Waarom lamellen kiezen als raamzonwering?
Lamellen, jaloezieën of blinds vormen ook een goede oplossing voor zowel binnen als buiten. De lamellen kunnen zowel verticaal als horizontaal worden geplaatst en worden doorgaans bij elkaar gehouden met koorden die erdoorheen lopen. Deze kunnen eveneens zowel elektrisch als manueel worden bediend.
Wat zijn lamellen?
Lamellen of blinds zijn een type zonwering waar horizontale of verticale latten aan koorden, in een kader of tussen draagarmen (lamellenhouders) bijeen worden gehouden. Bij horizontale lamellen wordt er gesproken over jaloezieën, bij verticale lamellen over reepgordijnen.
Lamellen kunnen vast zijn, of verstelbaar. Met verstelbare lamellen heb je uiteraard meer controle over de lichtinval en de temperatuurregeling binnenshuis.
De bediening
Door lamellen lopen er touwen die in verbinding staan met een een trektouw, ketting of stang aan de zijkant. Bovenaan bevindt zicht de omkasting met de drijfas en de draailager. Zo kan je de lamellen - indien ze beweegbaar zijn - verstellen naargelang je wensen, of de lamellen volledig naar boven of naar opzij trekken. Al bestaan er tegenwoordig ook elektrische en geautomatiseerde bedieningssystemen.
Verticale lamellen worden meestal gemonteerd met een railsysteem zoals bij gewone gordijnen. Je kan ze dan naar één kant opzij laten gaan, symmetrisch laten openschuiven naar beide uiteinden, of naar het midden van het raam toe. Voor grote en halfgrote ramen kan er ook met twee rails gewerkt worden, zodat je één kant open kan laten en de andere kan sluiten.
Langs buiten of langs binnen?
Langs binnen
Lamellen kan je langs binnen voor je ramen plaatsen. Langs binnen kunnen ze aan het plafond, aan de raamkozijnen of aan de wand worden gemonteerd. De omkasting kan je eventueel wegwerken achter een valse wand. De lamellen zelf kunnen zowel uit aluminium, pvc, textiel als hout en houtcomposiet bestaan, je hoeft immers geen rekening te houden met weersomstandigheden.
Langs buiten
Langs buiten zullen lamellen echter beter isoleren dan langs binnen, maar dan heb je ook sterkere (en meestal duurdere) lamellen nodig uit een harder materiaal, dan zijn hout, aluminium of pvc beter. De lamellen in buitenjaloezieën worden ook extra versterkt doordat ze vastzitten in zijgeleiders.
Lamellen voor buitenzonwering kunnen in voorzet tegen de gevel worden gemonteerd bij bestaande ramen en deuren. In nieuwbouwsituaties of (totaal)renovaties kan je een mooi resultaat verkrijgen door de kast weg te werken in een spouw of in de muur. Voorts kunnen lamellen langs buiten ook verwerkt worden in schuifpanelen of in shutters/luiken.
Lamellen kunnen ook dienen als dakbedekking voor een terrasoverkapping. Dan worden ze meestal geïntegreerd in een (meestal geanodiseerd en gecoat) aluminium kader.
Soorten lamellen
Lamellen kunnen verschillen qua vorm. De meest voorkomende soorten zijn de (al dan niet geperforeerde) C-vormige lamellen, deze zijn licht gebogen.
Daarnaast heb je elliptische of lensvormige lamellen die dikker zijn en langs beide kanten gebogen zijn, en rechthoekige lamellen. Verder bestaan voor extra weers- en windbestendigheid ook S- en Z-vormige lamellen.