, of luiken bestaande uit één vlak met een achterliggend kader.
Lamellen
De lamellen kunnen bestaan uit aluminium of uit hout. Er bestaan ook aluminium lamellen met een houtlook, handig in onderhoud en toch het uitzicht van hout. Lamellen zorgen voor een blokkering van (een deel van) het zonlicht en de bijkomende zonnewarmte, waardoor een ruimte toch nog voldoende lichtinval kent; de zonnewarmte wordt vanzelfsprekend wel buitengehouden.
Screens
In tegenstelling tot lamellen, die een eerder gefragmenteerde lichtinval toelaten, blokkeren screens de lichtinval volledig. De screens zijn echter (deels) lichtdoorlatend, zodat je toch nog daglicht in de ruimte kan hebben – maar enkel nog diffuus licht, en het uitzicht naar buiten behoudt
Bediening
Schuifpanelen en luiken kunnen manueel bediend worden, maar evengoed automatisch, door een elektromotor aan het systeem toe te voegen. Dat kan aan het railsysteem om het hele paneel te bedienen, maar ook aan de lamellen om ook die apart te bedienen.
Onderhoud
Schuifpanelen zijn vrij onderhoudsarm. Het profiel en de lamellen hebben ook geen maximumleeftijd. Het hout zal mettertijd vergrijzen, maar niet vergaan. Je kan de lamellen behandelen met een beschermende lak, maar dat moet niet. Bovendien staan de screens altijd onder spanning, waardoor ze volledig windvast zijn en gescheurde of losgerukte doeken tot het verleden behoren.
Wel mogen er in de rails of elders in de beweegruimte van de panelen geen obstakels liggen. Daarbij spelen de omgeving en het type ondergeleiding een rol. Het spreekt voor zich dat een installatie aan de kust met een ingewerkt U-profiel regelmatig van zand ontdaan moet worden, voor een goede geleiding.
Het enige wat we moet gebeuren, is de panelen en geleidingen af en toe schoonmaken. Geanodiseerde of gecoate profielen kunnen gereinigd worden met lauw water en een zacht schoonmaakmiddel. Gebruik nooit bijtende of agressieve producten, sponsjes of andere schuurmiddelen, of een hogedrukreiniger.